Д-р Тодорова: „Каменното” сърце


Болест : сърдечната недостатъчност

Последна промяна на 30 ноември 2020 в 21:26 87 0

Днес сред сърдечносъдовите заболявания на преден план излиза . Какви опасности крие тази болест и как да предотвратим негативните последици?

- Защо сърдечната недостатъчност е наричана болестта с женско лице? Жените ли страдат от нея по-често?

- В средствата за масова информация често се споменава, че от сърдечна недостатъчност са страдали много велики жени. Обикновено първи в списъка се изреждат актрисата Елизабет Тейлър, любовницата на Хрушчов – Екатерина Фурцева, и др.
В действителност обаче нещата съвсем не са еднозначни. Ако говорим в световен мащаб, все пак от сърдечна недостатъчност по-често страдат мъжете. Но има и отделни страни, където 60% от пациентите с това заболяване са жени. С какво е свързано това:

Първо, това е болест основно на хората в зрялата и старческата възраст. При това очакваната продължителност на живота на мъжете в тези страни е около 70 години. Жените, според статистиката, живеят по-дълго, затова имат и повече шансове да развият сърдечна недостатъчност в средата или в края на жизнения си път.

Второ, какво показва практиката: Жените по-често отиват на лекар от мъжете. Затова и на тях по-често се поставя тази диагноза. По правило пациентите от мъжки пол попадат в болничните заведения с вече тежък стадий на сърдечна недостатъчност.

- Наистина ли това заболяване протича по различен начин при мъжете и при жените?

- Чрез специални изследвания и наблюдения с различни апарати учените успяха да направят извода, че мъжката сърдечна недостатъчност е свързана с т.нар. фракция на изтласкване. С други думи казано, това е показател, който демонстрира доколко ефективно работи сърцето с всеки свой удар.
При жените принципът на протичане на заболяването е съвсем различен. „Мъжкият” показател почти винаги е в нормата, но са нарушени механизмите на релаксиране на сърдечните мускули. Затова, имайки предвид сърдечната недостатъчност, женското сърце се нарича „каменно”. Излиза, че мъжката сърдечна недостатъчност се обяснява с това, че сърцето не работи лошо. Женското сърце работи добре, но губи способността си да релаксира, да се релаксира, да се отпуска, винаги остава в състояние на напрегнатост.

-Това сигурно значи, че лечението при мъжете и при жените е различно – различни препарати, различни дози?!

- Подходът към лечението безусловно трябва да бъде индивидуален. Но толкова сериозно да се дели терапията по полов признак не би трябвало. Още повече да ползваме различни препарати. Просто трябва да се вземат предвид някои нюанси.
Например при сърдечна недостатъчност мъжете и жените могат да развият различни съпътстващи патологии. Женските проблеми най-често са свързани с ендокринната система, мъжките – с белия дроб.
Също така при терапията се отчита и състоянието на черния дроб. И както показва практиката, при жените този орган функционира много по-добре, отколкото при мъжете.
Колкото до дозите, те също се подбират индивидуално. Но зависят не от пола на пациента, а от теглото му и от още редица други фактори.

- Има ли организмът някакъв собствени ресурси за предотвратяване на сърдечната недостатъчност?

- Мъжкия и женския организъм можем да сравним с дъба и с, да речем, върбата – като по-гъвкаво дърво. Мъжът дъб стои непоклатим, докато не го прониже мълния. Или в нашия случай не го „покоси” сърдечната недостатъчност. Жената върба е по-гъвкава. Тя трябва да отглежда децата, да ги възпитава. И, ако, като в японската пословица, някое клонче се превие под тежестта на снега, няма страшно: снегът ще падне, а клончето отново ще се изправи. Затова женският организъм е мъдър: жената запазва нормалното си сърце до момента, в който е способна да роди дете. От гледна точка на физиологията, докато в кръвта се отделят женските полови хормони естрогени, сърцето е защитено. Но щом настъпи менопаузата, за съжаление, броят на сърдечносъдовите заболявания при жените първо догонва мъжете, а после започва и да ги изпреварва.
Може със сигурност да твърдим, че именно естрогените предпазват жената до менопаузата от сърдечна недостатъчност. Тя се сблъсква с тази диагноза по-късно.

- Защо тогава в периода на менопаузата на жените не се назначава хормонална терапия – ако отново започне изработването на естрогени, то може да ги предпази от сърдечната недостатъчност?

- Такива опити вече имаше, но, за съжаление, те не доведоха до нищо добро. Може да звучи парадоксално, но назначаването на хормонални препарати само влошава протичането на заболяването. Приемът на хормони с цел профилактика е път на никъде, защото води до лавинообразно увеличение на симптомите и съпътстващите заболявания. Като всичко това се проявява в много страшна и тежка форма.
Но, говорейки за хормоналната терапия, е важно да разбираме, че ако е назначена поради необходимост, е абсолютно оправдана. Така че, ако тези препарати се изписват за профилактика на сърдечната недостатъчност, за да има в бъдеще по-малко сърдечносъдови заболявания, това вече е друго.
Знае се, че всяко лекарство има своите плюсове и странични ефекти. Идеята, че от гледна точка на кардиологията на всички жени в периода на менопаузата им е необходима хормонозаместителна терапия, претърпя крах. И днес, според всички стандарти, хормоните не се разглеждат нито като основно, нито като поддържащо лечение на сърдечната недостатъчност.

Всеки организъм е индивидуален, към всеки пациент трябва да има индивидуален подход. Ако при сърдечна недостатъчност на всички се назначава хормонозаместителна терапия, това може да доведе до развитие на тромбоемболия на белодробната артерия и до смърт. Дори пикочогонните средства, които се ползват при декомпенсация на сърдечна недостатъчност, не могат да се изписват на всички пациенти. В някои случаи те дори могат да навредят.

- Какво представлява декомпенсацията? Симптом на сърдечната недостатъчност ли е?

- Не, не е симптом, по-скоро е състояние. Като всяко хронично заболяване сърдечната недостатъчност има стабилно протичане и периоди на влошаване. Именно те се наричат декомпенсация. Тези състояния са опасни, защото през този период може да се влоши функцията на бъбреците. В резултат сърцето престава да се справя с работата си и може да са необходими особени методи на лечение, дори в условията на реанимация.

- Може ли по някакъв начин да се предотврати състоянието на декомпенсация?

- До декомпенсация при стабилно протичане на сърдечната недостатъчност могат да доведат различни причини. И, за съжаление, не е възможно да се застраховате от всички. Сред рисковите фактори бих назовала т.нар. кардинални проблеми – когато без причина се нарушава сърдечният ритъм. А това от своя страна води до декомпенсация, развитие на оток на белия дроб или до кардиологичен шок.
Има и причини, които не са свързани със сърцето. Например даден човек не следва строго лекарските препоръки: не взима редовно пикочогонни препарати. В организма се натрупват течности, бъбреците страдат. Постепенно тези симптоми нарастват и настъпва декомпенсация.
До рязко влошаване на състоянието могат да доведат всяка инфекция или болест от типа на пневмония. Повишеното физическо натоварване, силният емоционален стрес, при това както положителен, така и отрицателен, също са рискови фактори.