Д-р Юлиана Данаилова : Ковид-19 може да причини проблеми с паметта


Болест : ковид

Последна промяна на 28 September 2021 в 09:24 1586 0

Д-р Юлиана Данаилова завършва медицина през 1994 г. в град Стара Загора. Придобива специалност Неврология. Била е началник на Неврологичното отделение в град Стара Загора. Сега работи в неврологичен кабинет, който се намира в град Стара Загора, на ул. "Поп Минчо Кънчев"137. Пълноправен член е на СКЕНАР-асоциацията в България. Има сертификат за Доплерова сонография. Дава текстови и видеоконсултации в "Хелтико": drhealthyco.com

- Д-р Данаилова, кои неврологични симптоми установявате при пациентите с ковид-19 ?

- Впечатление ми прави астенично-адинамичният синдром, главоболието и силната миалгия при ковид-пациентите. Често хората не разбират, че са с коронавирусна инфекция, защото са с придружаваща артериална хипертония. Те си обясняват главоболието с високото кръвно налягане, а това главоболие всъщност се оказва симптом на ковид. Други пък хукват по свое желание да си правят скенер на главен мозък.
Чисто неврологичен симптом е загубата на обоняние. То понякога продължава до шест месеца след боледуването от коронавирусна инфекция. Имаше и хора, които преминаха през полиневропатията на Гилен-Баре и бяха хоспитализирани в неврологични отделения. Поради повишената склонност към тромбози, причинени от ковид-19, през последната година срещаме често пациенти с исхемични мозъчни инсулти.

- Доста хора пият безразборно антиагрегантни и антикоагулантни средства за профилактика на ковид-19. Това опасно ли е?

- Разбира се, че е опасно. Вследствие на такова самолечение някои пациенти сами си докараха тежки хеморгични мозъчни инсулти - това е масивен кръвоизлив в мозъка, от който те могат да загинат. Необходимо е да се ограничи безконтролната употреба на антиагреганти и антикоагуланти.

- Прекомерната употреба на антибиотици при ковид, води ли до дисбактериоза?

- Да, за съжаление. Имаме доста пациенти с тежка дисбактериоза, причинена от антибиотичното лечение по време на коронавирусна инфекция. Проблемът е значим. Препоръчвам употребата на качествени пробиотици, комбинирани с пребиотик, защото голям процент от имунната ни система е локализирана в червата. Здравето и баланса на храносмилателния тракт са изключително важни.

- На профилактиката или на лечението да наблегнем в условията на ковид-пандемия?

- Разбира се, че на профилактиката. От години убеждавам хората да се погрижат за здравето си доброволно и предварително. Разумно е да дават пари, време и усилия за профилактика. На пациентите, които правят профилактика, не им се налага да харчат голяма част от парите си за лечение. Аз самата употребявам природни продукти на основата на микроводорасли, куркума, коластра (която е имуномодулатор), органичен витамин Д и омега-3-мастни киселини. За профилактиката на ковид-19 е важно да имате голяма физическа активност, да спортувате и да приемате на достатъчно количество вода.
Имах възможността да проследя как протече инфекцията при хората, които доброволно и предварително бяха инвестирали средства в здравето си, както и при другите пациенти, които с насмешка ми казваха: "Абе д-р Данаилова, един път се живее! Ще ям, ще пия, ще пуша. И мързи ме, няма да спортувам."

- Какви оплаквания дадоха пациентите, които не спазваха препоръките ви?

- Тези, които имаха дискови хернии, пристигнаха при мен с обострени радикулити. Причината е обездвижването и залежаването им по време на пандемията. Някои от тях даже развиха атрофия на мускулите и не можеха по 15-20 дни да станат от леглото поради безсилие, което още повече засили болките им в кръста или в шийно-раменната област.

- След преживян ковид-19, явяват ли се проблеми с паметта ?

- Да, проблемите с паметта, вниманието и бистрия ум се явяват често при пациенти, преживели ковид-19. Тези проблеми в неврологията ги наричаме когнитивна дисфункция.

- Може ли СКЕНАР-терапията да помогне на хората при пост-ковид-синдрома?

- Да, може. Имам много пациенти след боледуване от ковид-19, на които съм помогнала с тази методика. Повече от 10 години практикувам СКЕНАР-терапия. Това е вид електролечение. Единственото противопоказание е наличие на пейсмейкър (изкуствен водач на сърдечния ритъм). СКЕНАР-терапията е холистичен метод и чудесно повлиява радикулити, безсилие, тревожност и депресия. Пациентите ми се изненадват приятно не само от излекуването на периферно-нервните заболявания, но и от общото въздействие на терапията. СКЕНАР е великолепно съчетание на модерната технология с древното лечителско изкуство на Изтока.

