Есенните камъни


Болест : камъни в бъбреците

Последна промяна на 09 декември 2019 в 06:44 180 0

Ако са ви открили камъни в бъбреците и те все още не са много големи като размер, спокойно можете да минете и без хирургична намеса. Но за това ще ви е необходима голяма самодисциплина и точно следване на лекарските препоръки.

Основната причина за развитие на пикочокаменна болест е вродено нарушение в обмяната на веществата. Но и нервното напрежение, стресът, могат да доведат до този неприятен проблем. Характерно е също, че обострянето на заболяването става обикновено през есента.
Камъни в бъбреците се появяват, когато урината съдържа твърде висока концентрация на калциеви соли.
Те са резултат от консумацията на прекалено солена храна или прекалено потоотделяне. Бъдете внимателни с болкоуспокояващите средства: част от тях, ако се ползват много години наред, могат да предизвикат пикочокаменна болест.

С профилактична цел се препоръчва пълно въздържание от месни бульони, шоколад, кафе, какао, люти и мазни храни. Трябва също да се ограничи консумацията на по-тлъсти продукти, готварска сол, черен дроб, бъбреци, риба, растителни мазнини.
Ако образувалите се камъни са оксалатни или фосфатни, то едва ли ще можете да се справите с тях толкова лесно. А пикочокиселите камъни, или уратните, могат да бъдат „изведени” от организма по описания начин.

Трябва да пиете много вода, особено минерална, но правилно подбрана. В повечето случаи се препоръчва „Хисаря”. Пийте също чай, плодови сокове, само не от грейпфрут, компоти. Динята се препоръчва като универсално средство за промиване на бъбреците и пикочния мехур. Добре е да пиете и прясно изстискан лимонов сок.

От народните средства за лечение на пикочополовите болести бих препоръчала чай от ябълкови обелки.Може да ползвате както пресни обелки, така и изсушени. Изсушените, по-добре надребнени до прахообразно състояние, залейте с вряла вода, подръжте около 20 минути да се настои и после пийте като чай.

Дръжте кръста на топло – това е много правилна препоръка. Болките и неприятните усещания в областта на кръста често подсказват не наличие на ревматизъм, а точно на урологични проблеми. Ако наистина ви заболи кръстът, потърсете уролог!
Обръщайте внимание на бъбреците си! Мнозина дори не подозират, че болестта съществува, прогресира и заплашва в скоро време със сериозни усложнения!

Народни рецепти за лечение на камъни в бъбреците

• Пет грама дръжки от вишни се варят 15 минути в 750мл вода. Пие се топло по 150 г 3 пъти на ден преди ядене.

• За изхвърляне на камъни от бъбреците една седмица да се пие чай от сварени тиквени семки.

• Половин чаена чаша пъпешови семки се варят половин час в 1литър вода. Прецедената отвара се пие 3 пъти на ден преди ядене по една кафява чашка.

• Един корен от дива синя метличина се вари в 1 литър вода 15 минути. Прецежда се, след като изстине. Пие се по 100г 3 пъти на ден преди ядене. Предварително отварата се затопля леко на водна баня.

• Половин чаена чаша фасул се вари в 1литър вода, докато започне да се отделя ципата при духване. Прецеденият сок се пие по една винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

• Една супена лъжица бяла бреза (корени, кора и листа - според сезона) се попарва с 25 мл вряла вода. След изстиване се прецежда. Пие се по една кафяна чаша 3-4 пъти дневно преди хранене.

• Размесват се равни количества от изсушени, ситно нарязани стръкове полски хвощ, влачещ очеболец и ленено семе (да не е старо). Сместа се смила на прах. От нея се взема една чаена лъжичка, която се запарва с 250 мл вряла вода. След охлаждане се прецежда. Пие се вечер, един час преди лягане.

• Смесват се добре 300 г зехтин и 1литър и половина зелева чорба. Изпива се на гладно, наведнъж. След това се изпива отвара от мечо грозде (1 супена лъжица се вари 5 минути в 200 мл вода).

• Смесва се равно количество от изсушени магданоз, царевична коса, хвойна и счукано семе от пъпеш. Една супена лъжица от сместа се вари 5-10 минути в 500 мл вода. Пие се по една кафяна чашка 3 пъти дневно преди ядене.

• Една стиска царевична коса, 1 супена лъжица дръжки от бяла череша и 1 супена лъжица ситно накълцана и изшушена синя жлъчка се варят 10 минути в 1литър вода. Пие се на гладно, два пъти на ден по една кафана чашка до изхвърляне на камъните.

• В 1 литър вода се варят 25-30 минути листа от черна череша, едно пакетче медицинска дъвка и 1 супена лъжица корени от троскот. Пие се 3-4 пъти на ден по една кафяна чашка 15-20 минути преди ядене.