Електричество, мобилни устройства и човешки организъм

Последна промяна на 21 February 2024 в 22:21 259 0

Електричеството е движение на електрони, установено преди 270 г. от Бенджамин Франклин. Историята започва от 500 г. пр. н. е., когато Талес от Милет потърква плат и кехлибар. В часовете по физика ни демонстрираха едно пукане в косата, когато се решем с гребен от бакелит. Формираното електрично поле привлича леки предмети като пера, хартийки. 2000 години след Талес английският лекар и физик Уйлям Гилбърт публикува първите си теории за електричество, а Уйлям Бойл обяснява механичните явления на произхода му. Майкъл Фарадей изобретява електрическия двигател, Александро Волта - електрическия кондензатор, Луиджи Галвани открива, че мускулите и нервните клетки произвеждат електричество поради потенциална разлика при химически процеси, Андре-Мари Ампер формулира основните закони за взаимодействие на електрическия ток и магнитното поле, изобретява телеграфа, Томас Едисон създава електрическата крушка, Никола Тесла - първия двигател с променлив ток, и др.
Електромагнитните вълни (излъчване) са разпространяващите се в пространството вълни с електрическа и магнитна компонента. Генерират се от природни явления, електроуреди и от човешки дейности. Електромагнитните полета са с променлива специфична честота: от високи радиочестоти (тези, използвани от мобилните телефони), средни (генерирани от компютърните екрани), и ниски (от електрическите проводници и електроуреди).
Излагането на електромагнитни полета причинява незабавни биологични ефекти, вариращи от стимулиране на нерви и мускули, до загряване на тъканите, в зависимост от тяхната честота, а това загряване води от дисбаланс до некроза (загиване).

Електрокуцио
Това е травмата, нанесена от електрически ток върху човека. Предизвиква камерно мъждене на сърцето, парализа на диафрагмалната и междуребрена мускулатура и спиране на дишането, засягане на централната нервна система - кома, смърт.
Тежестта на увредата зависи от вида ток: силен, високочестотен, високоволтов със широка полоса и продължителност на въздействие. Важен е амперажът в продължение на 1 секунда на въздействие. Ток по-слаб от 0.5 mA e безопасен, с 0.6 – 1.5 mA предизвиква само краткотрайно изтръпване и затопляне, от 1.5 – 10 mA предизвиква мускулни контракции и тялото може само да се отдръпне и само да се освободи от кабела, при ампераж 10-20 mA има конвулсии на цялото тяло, но не може да се освободи само, при 20-100 mA спира дишането и сърдечната дейност, загуба на рефлекси и съзнание, клинична смърт, при 100 – 5000 mA – външни и вътрешни изгаряния, биологична смърт.

Кои са източниците на радиочестотни полета

Монитори, мобилни телефони, рутери, блутут устройства, радиопредавателни кули. Медицинските скенери, радарните системи и микровълновите печки също използват радиочестотни полета. Честотите им варират от 100 kHz (килохерца) до 300 GHz (гигахерца).

1 килохерц=1000 херца. Мерната единица е на името на немския физик Хайнрих Херц (1857-1894 г.). 1 мегахерц=1 млн. херца. 1 гига-херц=1 милиард херца.

Когато човешкият организъм е изложен на тези радиочестотни полета, с течение на времето натрупва енергия. Основен фактор е разстоянието от човека до излъчвателя. Човек натрупва повече енергия от устройство, което се използва наблизо – много повече от мобилен телефон, държан в ръката, отколкото от силен източник - радиопредавателна кула, отстояща далече.

Някои родители успокояват разплаканото бебе, като му пъхнат работещ телефон в ръката или пред лицето му! Замисляме ли се върху това?

Бебето и малките деца започват да опознават света, лицата на родители, баби, дядовци, домашния уют и играчки чрез директен допир, слух, визус, а не чрез сменящите се картини на екрана на телевизора. Гледане на телевизия преди 18-месечна възраст може да доведе до дефекти в езиковото му развитие, съня и вниманието му. Телевидеоразвлеченията са нещо като умствено нездравословна храна за мозъка. По-добре детето да играе на пода, докато вие готвите или перете, дайте му да удря тенджери, тигани, топки, играчки, да пълзи, да го гоните, отколкото да го курдисате пред телевизора. Невро-анатомията доказва, че миелинизацията на мозъчните неврони е много по-забавена при бебета и деца в предучилищна възраст, гледащи телевизия и смартфони. Забавя се речта и експресивният език. Ами аутизмът?! Нарушава се времетраенето и дълбочината на съня им. По-ценно би било да оставяме детето на тишина и то да намира свои начини за свои активни действия и да издава свободно свои крясъци, срички, думи. Времето прекарано пред екран ограничава способността на детето да разчитат езика на собственото тяло и да изграждат собствени социални умения – това, което наричаме емпатия. Намирайте повече време да се включвате в активни игри с детето, пеене на песнички и говорни подражания.

Още през 60-те години на миналия век излезе монографията „Телевизионна епилепсия“ на проф. Василев. В личната си практика като невролог съм наблюдавал много първични случаи на епилептични припадъци, провокирани от телевизионни предаватели. В тесни стаи бебето трябва да спи зад, а не пред работещ телевизор! Установил съм, че тези излъчватели може да провокират епи-пристъпи при хронично болни. Имах случай на 35-годишен младеж с дебют на епилепсия по време на работа в обща зала на наша водеща банка, в която са включени да работят мониторите на 39 компютъра едновременно. При изолирането му да работи в самостоятелна стая пристъпите не се повториха. Има разбира се значение на допълнителни фактори: умора, безсъние, инфекция, фебрилитет, гладуване, които повишават свърхчувствителността на организма към електромагнитните лъчения. Освен тези епилептични кризи, организмът може да прояви по-леки симптоми - резултат на прекомерно излагане на електромагнитни вълни: нарушение на съня, безсъние, главоболие, депресия и тревожност, хронична преумора, нарушена концентрация, раздразнителност, виене на свят, липса на апетит и загуба на тегло, покачване на кръвно налягане, учестяване на сърдечната дейност.

Бебето и смартфона
Установено е, че чувствителността на ембриона към електромагнитните полета е по-висока от самия майчин организъм, а вътреутробните увреди на плода могат да настъпят във всеки етап на вътреутробното развитие: у плода настъпва повишаване на сърдечната и дихателна честота от електромагнитното въздействие, повишава се клетъчният метаболизъм. Жените - майки са по-застрашени – могат да развият хормонален дисбаланс, стерилитет, болести на матката и гърдите. Може да доведе до преждевременно раждане при бременни или риск от вродена патология (тератогенеза).

Съвети към бременните
Оставете смартфона си в съседната стая. Не го дръжте в джоба си или под възглавницата.
Има съобщения за предизвикан инфаркт на миокарда у мъже, спящи с телефон в джоба на пижамата си. Зачестиха публикациите за развитие на злокачествени ракови заболявания и левкемия след въздействие на електромагнитни полета.
Като ползвате телефона, сменяйте ушите при слушане неколкократно, включете хендсфри или високоговорител и дръжте на половин метър от вас. Ако имате възможност – сменете телефона с по-ниско специфично ниво на поглъщане (мерната му единица е в SAR). Рекламират се екранирани завеси, та дори предпазни рокли за бременни от сребърни нишки, но за тях все още няма проучвания.

Пристрастяване на детето към смартфон и таблет

Най-лесно е заети родители да пъхнат в ръцете на детето смартфона. То млъква и се заиграва – но така остава само, без контакт с родителя! А възрастта от 0 до 3 г. е най-важна за развитие и обогатяване на зрителни и речникови възприятия. Освен това детето се излага на електронното въздействие на уреда.

Какви вреди настъпват:
1. Изработва се зависимост на детето към уредите;
2. Вредните радиации са потенциално канцерогенни, а децата са раними, защото мозъкът и имунната им система все още се развиват;
3. Стимулирането на мозъка с прекомерно излагане на мобилни устройства е свързано с когнитивна (паметова) забавеност, повишена импулсивност (раздразнителност), намалена способност за саморегулиране и самодисциплина;
4. Забавя се физическото и психическото развитие;
5. Отбелязва се 30% по-висока тенденция за затлъстяване на деца, които неконтролирано ползват мобилни електронни устройства, а затлъстелите юноши са изложени на по-висок риск от високо кръвно налягане, мозъчни инсулти, диабет;
6. Много деца лягат в леглото за сън с електронните джаджи – синята светлина на екрана пречи на нормалния сън, а това се отразява на училищната успеваемост в последвалия учебен ден.
7. Психични разстройства: изолацията на детето с уреда води до развитие на фобии, биполярно разстройство, поведенчески аномалии, аутизъм и нарушение на привързаността към близки и роднини, уважение към учители и възрастни.
8. Агресивност: изолацията в екранните възприятия и жестокостта в тези предавания може да моделира поведението му в реалния свят. Тази агресия може да се прояви веднага или да назрява и да се изяви по-късно;
9. Дигитална деменция: ползване на електронни уреди във възраст 1 – 3 години може да доведе до проблеми с концентрацията на вниманието през 7-та година, когато започва образованието, децата губят възможност да заучат и запомнят възприетия материал;
10. Разграничават се от реалността: времето, прекарано във виртуалния свят не гарантира успех за в бъдеще – технологиите непрекъснато се усъвършенстват.

Американска асоциация на педиатрите забранява ползване на тези уреди от деца от 0 до 3г., за възраст 3-5 г. – не-повече от половин час на ден, за 6 – 18г. – два часа на ден

Можем ли ние да лишим детето от електронните уреди? Можем, само че ще станем врагове в очите му! Не е необходимо да му отнемаме смартфона от ръцете, след като вече сме му го дали. Само трябва да му обясним вредите и да въведем програма за ползване от цялото семейство: Няма място за телефони на масата, на която се храним! Детето трябва да бъде убедено, а не наказано.