Д-р Емилия Караславова: Наложително е да приемаме редовно естествени мазнини

Последна промяна на 04 декември 2022 в 21:10 772 0

Д-р Емилия Караславова (вдясно) с д-р Румен Какарашев и д-р Кирилка Тодорова

Д-р Емилия Караславова – Доброджалийска е завършила медицина през 1997 г. в Медицински Университет – Пловдив. Лекар е с две признати специалности и притежава следдипломна квалификация по медицинска биостатистика. Защитила е научна дисертация и е Доктор по медицина. Управител е на „Биомедицински анализи“ ЕООД в Пловдив.Има електронна поща e_karaslavova@yahoo.com

- Консумацията на мазнини се отрича до голяма степен от лекарите, ама не бива да забравяме, че нашият мозък съдържа около 80% мазнини. Защо за здравето на хората в пенсионна възраст са важни, както приемът на достатъчно количество вода, така и набавянето на повече от стандартно препоръчваното количество мазнини?

- Защото това е повече от необходимост за човешкия организъм. С Вас, д-р Какарашев, сме следвали заедно медицина и знам, че обичате да задавате провокативни въпроси. Вие като доктор лекувате болните, докато моята професионална реализация е свързана с извършване на разнородни научни проучвания и статистически анализи. Действително около 80-85% от нашия мозък е съставен от мазнини, които са изключително важни като цяло за организма ни. Именно чрез липидите се транспортира биоелектричеството, без което животът ни е невъзможен. Освен това холестеролът е в основата на половите хормони и ако по една или друга причина нямате достатъчно холестерол в организма си, вие може да имате репродуктивни проблеми, а и не само.

Нивата на холестерол – кога трябва да ги понижаваме

- Трябва ли на всяка цена лекарите да понижават с медикаменти  холестерола у хората, когато той е леко завишен, малко над обявените референтни стойности?

- Знаете ли какво се наблюдава при тази кампания за медикаментозното понижаване на нивата на холестерола? Има много изследвания, които сочат, че при ниското му ниво се увеличават случаите на безплодие при много партньорски двойки (и не знам защо няма у нас регистър на двойките с репродуктивни проблеми), повишава се честотата на психичните разстройства, зачестяват случаите на онкологичните заболявания и може да се каже, че наблюдаваме пандемия от автоимунните заболявания – всичко това е много по-страшно от ковид. Тук не казвам, че за всичко причината е единствено и само изкуственото ограничаване на мазнините в предлаганите храни и понижаването на холестерола, а обръщам внимание на учените и на специалистите да продължат проучванията в тази област и да открият всички фактори, които водят до наблюдаваните неблагоприятни тенденции. Факторите за развитие на човешката патология са много и не е удачно за всяко нарушение да набеждаваме мазнините и холестерола.

- Вярно ли е, че стволовите клетки, от които се създават всички нови клетки в организма, се складират именно в депа, изградени основно от мазнини?

- Вярно е, разбира се. Надявам се да става все по-ясно колко жизнено важни са мазнините в организма.

За приема на витамин В12

- Някои хора четат в интернет, че е добре от време на време да приемат витамин В12 профилактично, за да са здрави. Това разумно ли е без изследване на кръвта?

- Обработвах едно изследване към Варненския Медицински университет и там случайно при един анализ се установи, че при по-високо ниво на витамин В12 изследваните лица имат по-често анемии. Не мога да кажа причината за това, но данните са факт. Има и други въпроси, на които медицината трудно може да даде отговор. Примерно, дали тютюнопушенето е чак толкова вредно и опасно за живота и за здравето на хората. Защото има редица изследвания, които посочват умереното пушене до 6-8 цигари на ден като протективен фактор.

- Нима оспорвате вредата от употребата на тютюн?

- В никой случай не насърчавам хората да пушат. Тук само ще си позволя да цитирам данните от статистическите анализи, тъй като когато фактите говорят, и Боговете мълчат. И така, едно от проучванията беше именно изследване на ролята на тютюнопушенето като рисков фактор за възникването на сърдечносъдови заболявания. От това изследване, включващо хиляди души, се установи, че хората, които пушат до 10 цигари на ден, са със статистически по-добри сърдечносъдови показатели, спрямо лицата, които не пушат.

