Десет по-малко известни симптома на болест на Паркинсон


Болест : Паркинсон

Последна промяна на 03 November 2017 в 00:55 1462 0

Салвадор Дали е страдал от Паркинсон

Паркинсоновата болест се проявява различно при всеки и включва както моторни, така и немоторни симптоми:

1. Нарушения на съня.
2. Депресия и тревожност.
3. Сила на гласа. Паркинсовата болест може да причини забавяне на речта и отслабване на силата на гласа. Пациенти с Паркинсон, които пеят, може да забележат, че заболяването се отразява също и на музикалните им способности. Логопед може да помогне във връзка с този симптом. Пеенето в хор или самостоятелно също може да засили гласа ви.
4. Загуба на обоняние. Мнозинството от пациентите с Паркинсон изпитват загуба на обоняние в някаква степен. Въпреки, че много хора със смущения в обонянието не развиват болестта на Паркинсон, за много, които заболяват от нея, това сякаш е първият симптом.
5. Когнитивни нарушения. Не всеки, който страда от Паркинсонова болест, има симптоми на когнитивни нарушения, но тези нарушения може да включват загуба на памет, трудности при извършването на няколко дейности едновременно или затруднена концентрация. Симптомите може да варират от леки когнитивни смущения до деменция.
6. Ортостатичната хипотония е спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение, и също е един от немоторните симптоми на болестта на Паркинсон. Ортостатичната хипотония може да причини причерняване и замайване.
7. Дистония - това е както симптом на Паркинсон, така и третото най-разпространено двигателно разстройство, и се характеризира с болезнени и продължителни мускулни контракции.
8. Безизразност. Изражението става по-безизразно и прилича на маска.
9. Умора и апатия.
10. Забавяне на движенията или т. нар. брадикинезия – прости иначе движения се извършват с повече усилия. Движенията стават забавени или едната ръка стои близо до тялото при движение. Променя се походката, болният започва да върви с по-ситни и бавни стъпки, прегърбва се. Изменя се и почеркът, като писането става с по-дребни букви.

Любопитно

Депресия струи от последните творби на Салвадор Дали
Белязан от болестта ще се окаже и един от най-известните представители на сюрреализма – художникът Салвадор Дали. Испанският творец, оставил цяла епоха в изкуството, изпада в дълбока депресия след смъртта на голямата си любов Гала. Скръбта по нея, както и развитието на болестта, за която свидетелства промененият му почерк, бележат и творбите му. Неговите картини са все по-опростени и в тях дълго доминира тъгата. Болестта на Паркинсон също му пречи да рисува. През 1984 г. замъкът, в който живее творецът, се запалва и той е откаран в болница с тежки изгаряния, но остава жив. Четири години по-късно Дали умира от сърдечен удар.

Дали Паркинсоновата болест се е отразила на развитието на Втората световна война?

Според д-р Жон Мърфи, вицепрезидент на болница „Danbury” в САЩ, Адолф Хитлер е страдал от Паркинсон. Лекарят е разгледал множество снимки на Хитлер, от които прави и заключенията си. За пример той дава факта, че в последните фотоси на Хитлер ясно се вижда, че той почти не използва лявата си ръка, въпреки че дотогава за него е било характерно активното жестикулиране по време на речи. Близки на фюрера споделят в свои разкази, че в последните си години той е ходил трудно, гласът му е се променил почти до шептене, а двете му ръце са треперили.
Другите известни личности, заболели от Паркинсон, са певецът Джони Кеш, настоящият монарх на Тайланд Пхумипхон Адунядет, бившият държавен секретар на САЩ Жанет Рено, американският актьор Майкъл Фокс, комикът Били Конъли и други.