Деформация на малките стави

Последна промяна на 07 май 2019 в 18:30 263 0

Много често в моята клиника идват възрастни пациенти с изкривявания на пръстите на ръцете. Това се дължи на комбинация от артритни изменения и артроза на костите на ръцете. Вследствие на този процес се получават тежки деформации със силно изразена оточност, зачервяване и много силни болки в малките стави. Пациентите не могат да изпълняват дейности, свързани с ежедневния живот. Трудно закопчават копчетата на дрехите, държат лъжицата, завързват връзките на обувките и т.н. Основните причини за това са вродени ставни дефекти или придобити нарушения на опорно-двигателния апарат.
По-често от това заболяване страдат жени, които продължително време са извършвали тежка физическа работа при студени атмосферни условия. Обикновено болните разбират за заболяването, едва когато започнат болките или се появят външните признаци. Посещението при лекар е неизбежно. Заболяването се лекува напълно при навреме поставена диагноза и положени квалифицирани медицински грижи.

Най-добър ефект при това заболяване има комплексната физиотерапия, като особено подходящ е ултразвук под вода, лазер акопунктура, импулсно магнитно поле (ИПМ). Премахва се възпалението, отокът, болката, оказва се възстановяващо въздействие на хрущяла и се спира прогресирането на заболяването.

След активното лечение, за да не предизвикате отново болестта, препоръчвам поне един път в годината да провеждате терапия с кални и минерални бани. Специална източна лечебна гимнастика (павамуктасани) за подгряване и после йога.

За възстановяване и поддържане на ставния хрущял е необходима храна, богата на хрущялна тъкан - може да се набави от свински или телешки стави и с меню, богато на риба и рибни продукти. Не пропускайте ежедневната консумация на целина: листата добавяйте към салатата, а грудките може да хапвате настъргани с кисело мляко (една супена лъжица целина в една кофичка кисело мляко). Лечебно въздействие върху ставите оказва и намазването им със спиртен извлек от прополис или рициново масло.