- Какво е научното обяснение на този странен феномен?

- Според мен основният рисков фактор за възникване на миокарден инфаркт е стресът. Нещо повече, явно в тютюневият дим се съдържат вещества, които действат успокояващо на психиката и на нервната система, като тези субстанции снижават нивото на стреса и кръвоносните съдове се дилатират (разширяват). Така по-рядко става спазъм на коронарните съдове, следователно и по-рядко се явяват миокардни инфаркти.
Знаете ли, че част от населението, живеещо и работещо в София, умира по-често от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с населението, живеещо в повечето други области на България?

- Наистина ли софиянци са застрашени повече от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания?

- Аз съм учен. Отказвам да работя в проучвания, ако дори и за миг се усъмня в достоверността им. Освен това съм от рода на големия български писател Георги Караславов и се стремя всяка моя дума в работата ми да бъде най-точната за дадения случай. Трябва да знаете, че за хората от моя род езикът е свещен. Сега да ви обясня за живота в София. Той крие рискове за здравето, не само поради динамиката и стреса, но и поради обезпокоителните данни, които показват статистиките. Жизненият стандарт в столицата е значително по-висок на фона на останалите населени места в България. Разположението на София е в котловина и там често възникват неблагоприятни климатични промени, изразяващи се в рязка промяна на атмосферното налягане, съчетана с увеличена влажност на въздуха. Много сериозен проблем създават също електромагнитните лъчения, неблагоприятните ефекти на които се засилват поради отражението им първо в периферията на котловинния релеф (София е разположена в котловина) и след това поради отражението им в затворените помещения, в които хората живеят и работят. Рязкото повишаване на атмосферното налягане при повишена влажност на въздуха, съчетано с въздействието на електро-магнитните лъчения, води до упражняване на повишено външно налягане върху сърцето и до влошаване на функцията му. Настъпват и неблагоприятни промени в съдовия тонус (на кръвоносните съдове), както и в реологията на кръвта. По този начин специфичните климатични промени в нашата столица водят до статистически значимо увеличаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

- Стресът ли е основен рисков фактор за миокардния инфаркт?

- Да, точно така. И не само за миокарден инфаркт. Стресът, според мен, отключва значителна част от повечето болести. При силен стрес организмът генерира изключително голямо количество биоелектричество, за да се справи с дадената трудна ситуация. Вследствие на това става „късо съединение“ в нашите „електроцентрали“, т.е. в структурите на меланина, митохондриите и ДНК. Затова хора, подложени на силен стрес, развиват ветилиго (бели петна по кожата) или косата им рязко побелява. Причината за това е, че интензивното биоелектричеството в условията на силен стрес унищожава меланина и така изчезва пигментът, който придава тъмния цвят на косата и на кожата. Запомнете, че когато нямате достатъчно меланин, примерно след изживян стрес, първото нещо, което рухва, е вашият пълен потенциал за генериране на фотоелектричество.

- Може ли да се каже, че хората, които са с по-тъмен цвят на кожата, са по-здрави и защо?

- Да, може да се каже. Тъмнокожите хора, както и нашите сънародници от ромски произход, имат повече меланин, затова кожата им е с по-тъмен цвят, и когато живеят в страни с достатъчно слънцегреене, те по-рядко боледуват. Подчертавам, че това не е дискриминация, а е комплимент към тъмнокожите хора, тъй като те имат потенциал да са по-здрави от нас. Наличието на повече меланин у тъмнокожите хора им позволява да са по-устойчиви на повечето болести, дори ако живеят при по-тежки условия или ако не спазват кой-знае колко добра хигиена. Така те, при еднакви други условия, по-леко боледуват и успяват да оцеляват. Изобилното количество меланин им доставя повече биоелектричество и те го получават абсолютно безплатно, директно от слънчевата светлина. Завършвам това интервю с горещ призив към всички: нека да използваме във всеки миг слънчевата светлина, без значение от температурите навън, защото всеки миг под слънчевите лъчи ни дарява добър имунитет, жизненост, здраве, мъдрост, сила и дълъг живот!