Богатство, което не използваме достатъчно

Коя вода за какво е полезна

Последна промяна на 13 август 2020 в 09:32 520 0

Банкя
Намира се на над 600 метра надморска височина в полите на Люлин планина. Характеризира се с умерено континентален климат.
Показания за лечение: сърдечносъдови заболявания без усложнения; функционални заболявания на нервната система; болести на обмяната на веществата.

Горна баня
Курортът е на 660 м надморска височина в югоизточните склонове на Люлин планина. Благоприятният климат създава условия за лечение на бронхиална астма, астматични и хронични бронхити. Има няколко слабо минерализирани хипертермални и хипотермални минерални извора.
Показания: урологични заболявания, болести на черния дроб и жлъчката и на стомашно-чревния тракт, гинекологични заболявания, страдания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, на обмяната на веществата.

Овча купел
Намира се на 590 м надморска височина. Водата е средно минерализирана, сулфатно-хидрокарбонатно-калциева и натриева.
Показания: заболявания на нервната система, сърдечно-съдови болести, ендокринни и обменни нарушения, болести на опорно-двигателния апарат.

Панчарево
Разположено е на 600 м надморска височина между Витоша и Лозенската планина, по левия бряг на река Искър. В курорта има минерална вода, която е гореща 47,7 градуса и за балнеолечение са разхлажда. Тя е слабо минерализирана хидро-карбонатно-калциева и магнезиева.
Препоръчва се при заболявания на опорно-двигателния апарат, хроничен ревматизъм, артрози, шипове, заболявания на мускулите, на периферната нервна система (ишиас, лумбаго и др.), бъбречно-каменна болест, заболявания на пикочните пътища и простатата.

Софийски минерален извор
Намира се в центъра на София, на 550 м надморска височина. Минералната вода е била известна и се е използвала още от времето на траките и римляните.
Минералната вода е слабо минерализирана, хипертермална, с преобладаващи хидрокарбонатни сулфатни и натриеви йони.
Понастоящем водата се използва само чрез пиене, защото Централна баня бе съсипана. Има следните показания: лечение на заболявания на пикочоотделителната система (камъни, хронични възпаления), чернодробно-жлъчни заболявания, стомашно-чревни заболявания.

Минерална вода Илиянци
Намира се в селището на кв. Илиянци в София. Характеризира се като хипертермална, слабо минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатна натриева и метаборна. Използва се за пиене с лечебна цел.
Има следните показания: стомашно-чревни заболявания, чернодробни заболявания и болести на обмяната на веществата.

Княжево
Намира се на 700 м надморска височина. Има балнеолечебница и се прилага за помощно лечение на свръх възбудни нервни състояния.

Момин проход
Курортът е на 530 м надморска височина, на 3 км северно от Костенец. Има умерено континентален климат с долинен характер. Минералната вода е с висока радиоактивност, втора в България по този показател.
Показания: възпалителни ставни заболявания, заболявания на периферната нервна система, катарални възпаления на дихателните пътища, кожни болести, нарушения в обмяната на веществата.

Долна баня
Намира се на 630 м надморска височина, по течението на река Марица. Температурата на водата е 54 градуса. Тя се характеризира като хипертермална, сулфатно-натриева флуорна и слабо радиоактивна вода.
Подходяща е за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, бъбреците, периферната нервна система, ревматични заболявания и то само през топлите месеци.

Пчелински минерални бани
Намират се на 700 м надморска височина в полите на Ихтиманска Средна гора, на 5 км от Момин проход.
Минералната вода е гореща, слабо минерализирана, сулфатно-натриева, радиоактивна и флуорна.
Показания: заболявания на опорно-двигателния апарат, бъбречни, чернодробно-жлъчни, стомашно-чревни и гинекологични заболявания.

Белчински минерали бани
Разположени са на 12,5 км западно от Самоков, на около 900 м надморска височина. Минералната вода е слабо минерализирана, топла, сулфатно-хидрокарбонатно-натриева.
Показания: чрез къпане при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гинекологични; а чрез пиене и къпане - при чернодробно-жлъчни заболявания, болести на отделителната система и стомашно-чревния тракт.

Александър Войково (Кумарица)
Минералният извор е разположен на 500 м надморска височина. Водата се характеризира като хипертермална, средно минерализирана, хидрокарбонатно-натриева и метаборна.
Показана е за лечение на стомашно-чревни заболявания и болести на обмяната на веществата. Начинът на приложение е чрез пиене.
Подобни на минералната вода Александър Войково са и откритите води в с. Гниляне, Мрамор и Горни Богров, както по хидрофизичната си характеристики, така и по лечебните показания и начин на приложение чрез пиене.

Минерален извор Биримирци
Разположен е в Софийското поле на 500 м надморско равнище. Климатът е умерено континентален. Минералната вода има приятен вкус на луга, бистра, без цвят и със слаба миризма на сероводород. Тя се прилага изключително чрез пиене за лечение на стомашно-чревни заболявания, чернодробно-жлъчни и болести на обмяната.