Доц. д-р Елена Фиркова: Пародонтозата е лечима

Грижата за венците е грижа за здравето за целия организъм

Последна промяна на 13 септември 2020 в 22:37 92 0

Доц. д-р Елена Фиркова завършва Стоматологичния Факултет в Пловдив през 1998 г. с пълно отличие. Разработва и защитава първата в България дисертация по клинична пародонтология през 2005 г. и получава научната степен Доктор. От 2010 г. е доцент в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ на Факултета по дентална медицина – Пловдив /ФДМ/. От началото на 2020 г. работи в клиника „Медикус Алфа“.
Има специализации по пародонтология и имплантология в Белгия, Турция, Германия и Китай. Доц. Фиркова е автор на повече от 70 публикации в български и международни списания. Има 3 издадени учебника, два от които са на английски език за обучението на англоговорящите студенти. Главен координатор за ФДМ – Пловдив на международен проект, свързан с приложението на хиалуронова киселина в резидуални джобове (2016 - 2017). Ръководител и научен консултант на 2 интердисциплинарни проекта, свързани с регенеративни терапии в пародонталната практика и с пародонтална медицина. Официален рецензент на Journal of Dentistry and Oral Surgery (САЩ).

Най- разпространенто заболяване според Гинес
Пародонтозата се оказва най-разпространеното заболяване на човечеството - официален факт, вписан в Книгата на рекордите „Гинес“ през 2001 г. По данни на Световната здравна организация от 2017 г. пародонталните заболявания засягат около 750 милиона души в световен мащаб, като пародонтит (когато инфекцията от венеца е прогресирала и засяга, и разгражда костта, която държи зъбите) се установява в 70% от хората над 65-годишна възраст. Нещо повече – доказан е пагубният ефект на пародонталната инфекция върху цялото тяло. Затова се развива и ново направление – пародонталната медицина.

Грижата за венците е грижа за здравето за целия организъм

Пародонталните заболявания са лечими. Ако навреме се започне адекватно лечение, човек може да запази собствените зъби до края на живота си, твърди доц. д-р Елена Фиркова. Преподавателят в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина - Пловдив и част от екипа по Дентална медицина във водещата в прилагането на иновативни методи и техники пловдивска клиника „Медикус Алфа“ е един от малкото специалисти по пародонтология в България. Доц. д-р Фиркова смята, че не се знае достатъчно, както за причините за пародонталните заболявания, така и за съвременните възможности на регенеративната пародонтална хирургия, която може да възстанови здравето на венците, на алвеоларната кост около зъбите и да реши редица други проблеми като покриване на оголени коренови повърхности, специфична подготовка преди поставяне на импланти или естетични венечни корекции. Така неинвазивни или хирургични манипулации в рамките на час-два спасяват човек от обеззъбяване, а и от последващи скъпоструващи процедури (както и от носенето на цели протези). Тя обяснява, че може да се стимулира образуването на нова кост с използването на специфични високотехнологични биоматериали и растежни фактори (например от центрофугирана кръв от пациента се извлича фибрин, богат на тромбоцити и левкоцити, който се използват в регенеративната хирургия). В някои случаи, особено при по-млади пациенти, има загуба на венец във видимата предна част – т.н. „черни триъгълници“ между зъбите, които са особено неестетични. Тогава се използва миниинвазивна процедура със специална хиалуронова киселина, която не само механично запълва, но стимулира растежа на тъканта и проблемът се решава завинаги. Вместо за уголемяване на устните, ползвайте хиалуронова киселина за лечение на венците, апелира специалистът.
Пародонтитът (популярно – пародонтоза), също като остеопорозата е „тихият убиец“ на венци и зъби, напомня пародонтологът от „Медикус Алфа“. Развива се без болки и първоначалните симптоми дълго се неглижират от хората. Някои дори приемат кървенето при миене на зъбите като нещо нормално.

Кървенето от тялото винаги е симптом за заболяване.

Доц. д-р Фиркова съветва: ако имате кървене на венците, венците са с променен цвят – обикновено по-тъмно червен и оточни, имате лош дъх – обърнете се към специалист, защото това са признаци на гингивит. Гингивитът е по-леката форма, но ако не се лекува или се лекува неправилно, прогресира в пародонтит.

Доц. Фиркова споделя някои интересни данни, резултати от световни мащабни епидемиологични и клинични проучвания:

Бременните жени с кървящи венци имат 3 пъти по-голям риск от преждевременно раждане и/или от раждане на бебета с ниско тегло (по-малко от 2 500 г) и всички съпътстващи усложнения.

- По-младите хора с пародонтит (до 65 г.) имат 45% по-висок риск от сърдечносъдови инциденти (инфаркти, инсулти) в сравнение с хората със здрави венци.

- Загубата само на 20% от алвеоларната кост се оказва по-значим дори от тютюнопушенето рисков фактор за смърт.

- При диабетици с пародонтит лекуването и поддържането на пародонтално здраве е в състояние да нормализира нивата на кръвната захар и на гликирания хемоглобин.

- Проучва се дори ролята на пародонталната инфекция за еректилната дисфункция при мъжете.
Достатъчно доводи за внимание към здравето на венците. При установяването на проблем и анализ на причините за възникването му излекуването е съвсем постижима цел, за което е изключително важно обаче и активното съдействие и на пациента.

Лечението на пародонталните/ периимплантните заболявания е нехирургично и хирургично, в зависимост от тежестта и степента на възпалителния процес, а и от общото състояние на пациента. Доц. Фиркова е категорична – „чистенето“ на зъбния камък, особено ако е направено набързо и само над нивото на венеца, в никакъв случай не е лечение!

Адекватното нехирургичното лечение включва: почистване на зъбната плака и зъбен камък над и под венеца (понякога се налага това да се направи в 2-3 посещения); коригиране на лошо изработени пломби, коронки и др. протезни конструкции, които механично увреждат венеца и/или задържат патогенните бактерии; шиниране на подвижните зъби, с основна цел стабилизирането им и увеличаване на комфорта при хранене; антибиотично лечение – локално в пародонталния джоб или общо.

Миниинвазивните ултразвуково и лазерно, и хирургично лечение включват: процедури за намаляване на дълбочината на пародонталните джобове; регенеративни техники за възстановяване на дефектите в алвеоларната кост с използването на костни присадки и биологично активни материали с растежни фактори, осигуряващи максимална регенерация на костта и венеца (емайлови матриксни протеини, хиалуронова киселина, тромбоцитни и левкоцитни концентрати-PRF); пластична пародонтална хирургия – покриване на оголени коренови повърхности, коригиране на залавни връзки.

Основната профилактика на заболяванията на пародонта е грамотна хигиена на устната кухина, която започва още от детските години.
Ползвайте правилно и всекидневно четката, пастата и конците за зъби, съветва доц. Фиркова. Не подценявайте кървенето от венците и търсете специализирана помощ при необходимост. И се усмихвайте повече!

Гингивит – преди

Гингивит – след

Рецесия: оголване на зъбния корен - преди


Рецесия: оголване на зъбния корен – след