Има решение за борбата с вируса


Болест : ковид-19

Последна промяна на 23 април 2020 в 10:45 977 0

Вирусологът проф. Нася ХАДЖИЕВА:

Проф. Нася Спартакова Хаджиева е завеждащ лаборатория по Микробиология и Вирусология в МБАЛ “Царица Иоанна” – София.
Завършва Медицинския Университет в Пловдив през 1973 г., а година по-късно печели конкурс за Редовна аспирантура по Вирусология в Националния Център по Заразни и Паразитни Болести - София. През 1980 г. защитава дисертация и става Кандидат на Медицинските Науки. Става асистент-професор в Катедрата по микробиология в Медицинския Университет – София. През 1996 г. получава степен Доцент.

Проф. Нася Хаджиева е дъщеря на проф. Спартак Хаджиев. Повече от 50 г. той изследва взаимодействието на туберкулозните бактерии с раковите клетки при хора със злокачествени заболявания. В последните 20 години в изследването активно работят дъщеря му проф. Нася Хаджиева и неговият внук - доц. Михаил Петров. Те продължават работа върху имуномодулиращата и антитуморна активност на противотуберкулозната ваксина БЦЖ. Десетки статии върху данните от тези изследвания са публикувани в различни медицински списания.

- Професор Хаджиева, учени от четири държави се завръщат към една вековна ваксина, известна като БЦЖ, с мисълта, че тя може да събуди имунната система на човек за борба с вируса COVID 19. Разкажете ни на какъв принцип работи тази ваксина?

- Нека най-напред отдадем заслужена почит на двамата френски учени - Калмет и Герен, които с неуморен труд и нечовешка вяра цели 13 години култивират и очакват туберкулозните бактерии да загубят своята патогенност и така да създадат ваксината БЦЖ. Още от началото на нейното създаване тази ваксина се използва в медицината и като неспецифичен имуностимулатор в т.нар. пълен аджувант на Фройнд, с който дълги години се допълват някои непълни антигени (хаптени), за да се получи имунен отговор срещу тях. Така че имуностимулиращата роля на БЦЖ ваксината е отдавна известен факт. През този един век от нейното създаване тя вечно е във фокуса на науката, когато се търси имунен отговор. Затова и никак не е чудно, че в този момент на пандемия учените отново се обръщат към тази едновековна ваксина за помощ. И с право. Тя (БЦЖ) винаги е избор в такива моменти. Разбира се не да се прави имунизация срещу туберкулоза, а да се използва нейната имуностимулираща роля при защитата от вируса.

- Известни са проучванията на вашия баща – проф. Спартак Хаджиев, върху ваксината БЦЖ и намирането на връзка с лечението на рака. Вирусите не работят ли на този принцип? Сама казвате, че те са завоеватели?

- Още в 50-те години на миналия век се установява, че боледуващите от туберкулоза боледуват след години по-често от рак и тъй като БЦЖ ваксината предпазва от туберкулоза, то логично е допуснато, че трябва да предпазва и от рак. Тази хипотеза се подкрепя от множество разработки в различни страни, при които се доказва, че БЦЖ ваксината предпазва от развитието на ракови заболявания и тяхното метастазиране и сега при някои локализации на рак БЦЖ ваксината е „златен стандарт“ за лечение. Освен това много пъти съм споделяла, че за над 40% от раковите заболявания е доказано, че се предизвикват от вируси и бактерии, а за останалите съм сигурна, че скоро ще се намерят доказателства, т.е. и КОВИД19, и рак се предизвикват от вируси и трябва да се лекуват като вирусни заболявания. И вирусите, и ракът са „завоеватели“, които заставят клетките ни да стават производители на нови вируси и ракови клетки, вместо нормалните си функции. Разбира се, това са много сложни процеси и не бива да се смесват безразборно - т.е. не всички, а само определени вируси могат да предизвикват рак, другите предизвикват различни грипоподобни заболявания, чревни инфекции, хепатит и др.

- Според много световни, а и наши вирусолози, мерките, предприети в световен мащаб, са преувеличени. Какво е вашето мнение?

- Смятам, че светът, в който живеем, се оказа много неподготвен за такава мащабна инфекция и това се дължи в голяма степен на подмяната на ценностите в наши дни. Банкери, футболисти, други спортисти, компютърни специалисти, търговци и олигарси получават невъобразими пари, а лекарите и всички медицински работници са на опашката на доходите... Това е недопустимо. Както обичам да казвам - лекарите са парадоксални хора, които с цената на собственото си здраве се грижат за здравето на другите хора. Нали? Това е най-малко утопично, против всякакви инстинкти за самосъхранение. Все по-малко млади хора завършват медицина. Все повече завършили медици заминават на гурбет по чужбина. Как тогава да сме готови за вирусни и други пандемии? И как да знаем какви са най-добрите мерки за хората в такава ситуация? Учим се в движение и накрая ще броим пилците и поуките! Дано оживеем и се поучим от този опит! Въпреки че аз мисля, че досега човечеството на нищо не се е научило от предишните си кризи.

