Чистите ръце ни пазят от зарази

Последна промяна на 16 ноември 2018 в 09:32 741 0

През летните месеци бързо забравяме неприятностите, които ни носят грипът, простудата и т. н., затова пък на тяхно място идва летният пик от цял куп инфекциозни заболявания. Едно от най-разпространените от тях е дизентерията.

Бациларната дизентерия има изразен максимум през август и малко по-нисък през септември. Тя представлява индиректно сериозно заболяване, което се предизвиква от мухи и различни други насекоми, пренасящи заразата. Но главната вина за разпространяването и заразата носи човекът и неговата лична хигиена. В последно време за разпространението на болестта допринасят заведенията. За съжаление по една или друга причина те често остават извън погледа на санитарните власти.
А по същество дизентерията е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с ентероколитен (тънкочревен) синдром и с болестни промени в долната част на дебелото черво. Механизмът на предаването на заболяването е фекално-орален. Това става чрез храната и водата, чрез замърсени ръце и предмети. Най-опасни са продуктите, които не подлежат на пълна термична обработка.
Болестта започва внезапно. Появяват се студени тръпки, втрисане с висока температура, последвани от мощни позиви на дефекация (от 2-3 до много на брой през денонощието. Отначало изпражненията са редки и кашави, впоследствие стават оскъдни, затова пък в тях се появяват слуз и кръв.

Лечението се извършва задължително от лекари-инфекционисти. При по-леките форми на болестта е достатъчно болният да бъде оставен на подходяща диета: оризова вода, леко подсладен чай, картофено пюре, препечен хляб или сухар, печени кисели ябълки и други. Обикновено лечението се извършва в болнични условия.