Храната през студеното време

Последна промяна на 18 януари 2018 в 00:30 519 0

Недостигът на витамини и соли, характерен за зимата, затруднява използването на белтъчините като градивен елемент в организма. Ето защо се налага увеличаване на консумацията на най-лесно усвоимите животински белтъци. Нуждите от белтъчини през зимата можете да задоволите, ако в дневното меню включите около 400 г мляко (кисело или прясно), 200 г месо, около 50 г млечни произведения: сирене, кашкавал, извара, 150 г риба и 1 яйце.
Източникът на енергия – мазнините, са според възрастта. През зимата за подрастващите е необходимо две трети от мазнините да бъдат от животински произход, докато за активната възраст – една трета. Още по-добре е, ако мастната дажба за възрастни е от растителен произход (слънчогледово, тиквено, рапично, маслинено, царевично, соево или фъстъчено масло).
Докато през зимата се препоръчва увеличаване на консумацията на почти всички съставки на храната, по отношение на въглехидратите се налага ограничаване. Установено е, че тяхното дневно количество трябва да бъде от порядъка на 45 – 50 на сто от менюто. За да избегнете затлъстяването и образуването на атеросклеротични изменения, стремете се на вашата трапеза през зимата да има хляб, варива, картофи, сушени плодове и зеленчуци. И по-малко сладкиши, сладка, конфитюри, компоти.Виж още за: