Движете се активно, за да нямате разширени вени


Болест : разширени вени

Последна промяна на 24 октомври 2020 в 19:41 364 0

От разширени вени на долните крайници боледуват обикновено хора с професии, свързани с продължително стоене в изправено положение на едно място: зъболекари, фризьори, бръснари, аптекари и други. Жените боледуват по-често, вероятно има значение бременността. Засягат се предимно в средната и напредналата възраст.

Заболяването се проявява с разширяване и подуване на подкожно разположените вени, и то най-често по вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Разширените вени изпъкват още по-релефно при продължително стоене в право положение, а при заемане на хоризонтално спадат.

Поради застоя и нарушеното хранене около глезена се появяват отоци, кожата става суха, атрофична и лесно се лющи. Болните в началото се оплакват от напрегнатост в крайника, тежест, схващане. При движение оплакванията отчасти намаляват. По-късно се явяват болки, сърбеж, крайникът става трудно подвижен.

Консервативното лечение на разширените вени се състои в носенето на специални ластични чорапи. Те се носят през целия ден и се свалят нощем преди лягане. Продължителното им носене обаче намалява тонуса на мускулатурата, което влошава състоянието на болните.

Използва се и лечението с инжектиране на специални склерозиращи течности в разширените вени. В някои случаи се получават добри резултати – разширените вени се запушват и атрофират. Нерядко обаче след инжектирането вената се възпалява и се развиват вторични язви.

Често след склерозирането вените отново се разширяват. Употребяват се и различни кремове и гелове, с които се намазват възпалените участъци.

Ако посочените консервативни мерки не дадат резултат, прибягва се до оперативно лечение.
Болните, страдащи от разширени вени, трябва да ходят всеки ден пеша, но задължително с удобни обувки. Много добро въздействие оказват и хладките бани с морска сол.