Каква е възрастта на кръвоносните ни съдове

Последна промяна на 19 March 2023 в 09:38 283 0

При пациенти с лош контрол на рисковите фактори може да има голямо разминаване между възрастта на съдовете и биологичната възраст

Високотехнологично изследване, което се прави в Кабинета по ранна диагностика на сърдечносъдовите заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София, определя „възрастта“ на кръвоносните ни съдове. Това става чрез определяне на съдовата ригидност (нееластичност).

Под въздействието както на рисковите фактори, така и на възрастта, стените на съдовете се променят. Повишената съдова ригидност крие повишен риск от настъпване на сърдечна недостатъчност и се свързва с по-лоша прогноза. Ранното откриване на такива промени е изключително важно в превенцията на съдови инциденти.
Изследването е подходящо за пациенти с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Това са хора с артериална хипертония, повишени нива на холестерол, захарен диабет, пушачите, както и фамилно обременените за сърдечносъдови заболявания. Особено е подходящо за пациенти, които са с гранични нива на рисковите фактори, и ще помогне да се определи дали има необходимост от терапия.

Д-р Наталия Спасова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обяснява, че при пациентите с лош контрол на рисковите фактори може да има голямо разминаване между възрастта на съдовете и биологичната ни възраст.
Друга възможност за диагностика е изследването на каротидните и феморалните съдове за атеросклеротични плаки с помощта на ултразвук, което е пряко доказателство за наличие на атеросклероза и е свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Оценката за наличието, вида и големината на плаките в периферните съдове е много важна и при пациенти с установена исхемична болест на сърцето, преживян миокарден инфаркт, коронарно стентиране или мозъчен инсулт.
„И двата метода са неинвазивни, безопасни, лесно изпълними, достатъчно информативни и позволяват да се визуализират промените, които настъпват в самите съдове и тяхната функция“, категорична е д-р Спасова, която има защитен дисертационен труд в тази област. Тази по-прецизна и обективна оценка дава представа на лекарите за необходимостта и вида на лекарствената терапия.