Хъркане

Последна промяна на 05 ноември 2021 в 01:31 86 0

Моля дайте рецепти против хъркане.
Читател

За съжаление много са малко рецептите от народната медицина, които могат да помогнат.

За хъркането вероятно има някакъв проблем, вероятно физиологичен. То може да се дължи на изкривена носна преграда или на някаква аномалия на носната кухина в следствие на стара травма. Ако случаят е такъв, може да се направи операция. При по-леките случаи помагат и продаваните в аптеките пластинки, лепенки, щипки срещу хъркане.

Ако става въпрос за дете, твърде вероятно е причината да е алергия или трета сливица. Консултирайте се с лекар Уши, нос, гърло. Препоръчително и с алерголог. За съжаление алергиите стават все по-чести сред децата. Ако сте алергичен, трябва да приемате антихистаминови медикаменти. Те ще успокоят набъбналата носна лигавица и ще осигурят известно спокойствие през нощта.

Хъркане се появява често при хора, злоупотребяващи с цигари и особено с алкохол. Ако сте с наднормено тегло, хъркането може да се дължи на него и с диета и здравословен начин на живот да решите и двата си проблема.

Ако хъркате, трябва да се установи причината. То може да е животозастрашаващо, ако се дължи на сънна апнея - внезапно спиране на дишането по време на сън, при което мозъкът не се храни с кислород. Личният лекар може да ви насочи към специалист в болница, където по здравна каса да ви направят функционално изследване на дишането.

Ако хъркате, първата стъпка е възглавницата. Тя трябва да е преди всичко по-висока, за да се оттичат секретите към гърлото. По-добре е да е от силиконов пух, отколкото от пера и пух, защото те могат да ви алергизират. Освен това е добре да я перете периодично. Ако не сте алергичен, тогава може да пробвате да пълните възглавницата си с билки – лавандула, мащерка, хвойна. Спете в добре проветрена стая. Когато времето позволява, спете на отворен прозорец. Забравете климатиците, защото те изсушават въздуха и, ако не са почиствани редовно, са развъдник на болестотворни организми. През зимата слагайте купичка с вода върху радиатора. В тази купичка капвайте и 1-2 капки всяка вечер етерично масло от лавандула. Това ще помогне за отваряне на синусите.

Най-разумната поза за спане е настрани, с едната ръка подгъната под главата.

Чаршафите и калъфките трябва да са от памук и да ги перете често, защото от потенето и слюнката се развъждат повече микроорганизми.

Изпивайте преди вечеря прясно изцеден сок от ябълка, морков, лимон, малко настърган джинджифил, щипка канела и лъжица мед. Тази комбинация е витаминозна бомба с витамин С, която ще се отрази благотворно на здравето ви. Пийте повече чайове, особено от лайка, лавандула, мащерка, шипки, липа.

Разболеете ли се, взимайте мерки. Неизлекуваните хреми и кашлици могат да прераснат в хроничен проблем. При хрема, а и с профилактична цел правете инхалации с лайка с малко сода бикарбонат.

В аптеките се продават спрейове против хъркане, които овлажняват лигавицата.

Ако сте упорити, могат да ви помогнат и йога дихателните упражнения, които трябва да правите всеки ден или през ден по 10-15 минути, поне в началото. Те прочистват носа, трахеята, увеличават капацитета на белите дробове.

Упражнение 1. Седнете с изправен гръб. С палеца на дясната ръка запушете дясната си ноздра, показалецът и средният се опират на челото в точката над носа. С безименния затиснете лявата ноздра. Вдигнете палеца, за да отворите дясната ноздра, вдишвайте бавно, броейки до 5. После затворете ноздрата с палеца. Бройте до 5, като задържате дъх. След това отпушете лявата ноздра и издишайте бавно, броейки до пет. Пак запушете двете ноздри и затаете дъх до 5. Сега направете същия цикъл, но като вдишате през лявата и издишате през дясната ноздра. Така ги редувайте.

Упражнение 2. Седнете с изправен гръб. Започнете да вдишвате бавно, като мисловно проследявате дъха си как се изкачва от корема нагоре към ключиците. После бавно издишайте, проследявайки дъха наобратно.

Виж още за: