Болести по морето

Последна промяна на 07 август 2021 в 10:07 408 0

Ковид и море
- Как да се пазим от ковид-19, когато сме на море?
- Начините за предпазване от ковид-19, когато сме на море, са сходни с тези, когато не сме на морски курорт, но обстановката по морето има своята специфика и предразполага към някои допълнителни рискове, които е добре да имате предвид. По морето контактът ви с много и различни хора е практически неизбежен, можете да си купите царевица и други неща за хапване на самия плаж.
На първо място е важно, доколкото е възможно, да спазвате дистанция от множеството хора около вас и да ползвате всеки път когато е необходимо маска. Тази маска трябва да се сменя редовно, да е чиста и да се поставя правилно на носа и устата. Като видите, че някой курортист киха, кашля или е видимо болен, препоръчително е да стоите далеч от него.
Спазвайте перфектна хигиена на ръцете.

Легионерска болест
- Може ли при почивката на морето да се разболеем от легионелоза?
- Да, възможно е, ако охлаждащите и климатичните системи в хотела, в който сте отседнали, не са добре хигиенизирани, както и ако вдишате аерозол от застояла вода, в която има легионели. Например, ако ви настанят в стая, в която никой дълго не е пребивавал, и водата е застояла в тръбите.
Значителната употреба на алкохол и цигари спомагат за развитието на болестта, вследствие на потискащия им ефект върху имунната система. Легионерската болест има две фази. Първата фаза наподобява протичането на летен вирус, нещо подобно на грип, който преминава за около седмица. Във втората фаза се развива тежка пневмония с дихателна недостатъчност, от която човекът може да загине.
Разумно е, когато дълго време не сме пускали водата в някое помещение, или отиваме на хотел, за който не знаем кога е бил посетен преди нас, да пуснем водата да се оттече и да излезем през това време от помещението, да проветрим.

-

Виж още за: