Как ни влияе тишината

Последна промяна на 08 May 2020 в 07:03 743 0

Градските хора вече трудно намират тихи кътчета. Когато ги намерят пък, тишината може да им подейства потискащо. А тя е основен елемент от благотворната за човешкото здраве среда.

Стая с абсолютна тишина
Във френска лаборатория е създадена камера, която изолира шумовете на 99,9%. Оказало се, че човек издържа в нея не повече от 30 минути, тъй като в тази абсолютна тишина се чуват само шумовете на собственото тяло, което води до дестабилизиране и тревожност.

Какво става, когато попаднем на тихо място?

Подобрява се дейността на сетивата. Изследване над преждевременно родени бебета показва, че те успяват да разпознаят с пипане различни форми по добре в условията на тишина, отколкото при силен шум около тях.
• Стресът намалява. Хората, които живеят в по-малки населени места и по-близо до природата, са по-спокойни и в по-добро общо състояние.
• Спадат сърдечният ритъм и кръвното налягане.
• Подобрява се сънят. Все по-голям е интересът към спокойни места за годишната отпуска. Почиващите на тишина свидетелстват за подобряване на нощния сън и по-лесно заспиване.

Какво става след 2 седмици в тиха среда?

Мозъчните клетки се регенерират. Опити с мишки показват, че 2 часа тишина в помещението им води до развитие на клетките на хипокампуса – мозъчна зона, свързана с ученето и паметта.
• Възстановяват се умствените способности.
• Подобрява се контролът над телесното тегло Тези, които се хранят в тишина, изяждат по-малки количества. Отсъствието на шум им помага да се съсредоточат върху усещанията, свързани с храната.

Какво става след няколко месеца без шум?

• Намалява сърдечносъдовият риск.
• Намалява рискът от депресия Колкото по-шумна е средата, толкова по-голяма е вероятността от поява на депресия и тревожност. Най-вреден е шумът от прелитащи самолети, следван от тътена на магистралите.
• Подобрява се способността за съсредоточаване. В тиха обстановка по-лесно се отчитат логическите взаимовръзки. С възрастта вредното влияние на шума върху паметта се увеличава.

Виж още за: