16 мита за яйцата

Последна промяна на 07 май 2019 в 18:40 217 0

Има много начини за приготвяне на яйца, но митовете за тяхната полза или вреда са повече.

1. Вредни са за хората с висок холестерол
Да, в яйчените жълтъци и мазнините, и холестеролът са в повече, отколкото протеините. Но не всички мазнини са вредни за здравето, а хранителният (добър) холестерол не винаги повишава нивото на холестерола в кръвта.

2. Не се ядат, ако пазим диета
Жълтъкът съдържа допълнителни протеини, витамин D, антиоксиданти, холин, който поддържа функцията на черния дроб. Едно яйце на ден е част от здравословното хранене.

3. Суровите са по-полезни
Някои ги използват за изграждане на мускули, подобряване на гласа, намаляване на киселинността в стомаха, други - в състава на ястия и напитки. Рискът от салмонелоза е много малък: на всеки 30 000 само едно яйце е заразено. Но ползите от суровите яйца са донякъде преувеличени. Протеинът от тях се абсорбира почти два пъти по-зле, а абсорбцията на биотин (витамин В7) може да бъде блокирана.

4. Кокошката решава цвета на яйцето
Яйцата могат да са с различни цветове, но в магазините има само кафяви и бели. Цветът на черупката най-често зависи от породата: „Легхорн“ снася бели, а „Роуд Айлънд“ – кафяви. Някои породи (Araucana, Ameruacana и др.) имат сини или зелени яйца. Храненето също влияе: ако няма достатъчно аминокиселини в храната, черупката е по-тъмна. Това не влияе на качеството на яйцето.

5. Кафявите са за предпочитане
Няма значителна разлика в хранителната стойност. Полезността се дължи на други фактори: ако птицата се разхожда на слънце, има 3-4 пъти повече витамин D; ако в храната има омега-3 мастни киселини, и в яйцата има повече омега-3.

6. Яйцата от фермерските пилета са по-добри
Не винаги е така. Имат повече витамини А, Е, D и омега-3 мастни киселини, но фермерските пилета са по-склонни да се заразяват с болести, отколкото живеещите в клетки.

7. Цветът на жълтъка показва качество
Той зависи от диетата на кокошката: колкото повече каротиноиди (царевица, люцерна, коприва и др.) поема с храната, толкова по-наситен е цветът на жълтъка. Дали живеят в клетки или свободно, не е толкова важно. Бледият жълтък не означава лошо качество.

8. Не се ядат от бременни
Яйцата са универсален източник на протеини, витамини, минерали и аминокиселини, от които се нуждаете вие и детето ви. Не яжте сурови или недостатъчно сготвени яйца, но това няма нищо общо с бременността.

9. Не са за деца до 1 година
Алергията към яйцата се среща само при 2% от децата. Въвеждането им в храненето при бебета е от 7-мия месец.

10. Оплодените са по-здрави
Няма значителни разлики между оплодени и неоплодени яйца.

11. Могат да бъдат пастьоризирани у дома
Пастьоризацията изисква специално оборудване.

12. Не трябва да се мият и съхраняват в хладилник.
Хладилникът удвоява срока на годност. В европейските страни измиването на яйца е забранено, за да не се нарушава естествената защита. За да се предотврати салмонелозата, пилетата се ваксинират.

13. На вратата на хладилника
Яйцата се съхраняват най-добре при постоянна температура, а вратата на хладилника е най-топлото място и не е подходяща.

14. Как се приготвят не е от значение за съдържанието
Разбитите яйца, изпечени във фурната при 180 ° 40 минути, губят до 45% от витамин D. Пържените и варени яйца запазват почти 90% от този витамин.

15. Белтъкът изглажда кожата
Почти чудодейни свойства се приписват на домашно приготвени маски. Яйцата са подходящи за поддържане на красотата и здравето само когато ги ядете, а не като се мажете с тях.

16. Пъдпъдъчите са по-здрави от кокошите
100 г пъдпъдъчи яйца съдържат малко повече протеини, витамини и микроелементи, отколкото кокошите. Но разликата не е толкова значима. За да усетите ефекта, трябва редовно да ядете доста голям брой пъдпъдъчи яйца.