- Създадената паника може ли да доведе до други здравословни проблеми? Включително да понижи нашия имунитет?

- Вече доста колеги припомниха, че стресът е честа причина за някои заболявания - включително и за рак. Много от онкологично болните знаят точната причина (стрес), която е отключила заболяването им. Дали е катастрофа, загуба на близък, силна тревожност и други изпитания - със сигурност правят хората по-податливи на болести от всякакъв вид, но най-често диабет и рак. Паниката и стресът не са добър съветник за хората и е добре да бъдат избягвани, но как - не знам.

- Каква превенция ще препоръчате на хората?

- Превенцията е свързана с доброто хранене, добрата хигиена и добрите мисли. За съжаление у нас храната не се контролира достатъчно и ние не знаем точно какво ядем и пием. Какво дишаме? А хигиената също не е от най-добрите ни навици. Вижте ни къщите, улиците, дворовете. И това не е само у нас. Има събрана мръсотия и купища боклук в целия свят. Смятам отдавна, че цялото човечество трябва да „хване парцала“ и дълго да чисти собствените си „Авгиеви обори“ т.е. заобикалящия ни свят. А за добрите мисли всеки човек трябва да се погрижи, като най-лесното е да направи нещо добро за другите и малко да намали високомерието си. Веднага ще се почувства по-щастлив. И по-здрав!

- Според вирусолозите този вирус ще отмине, като премине през 70 % от населението - за да се създаде имунитет. Трябва ли да се крием от него, както сега ни съветват политиците, и това няма ли да го направи още по-устойчив?

- Обичайните епидемии от грип обикновено спират, след като 70-80% от населението придобие имунитет срещу вируса и на тази база, опрени на предишен опит, казваме това и за тази инфекция, пандемия. И няма причини да не е така. Ето това е един ежегоден опит, на който можем да се опрем. А вирусите мутират, но този корона вирус засега има само две мутации и дано така си останат по-дълго.

- Всички вируси ли работят на един и същи принцип и как трябва да реагираме, когато ни сполети подобна епидемия?

- Да. Всички вируси са толкова просто устроени, че няма на какво да им въздействаме, за да ги убием. Силата на простотата или силата на съвършенството. Още не е ясно кое. По-вероятно според мен е второто, защото то е толкова съвършено, че е безсмъртно. А вирусите са безсмъртни, защото могат да преживеят като кристали дълго време, ако няма подходящ хазяин (човек или животно) и да се „ събудят“, когато хазяинът се появи. А как да реагираме ние, най-сложно устроените живи същества на планетата, мисля че с разбиране и опознаване. Да съберем главичките си в една обща мисъл, да обменим знанията си и да ценим всяка научна идея за справяне с предизвикателствата на природата и вселената.

- Ежедневно в цял свят умират много повече хора от рак, но това не е проблем за правителствата по света. Защо според вас?

- Не мисля така. Големи колективи и умове работят по въпросите на онкологията, защото това е съвременната чума. Можем да говорим даже за пандемия от онкозаболявания в световен мащаб. Има все по-големи открития в онкологията и повечето от тях са свързани с лечението на някои видове тумори, които до скоро се смятаха за фатални. Това е сериозна стъпка напред и трябва да я оценим по достойнство. Липсва ни все още точното познание за механизмите на израждане на клетките в ракови и някои най-древни механизми на защита, които действат дълги години и изведнъж престават и туморите се появяват. Защо един организъм 60-70 години не боледува от рак и изведнъж ракът се появява? Какво се е объркало? Какво се е случило със защитните ни механизми? Това са фундаментални въпроси, които човечеството трябва да решава единно и бързо.

- Има ли мапипулация в тази истерия?

- Аз много обичам загадки и мистерии и с удоволствие чета всички теории на конспирацията, но нека премине пандемията и светът се успокои с по-малко жертви и лишения. И тогава ще можем да погледнем и проучим дълбоко фактите около тази пандемия. Манипулации е имало винаги и пак ще ги има, докато има загадки. Ако човекът разгадае загадките, приготвени ни от вирусите, няма да има пандемии и конспиративни теории. Така че - аз съм привърженик на познанието, науката и образоваността, които ще ни избавят от манипулациите. Според Фройд хистерията е състояние на ритуално манипулиране на околните с цел избягване отговорност, а иначе човекът обича истериите и истериците, защото те са вид театър, а театърът придава „цвят“ на всекидневието ни.