- Неврологията и кардиологията вървят ли ръка за ръка?

- От състоянието на сърдечносъдовата система зависи и неврологичното здраве. Обичайно слънчевите лъчи понижават кръвното налягане. Ако имате проблеми с артериалното кръвно налягане, престоявайте поне веднъж на ден за кратко на слънце, но внимавайте това да не е в най-горещите часове.

- Защо през зимата хората боледуват по-често от инфаркт на миокарда ?

- Според проучване на британските учени това се дължи на ниските нива на витамин Д в организма през студените месеци. Доказано е също, че нивата на холестерола се повишават през зимата, а лятно време се понижават. Една от причините е по-високото ниво на слънчевия витамин Д в организма.

- Слънцето причинява ли ракови заболявания или ни предпазва от тях?

- И двете, зависи от дозата. Всяко нещо трябва да се прави с мярка и с нищо не бива да се прекалява, включително и със слънчевите бани. Слънцето може да отключи появата на рак на кожата, но също така може да повлияе положително и да намали риска от появата на другите видове рак. Благодарение на витамин Д хората, които редовно се излагат на слънчева светлина, без да прекаляват, са в пъти по-малко застрашени от рак на червата, гърдата, пикочния мехур и стомаха.

- Как влияе слънцето на имунитета ни?

- Ефектът му е позитивен. Слънчевите лъчи засилват производството на бели кръвни телца, които от своя страна са отговорни за подсилването на имунната система и за противовъзпалителните процеси в тялото.

- Помага ли слънцето при депресии?

- Да, слънцето лекува депресията. Когато дните са слънчеви, тъгата изчезва. Слънцето помага за производството на серотонин (хормона на щастието), затова под влияние на слънцето хората са по-весели. Според статистиката в страните, където слънцето грее по-малко, има много повече хора с депресия.

- Помагат ли слънчевите лъчи при болестта на Алцхаймер?
- Да, разбира се. Клинично изследване сред пациенти, болни от Алцхаймер, показва, че тези, които са били редовно на слънце всеки ден в часовете между 9 сутринта и 18 часа следобед, са показали подобрение в състоянието си спрямо пациенти, които не са били излагани на слънце.

- Кои хора трябва да внимават с излагането на слънце ?

- Добре е да бъдат внимателни хората с епилепсия и малките деца, тъй като те са по-чувствителни и дългото им пребиваване на слънце не е здравословно. Всеки човек, изложен за дълго време на силно слънцегреене, може да получи главоболие, прегряване и слънчев удар. От това следва, че всички хора трябва да внимават с престоя си на открито през най-големите летни жеги.

- Какви правила е добре да спазваме в летните жеги?

- Много важно е да повишите приема на вода. На вода, а не на газирани безалкохолни напитки и сокове. Вода.

При проблеми с паметта

- Препоръчам да правите по три пъти на ден едно хубаво, лесно и изключително ефективно упражнение, което ще стимулира мозъчната ви дейност и с течение на времето ще подобри паметта ви: Влизате в стая и внимателно разглеждате предметите в нея, като се стремите да запомните двадесет предмета заедно с точните места, на които те са разположени. Два часа след излизане от стаята вземате празен лист, син химикал и описвате кои са предметите в стаята и кой предмет къде се намира, примерно „телевизор в секцията, ваза върху масата, пет карамфила във вазата, книга на дивана, молив в книгата“. Като приключите с писането, влизате отново в стаята, за да си проверите теста, и с червен химикал поправяте допуснатите грешки. Резултатите са добри, ако сте посочили правилно поне 80% от нещата на втория час, т.е., ако сте изброили правилно и на точните им места поне 16 от предметите. За грешка се приема пропускането на някой от предметите, отбелязването на несъществуващ в стаята предмет, както и отбелязването на даден съществуващ предмет, но на различно от действителното му място. Следващия път ползвате друга стая или подреждате по различен начин някои от предметите в същата стая. Отново си тренирате и тествате паметта, като проверявате какво е останало в главата ви като спомен след втория час. В началото грешките ви могат да бъдат повече от десет, но с течение на времето ще забележите, че паметта ви става все по-услужлива и по-точна, като освен паметта, с упражнението вие засилвате също своята наблюдателност, концентрация и внимание. Това упражнение помага също при когнитивни нарушения, вследствие на дехидратация на организма, която често се получава при продължителен престой на слънце през летните жеги. И без да сте боледували от ковид-19, можете да правите това упражнение в хотелската стая по време на морската си почивка. То ще ви е от полза, ако усетите че имате проблеми с паметта и вниманието след къпането в морето и престоя на плажа. Наред с извършване на упражнението е необходимо да посетите и специалист-невролог.