Ендокринологът Д-р Захари Никитов: След ковид-19 човек може да развие захарен диабет

4 ноември- Световен ден за борба със захарния диабет

Последна промяна на 10 ноември 2021 в 13:12 171 0

Д-р Захари Никитов завършва медицина през 1990 г. в Медицински факултет на Тракийски университет в Стара Загора. Има две специалности - "Вътрешни болести" и "Ендокринология и болести на обмяната". От 1991 до 2018 г. е асистент в катедрата по Пропедевтика на вътрешните болести. Понастоящем има индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по ендокринология в Стара Загора.

- Д-р Никитов, възможно ли е след боледуване от ковид-19 здрави хора да станат диабетици?

- За съжаление това е възможно. Разполагаме с проучване на последствията при тези, които преди 12 години са оцелели след преживян SARS. Този вирус е тъй да се каже първи братовчед на ковид-19. Цели 60% от преболедувалите SARS са развили нарушения на глюкозния метаболизъм и 68% от тях са направили хиперлипидемии. За сега не е ясен механизмът, по който става това, но знаем, че ковид-19 е подобен на SARS и можем с тревожност да очакваме увеличение на броя на хората със захарен диабет и с други метаболитни нарушения. Това, което е важно да запомните, че след преболедуване от ковид-19, дори и да нямате хронично заболяване, е препоръчително да си правите поне веднъж годишно изследвания на кръвната захар, липидния профил, чернодробната и бъбречната функция.

- Защо страдащите от диабет са по-уязвими при пандемията от COVID-19?

- Причините за по-тежкото протичане на ковид-19 при пациентите с лош контрол на диабета е, че високите нива на кръвната захар водят до повишено гликиране на рецепторите ACE2, при което вирусът по-лесно се прикрепва и прониква в клетките на организма. Бързата корекция на кръвно-захарните нива подобрява чувствително прогнозата по отношение на протичането на ковид-19, както при хора с вече установен захарен диабет, така и при пациенти, при които за първи път се установява повишено ниво на кръвната захар във връзка с инфекцията.

- Освен диабетици, има и хора с други ендокринни заболявания. При кои от тях ковид-19 протича по-тежко?

- Следващите по честота ендокринни заболявания са тези на щитовидната жлеза. Най-общо те могат да се разделят на три групи. При първата група се наблюдава хипертироидизъм - това са Базедовата болест и токсичната нодозна гуша. При втората група има хипотироидизъм - това най-често са тироидит на Хашимото и състоянията след оперативно отстраняване на щитовидната жлеза. При третата група има увеличение на щитовидната жлеза, при което се установяват или не се откриват възли в жлезата. При тях обичайно нивото на щитовидните хормони е в референтни граници и функцията на жлезата е нормална. Важно е пациентите със заболявания на щитовидната жлеза да знаят за ковид-19:

1. Заболяванията на щитовидната жлеза, независимо от вида им и независимо от провежданото лечение, не увеличават риска от заразяване с коронавирус.
2. В условията на пандемия от Ковид-19 провежданата до момента терапия с тиреостатици при хипертироидизъм или с левотироксин при хипотироидизъм трябва да се продължи по същите схеми и в същите дози. Единствено на обсъждане подлежи въпросът за лечението с много високи дози кортикостероиди при пациенти с тежки активни форми на тироидна офталмопатия.
3. В редки случаи Covid–19 може да причини подостър тироидит при здрави хора, които са нямали предшестващо тироидно заболяване. Сърдечен пулс над 100 удара/минута, лесна уморяемост, повишаваща се телесна температура, болка и подуване в предна шийна област са някои от симптомите на заболяването, за преценката на които се налага неотложна консултация с енокринолог.
4. Ваксинацията при пациенти с автоимунни тироидни заболявания не е противопоказана.

- Какво трябва да знаят хората със захарен диабет за ковид-инфекцията ?

- Всеки диабетик трябва да знае някои важни неща за ковид-19:

1. Вероятността диабетик да се зарази с коронавирус е не по-голяма, от тази при другите хора.
2. При боледуване от ковид-19 пациентът със захарен диабет обикновено кара болестта по-тежко и настъпват повече усложнения. Проведено е проучване в САЩ, в което са участвали 784 диабетици, диагностицирани с Covid-19. От тях при 251, което представлява 32% от изследваните, се е наложила хоспитализация. Още по-притеснително е, че 148 диабетици или 18% от изследваните се е наложило да ги пребазират в интензивните отделения, където смъртността е изключително висока.
3. Рискът от тежко и потенциално фатално протичане на ковид-19 при пациентите със захарен диабет е в пряка зависимост от компенсацията на диабета. Изводът е, че всеки диабетик трябва да поддържа в норма нивото на кръвната си захар.
4. При установяване на инфекция с коронавирус пациентите със захарен диабет трябва да се обърнат към лекуващия ендокринолог, защото може да се наложи коригиране на терапията. Те трябва всекидневно успоредно с температурата да измерват и нивата на кръвната си захар. При евентуалното им покачване е необходимо да се реагира своевременно и адекватно. В никой случай не препоръчвам на пациентите сами да си коригират терапията, тъй като рискуват да се влошат. Пациентите, които са на инсулин, с тест-лентички редовно да проверяват за наличие на кетони в урината. Желателно е да приемат достатъчно количество течности, поне по два литра за денонощие. Храната им трябва да бъде разнообразна и да съдържа достатъчно количество белтъци, витамини и минерали. Не трябва да се прекъсва назначената терапия, освен по указание на лекуващия ендокринолог. Това може да се наложи при силно намален калориен прием във връзка с гадене, повръщане или изразено безапетитие. Целта е да се избегнат хипогликемии и влошаване състоянието на пациента.
5. При средно тежки и тежки форми на COVID-19, диабетикът може да се наложи да премине от перорална към инсулинова терапия. Такива пациенти задължително се лекуват в болница и преценката за необходимостта от инжекционен инсулин е на лекуващия екип. Обикновено след подобряване на състоянието и при изписването на диабетика той се връща на предишната терапевтична схема.
6. Ваксинацията за коронавирус при хора със захарен диабет е силно препоръчителна.