Инфекционистът д-р Магдалена Маринова: От състоянието на имунната ви система зависи как ще боледувате

Последна промяна на 28 October 2021 в 22:58 989 0

Д-р Магдалена Маринова с наградените медицински сестри от Инфекциозно отделение


Д-р Магдалена Маринова завършва медицина през 1985 г. в Медицински университет Пловдив. Придобива две специалности - инфекциозни болести през 1991 г. и епидемиология през 1995 г. От 1997 г. е началник на Инфекциозното отделение към МБАЛ Кърджали.


- От какво зависи леко или тежко ще изкараме ковид-19?

- Тежестта на заболяването зависи от погълнатата доза вирус, от неговата вирулентност и патогенност. От друга страна е в пряка зависимост от състоянието на имунната система на човека и наличието на съпътстващи заболявания.
Какво ме притеснява? От епидемичната анамнеза на заболелите се установява, че инфекцията се разпространява спорадично, тоест липсва връзка между епидемичните огнища, и също така не се наблюдава обичайният семеен характер на боледуването от ковид-19.
Вижда се, че SARS-COV-2 циркулира в обществото през всички месеци на годината, т.е. липсва сезонност, характерна за другите причинители на заразни заболявания.

- Какво се случва през всяка една от четирите фази на ковид-19?

- През инкубационния период оплакванията са разнообразни, но високата температура, кашлица и силна отпадналост са най-често установените начални признаци. В разгара клиничните прояви са от страна на белия дроб, но могат да се ангажират и други органи: черен дроб, бъбреци; нервна система, кръвна система и др. Пълното възстановяване на нашите пациенти е период, различен за всеки, настъпващ най-често от два до три месеца.