Как да свалим термометъра


Болест : грип, температура, дистония

Последна промяна на 07 October 2017 в 00:01 5649 0

ТЕМПЕРАТУРАТА ПОМАГА НА ОРГАНИЗМА ДА СЕ СПРАВИ С БОЛЕСТТА
Температурата, както и болката, са колкото неприятни, толкова и жизненонеобходими за организма. Те сигнализират за появата на проблем в тялото. Високата температура е имунният отговор на организма към болестта. Тя се появява, когато има възпаление. То може да е причинено от вирус или бактерия. Ролята на високата температура е да убие причинителя на болестта. Той обикновено вирее при нормална температура – 36-36,5 градуса, но 39 градуса са в състояние да го убият. Освен това температурата активира имунната система да образува повече кръвни телца и антитела.


ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА ЧОВЕК СЪС СЕДМИЦИ ДА ПОДДЪРЖА ЛЕКО ПОВИШЕНА ТЕМПЕРАТУРА. ОПАСНО ЛИ Е ТОВА?
Т. нар. субфебрилна температура обикновено не се усеща. Тя е 36,8-37,2 градуса, трае около 2-3 месеца и не е задължително да е знак за заболяване. Характеризира се с отпадналост, умора и намаляване на работоспособността. Болният става по-раздразнителен. Единственото подходящо лекарство е добрият сън , защото субфебрилната температура често е следствие на хронична умора. Тя може да се дължи на стрес или на силни емоции. Дори и растеж на зъбите може да предизвика подобна температура.
Освен на умората, субфебрилната температура обаче може да е имунен отговор на хроничен възпалителен процес – белодробен или урологичен. За разлика от високата температура, субфебрилната е причинена от бактерия, а не от вирус. Затова специалистите съветват да се търси лекар, който да установи какъв е причинителят.


КОГА ТЕМПЕРАТУРАТА СТАВА ОПАСНА
Опасна е тази температура, която не спира да се покачва, каквито и усилия да полагате, за да я спрете. Тя се появява при:
● обезводняване
● продължителни тренировки без прием на течности
● дълъг престой в много топло помещение
Кои са опасните симптоми?
● температура над 40 градуса
● учестен пулс
● зачервена суха и топла кожа
● ирационално държание
● учестено дишане
● изпадане в безсъзнание
Не е необходимо веднага да се търси лекарска помощ при появата на висока температура до 39 градуса. Човек може да опита да си помогне сам с парацетамол.


КОМПРЕСИ ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА
При висока температура са препоръчителни и студените компреси с вода. Прилагат се 3-4 обвивания от по 15 минути на цялото тяло, за да се отнеме топлина от организма. Температурата на водата за компресите трябва да е колкото нормалната човешка температура. Оцетът също не е за пренебрегване. След компреса тялото трябва да се затопли, за да се изпоти, което също помага за понижаване на температурата. Пие се много вода и чай, тъй като повишената температура обезводнява тялото.
Могат да се приложат и разтривки с мокри или влажни ръце. Така кръвта стига по повърхността на кожата, която се охлажда чрез изпарението на водата. Въздухът в стаята трябва да се овлажнява. Но ако температурата не спадне до два дни, трябва да се направи консултация с лекар. При температура над 40 градуса трябва да се потърси веднага лекар.

ТЕМПЕРАТУРА ПРИ ГРИП
Вирусните заболявания най-често започват внезапно – с тръпки, мускулни болки, болка в областта на челото кихане, хрема. Температурата се повишава бързо – за час може да достигне 38-39 градуса. За облекчаване трябва да се приемат противовъзпалителни средства – с парацетамол, ибупрофен, комбинирани аналгетици. Трябва да се правят инхалации, да се лежи на топло и да се пие чай. Оздравяването при липса на усложнения ще настъпи след 4-6 дни.

ВЪЗПАЛЕНИ БЪБРЕЦИ
При остро възпаление на органите на малкия таз – бъбреци, яйчници или простата, температурата може да се повиши до 38-39 градуса. Появяват се болки в областта на кръста, които постепенно се пренасят надолу към корема.
Необходимо е бързо да се направи кръвен анализ, а за облекчаването на болките може да се приемат спазмолитици. За да се излекува инфекцията, трябва да се приложи лечение с антибактериални препарати – антибиотици.

ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ ОБРАЗУВАНИЯ
Възможно е температурата да продължава повече от месец и да няма явна причина за това. Съчетана е с обща отпадналост, засилено окапване на косата, загуба на апетит и тегло. Увеличават се лимфните възли. Това се наблюдава при злокачествени образувания на бъбреците, черния дроб, белите дробове. Бързо да се направи преглед при онколог.

ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Повишената тимпература (около 37-38 градуса) се съчетава с:
- отслабване
- раздразнителност
- потиснатост
- чувство за страх.
Апетитът се засилва, но телесната маса намалява. Изследвайте хормоните на щитовидната си жлеза. При нарушение на функциите и се разстройва цялата система на терморегулирането на организма.

ДИСТОНИЯ
Тя се среща предимно при по-младите хора, като се поддържа температура около 37 градуса и е съпроводена от промени в кръвното налягане и появата на червени петна по гърдите, лицето и шията. Това състояние се нарича “конституционална хипертермия”. Често възниква при нервно или психично пренапрежение – например по време на изпити, и е разновидност на вегетативно-съдовата дистония. Помагат успокоителните препарати, включително валериана, а също така автогенният тренинг.

ВЪЗНИКВАНЕ НА РЕВМАТИЗЪМ
Повишената температура е съчетана с възпаление на ставите, бъбреците и болки в сърцето.
Ревматизмът е автоимунно заболяване, при него се нарушава общият имунен статус на организма и започват чести промени – включително и на температурата.