Болести по морето

Последна промяна на 01 август 2021 в 19:38 295 0

Басейни и гъбички
- Не ползвайте чужди чехли и принадлежности, когато сте на басейн или на плаж. Спазвайте добра хигиена. Не стойте прекалено дълго във водата. Гъбичките могат да се появят по ходилата, по ръцете, по половия член на мъжа и във влагалището на жената. Ще разберете, че имате проблем с гъбичките, по появата на сърбеж и белене на кожата, както и по появата на твърде неприятния специфичен мирис на гъбички. Има противогъбични средства в аптеката, или посетете дерматолог – за гъбички по крака и ръце, или гинеколог – по интимните области.


Венерически болести – неудобна тема, но трябва да се знае

- Обстановката по морето предразполага към сексуални авантюри при младите, а и не само. Най-добре е да избягвате рисковите сексуални контакти. И все-пак, ако решите да бъдете интимни с нов партньор, задължително ползвайте презерватив. Това предпазно средство е необходимо както при нормален секс, така и при френска любов. Особено много трябва да внимавате със сифилис и хламидии, лечението на които е трудно, скъпо и продължително. Ако правите секс без презерватив и след около три седмици забележите раничка по половите си органи, най-вероятно сте се заразили със сифилис. Трябва да посетите венеролог. Дори да не я лекувате, раничката при сифилис ще заздравее спонтанно, но след около два месеца ще се яви обрив по тялото. Сифилисът е сериозна венерическа болест - ако не се лекувате, ще предавате заразата на партньорите си и след известно време ще получите усложнения из целия си организъм. Освен със сифилис, по време на морската почивка можете да се сдобиете със СПИН, хепатит, хламидия.

- За хламидия малко хора знаят. Опасна ли е?
- Да, разбира се. Хламидията често води до стерилитет, така също поразява ставите, очите, черния и белия дроб. Спохожда най-често младите хора, които обичат да сменят сексуалните си партньори, без да ползват предпазни средства. Заболяването се нарича "хламидиаза" и има инкубационен период от 10 дни до един месец. Често протича безсимптомно, но е възможно да протече с висока температура и със силен сърбеж по половите органи. Понякога води до болка при интимен контакт и до парене при уриниране. Мъжете могат да получат възпаление на уретрата и от нея сутрин да изтича бистър белезникаво-жълтеникав секрет, като понякога съобщават и за болки в тестисите. Жените могат да получат обилно жълтеникаво вагинално течение, съчетано със силен сърбеж във вагината им. Лечението трябва да се провежда едновременно на всички сексуални партньори, заразени с хламидиалната инфекция.