Храна за ума

Последна промяна на 06 февруари 2021 в 19:08 334 0

По научен път е установено, че за да се поддържат умствените способности в продължение на много години е необходимо да се употребяват определени храни, които са полезни за мозъка. Връзката между състоянието на мозъчната дейност и храненето отдавна е потвърдена от многобройни научни изследвания. Изводът от тях е, че храненето трябва да е базирано основно на зеленчуци, плодове , зехтин и растителни протеини (например бобови растения). Това представлява т.н. средиземноморски тип на хранене, за който има безспорни научни доказателства, че има много положителен ефект върху мозъка. Той включва три основни групи храни, които са важни за „здравето“ на мозъка.

– Риба и други храни с високо съдържание на ненаситените мастни киселини Омега-3 (растителни масла, авокадо, ядки, слънчогледови семена). Тези храни са се доказали като отлично средство срещу депресията;

– Ферментирали храни (кисело мляко, кефир, кисело зеле, ябълков оцет, естествено ферментирали зеленчуци – краставици, карфиол, моркови, репички, червени чушки, чесън);

– Богати на антиоксиданти плодове и зелен чай, които са много полезни в профилактиката на деменцията.

Напротив, храните с високо съдържание на захари и мазните меса влошават функционирането на мозъка. Това е установено след продължителни наблюдения върху състоянието на мозъка сред хора, които редовно са консумирали храни с високо съдържание на захар и мазни меса. Чрез използването на ядрено-магнитен резонанс е било установено, че размерът на тази част от мозъка, която отговаря за ученето, паметта и психичното състояние, значително е намаляла. Освен това се отбелязва, че тези хора са имали проблеми, свързани с емоционална и психическа нестабилност.

Въз основа на това научно откритие се прави изводът, че за поддържане на умствената работоспособност е необходимо във всекидневното хранене да се включват зеленчуци, плодове, риба, ядки, здравословни мазнини като зехтин, нетлъсто месо и бобови растения. В хода на изследването е проучено сред голяма група възрастни хора в продължение на седем години и нивото на когнитивни умения (познавателна способност, знание, познание, компетенция). Установило се е, че при хората, които се придържат към т.н. средиземноморски тип на хранене и консумират минимално количество сол, когнитивните възможности са били както при по-младите хора, които не са практикували средиземноморски тип на хранене.

Установено било също, че комбинирането на средиземноморски тип на хранене с нискосолена диета може да помогне за нормализиране на кръвното налягане и да ограничи развитието на болестта на Алцхаймер.

При други научни изследвания върху промени в анатомията на мозъка е било установено, че средиземноморският тип на хранене допринася за запазването на нервните връзки в мозъка.
Независимо от горните факти, които потвърждават зависимостта на функционирането и анатомичното състояние на мозъка от типа на хранене, окончателното разбиране на механизмите при този процес е още в началото.

Виж още за: