Анемия


Болест : Анемия

Последна промяна на 18 април 2019 в 23:23 775 0

Анемията е състояние, при което няма достатъчно хемоглобин в кръвта. Този протеин (белтък) е отговорен за доставянето на кислород към клетките.
Най-често анемията се дължи на недостиг на желязо. Обикновено страдат жените с тежка менструация или загуба на кръв по време на раждане.
Хронични хемороиди също може да доведат до анемия.
Освен от недостиг на желязо, анемия може да се получи от недостиг на витамин В12, което е често при възрастни хора. Има много видове анемии, но тези две (недостиг на желязо и витамин В12) са най-чести.

Симптоми
- Умора – липса на сила, дори за прости неща, като почистване на дома или отиване до магазина, отпадналост.
- Бледа кожа и студени крайници. Хората с анемия се оплакват от студени ръце и крака.
- Замаяност. Мозъкът е чувствителен към липсата на кислород, ето защо анемията често води до замаяност.
- Главоболие се появява по-рядко.
- Тахикардия (учестен сърдечен ритъм). Ниският хемоглобин принуждава сърцето да работи в засилен режим, за да прокара повече кислород през органите, затова се получава сърцебиене.
- Мускулни болки. Мускулите могат да работят активно, само ако са снабдени с кислород. И когато го няма достатъчно, те стават по-малко еластични и започват болките.
- Болните може да получат крампи (схващане) в долните крайници.
- Суха кожа и коса. Тялото е принудено да пренасочва кислорода към най-важните органи, а след това към косата и кожата. Затова кожата губи своята еластичност и започва да се лющи, а косата става суха и слаба. В ъглите на устата могат да се образуват ръгади (пукнатини).

Диета при анемия
Менюто трябва да е богато на риба, яйца, бобови култури, черен дроб, говежди език, телешко и свинско месо, ядки, сол, зелени листни салати, магданоз, цвекло, праскови, ябълки. Трябва да се консумират продукти, богати на витамин С (той помага по-добре да се усвои желязото от организма), като портокали, грейпфрути, лимони, шипки, малини, боровинки.

Нормални стойности на хемоглобина

При мъжете: 130-160 единици.
При жените: 120-140 единици.
При бременните: не по-ниски от 110-115 единици.
Нормалните стойности на еритроцитите (червените кръвни телца) при мъжете са от 4,200,000 до 6,200,000, а при жените - от 3,700,00 до 5,400,400.
Не забравяйте, че прекалено ниската стойност на хемоглобина е опасно състояние и тогава се налага преливане на кръв.