Безплатни и анонимни тестове за ХИВ и хепатит в София на 01.12.2020

Последна промяна на 01 декември 2020 в 09:41 99 0

По повод Световния ден за борба със СПИН - 01.12., единственият държавно нефинансиран здравен център CheckPoint София ще предостави възможност за анонимно и безплатно изследване за ХИВ и хепатит В и С. Центърът отваря вратите си по изключение на 01.12.2020 г., вторник, от 10.00 до 18.00 ч.

Може да бъде посещаван и целогодишно всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18.00 ч.

Изследванията се извършват с капка кръв от пръста, а резултатите са готови до 15 минути, като няма значение приемът на храна и напитки за достоверността на резултатите. За гарантиране на анонимността всеки изследван се регистрира с код.

ХИВ е човешкия имунодефицитен вирус, който при навременно откриване, може да бъде ефективно контролиран. Неовладяната инфекция с ХИВ може да доведе до развитие на заболяване (СПИН). У нас терапията за контрол на ХИВ, както и лечението, са абсолютно безплатни, затова е важно навременното и достъпно изследване за вируса. Научно е потвърдено, че пациенти с ХИВ, които приемат своята антиретровирусна терапия редовно, подтискат вируса и той достига до неоткриваеми нива. По този начин ХИВ не се предава на сексуалните партньори и живеещите с ХИВ могат да имат напълно здрави деца, както и да живеят дълго.

За периода януари - ноември 2020 г. здравният център CheckPoint София е изследвал близо 2800 пациенти, от които 33 са с положителни резултати за ХИВ, а други 30 са инфектирани с хепатит В и С. Ключова в работата на центъра е емоционалната подкрепа и грижа, която се предоставя на пациентите за адаптиране към диагнозата и придържането към лечение.

Вижте повече на www.checkpointsofia.inf

Виж още за: