Дермато-венерологът д-р Христина Хайдудова: Ковид и косопад

Последна промяна на 30 November 2021 в 23:02 414 0

Д-р Христина Хайдудова е завършила медицина през 1995 г. в МУ Плевен. Началник лаборатория е за изследване на полово предавани инфекции в Клиника по дерматология и венерология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД-Плевен. Университетски преподавател е в МК при МУ Плевен, специалност „Медицинска козметика“. Има две специалности: "Дерматология и венерология“ и "Обществено здраве и здравен мениджмънт“. От 2019 г. е докторант. Има следните следдипломни квалификации: Криотерапия и лазертерапия на доброкачествени кожни тумори; Диагностика на урогенитални, хламидиални, микоплазмени инфекции; Имунодиагностика на човешки ретровирусни инфекции HIV и HTLV. Собственик и управител е на Естетичен и лазерен център – гр. Плевен


- Има ли кожни прояви при ковид?

- Научни доклади от Азия, Европа и САЩ описват широк спектър от кожни прояви, свързани с COVID-19. Първото описание на кожни обриви при COVID-19 е при изследване на 88 пациенти в Италия. От тях 18 (20,4%) са развили: еритематозен обрив, уртикария и везикули, подобни на варицела.

- Има ли косопад след боледуване от ковид?

- Загубата на коса е един от най-честите симптоми, които преболедувалите от COVID-19 споделят, но все още точната причина е неясна. Остава въпросът - стрес или вирус? Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязва косопада като потенциален дългосрочен ефект от COVID-19, който в момента се проучва. При изследване на 5 875 души в САЩ, които са дали положителен тест за COVID-19, 33% съобщават за загуба на коса около 50-60 дни след началото на инфекцията.
Нормално космите на скалпа преминават през три основни фази на развитие: 1.Анаген (фаза на активен растеж с продължителност 2-6 години); 2.Катаген (фаза на обратно развитие с продължителност няколко дни) и 3.Телоген (фаза на покой и последващо опадане на космите с продължителност 2-6 месеца). При физиологични условия нормално се губят до 100 косъма дневно, но при косопад космите преждевременно преминават във фаза на покой и ТЕ, като броят им може да достигне хиляди. Косопадът може да е дифузен при миене и ресане с промяна на структурата и плътността на останалите косми, но може да бъде и по-тежък - на кичури, като се образуват малки оголени полета.

- Кога започва косопадът при ковид и кое го отключва?

- Косопадът започва най-често 2-3 месеца след отключващия фактор и преминаването на космите в телогенна фаза на покой. Продължава до 6 месеца, след което косата се възстановява.
Съществуват редица външни и вътрешни фактори, водещи до косопад, които могат да се разделят в следните формални групи:

Физиологични – бременност, климакс;
Наследствени – андрогенна алопеция;
Патологични – автоимунни и ендокринни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, сепсис, общи заболявания с интоксикация и треска, хранителен дефицит, анемия и други;
Инфекциозни – бактериални, вирусни и паразитни инфекции; Козметични – тракционна алопеция;
Психични – остър и хроничен психоемоционален стрес.

- Какви са характерните особености на косопада, настъпил след преболедуване от COVID-19?

- Те са пет и е хубаво да ги запомните:
1. Оплакванията започват в следхоспитализационната фаза при пациенти от женски (над 70%) и мъжки пол, около 2 месеца след преболедуване от средно тежка и тежка форма на инфекцията;
2. Телогенният ефлувиум е дифузен, но най-силно изразен в андроген-зависимите зони на челото, темето и слепоочията. Космите изтъняват;
3. Повечето пациенти са имали силна треска, коагулационни промени и прием на кортикостероиди, нестероидни лекарства, хепариноиди;
4. Обикновено продължителността на острия косопад е 2-3 месеца, а възстановяването е до 6-9 месеца;
5. Интензивността на ефлувиума и по-ранното му начало може да бъде свързано с индивидуалната тежест на COVID-19.

- Какви са причините за пост-COVID косопад?

- Отново са пет:
1. Фебрилно състояние – треска;
2. Възпаление и увеличен интерлевкин 6;
3. Микроангиопатия и тъканна хипоксия;
4. Директен вирусен ефект;
5. Психоемоционален стрес (страх и изолация).

- Какво да правим при наличие на косопад?

- За да определите дали косопадът ви се дължи на здравословно състояние, посетете вашия дерматолог! Вземете медицинската си история, която може да включва: Епикриза след прекаран COVID-19; Други съпътстващи заболявания; Лекарствата, които сте приемали. Вашият дерматолог ще снеме анамнеза и ще направи физикален преглед на кожата и скалпа. При необходимост ще назначи специфични изследвания.

- С какво се лекува постковидния косопад, за да се възстанови косата?

- Има множество потенциални лечения, които вашият лекар може да препоръча, но терапията е индивидуална и трябва да се съобрази с тежестта на косопада, възрастта, пола и бюджета.

- Какви локални средства и хранителни добавки помагат при косопад?

- Миноксидил разтвор 5% и 2% - и мъжете, и жените могат да го използват, за да подпомогнат възстановяването на косата и да забавят косопада, стемоксидин разтвор или други козметични продукти и шампоани, както и хранителни добавки, богати на витамини (В1, В6 ,D3, C, E, Биотин), аминокиселини, микроелементи (мед, цинк, желязо, селен, магнезий), природни екстракти.

- Кои медицински и естетични процедури ще върнат косата на главата ни?

- Мезотерапия на скалпа със специални патентовани коктейли 1 път седмично; Инжектиране на филъри за коса; Терапия с богата на тромбоцити плазма; Терапия с обогатен серум със завишени нива на цитокини, растежни фактори и други терапии.