Да избегнем мазолите през лятото

Последна промяна на 16 ноември 2018 в 08:00 229 0

Всяко лято, щом се пъхнем в отворени сандали или чехли, страданията започват с червени места и мехури, които причиняват болка, правят ходенето цяло мъчение. Това не се допуска с правилно използване на летните обувки, с малко поддържане на краката, което предотвратява усложненията. На краката стои цялото тяло, силата се пренася от кожата на обувките. Колкото по-оскъдно сте обути, толкова по-силен е натискът. А последиците са, че при натиск клетките на кожата се смачкват, най-често отзад на петите. При триене дълбоките слоеве на кожата се разделят, особено на петите отдолу. При много носене на сандали се стига до натиск и триене на големия пръст. За да се образуват там повече защитни клетки, тялото покачва оросяването на тези места. Там нахлуват повече телесна вода и хранителни вещества. Вследствие на това се появяват мехури и подутини. Ще ги избегнем, ако твърдата кожа се омекоти, като я дадете на обущар.
Не носете тесни обувки при горещини, краката се изпотяват още повече. Ако не можете да го избегнете, обуйте ги само сутрин, а за по-късно си вземете удобни обувки. Ако някоя обувка ви дращи, често помага, ако сложите в нея нещо твърдо, което я изпълва. Или сложете отпред малка намокрена кърпа. Най-добрата защита е да носите чорапи със спортните обувки – те разпределят триенето равномерно по кожата на ходилата.
На слабите места на краката залепете лейкопласт – нормален или със специална защита. Трик при тънки мазоли е да залепите лейкопласт от вътрешната страна на обувката. Понеже влажността предизвиква триенето, след плуване например не обувайте веднага обувките.
Изпотени обувки сложете да се изсушат за един ден на открит балкон. Редовно се мажете с крем против мазоли с пчелен восък. Веднъж в седмицата отстранявайте леко горната мъртва кожа с пемза.