Какви сигнали ни изпраща косата

Последна промяна на 06 декември 2020 в 23:44 73 0

За да спрем бързо болестта, трябва колкото се може по-рано да започнем лечението. Затова е много важно да познаваме и разбираме своя организъм, да се вслушваме в неговите понякога слаби сигнали за бедствие. Не всеки човек има възможност при първо подозрение да си позволи скъпоструващо изследване. Но да „заподозрем” проблеми със здравето бихме могли, ако диагностицираме внимателно собствения си организъм. Днес наши помощници в диагностицирането ще бъдат косите.


Барометър на нашия организъм
Косата живее свой тайнствен живот – изсушава се и се цепи, когато не и обръщаме достатъчно внимание, става мазна и помътнява, когато се променя хормоналният фон. Тя реагира на начина, по който се храним, изгаря от слънцето и се уврежда от студа. Загива и пада, когато изживяваме силен стрес. Подобно на барометър косата улавя много фино всичко, което става с нас. Ако разберем неясния език, ще узнаем много интересни неща за себе си и ще можем да избегнем редица болести.

Диагноза по прическата
Нашата коса не само първа сигнализира, че нещо със здравето ни не е наред, но и подсказва на кой орган трябва да обърнем по-особено внимание.

Косата забележим е оредяла, усилено пада и се цепи

Подобно нещо се случва по няколко причини:
Стрес. Той намалява изработването на хормоните, необходими за растежа на косата, и предизвиква свиване на съдовете, хранещи луковиците. В резултат се удължава фазата на покой, по време на която луковиците почиват, и намалява фазата на растеж.
Неправилно хранене. На организма не му достигат хранителни вещества за здравословен растеж на косата: витамини (С, В5, В6, РР), минерали и микроелементи (Fе, Zn,Cа, Mg, P). Причина за това могат да бъдат твърде строгото спазване на диети, пушенето и приемането на някои медикаменти.
Ендокринни нарушения.
След раждане или изкуствено прекъсване на бременността в кръвта се нарушава балансът на женските и мъжките хормони. Опадането на косата и намаляването на обема на прическата могат да бъдат пръв признак на захарен диабет.
Хроничен запек: При запек организмът започва усилено да се освобождава от шлаките по други пътища и по-конкретно – през мастните жлези. Косите се омазняват и започват да падат, защото излишъкът от изхвърляните през кожата крайни продукти на обмяната отравя луковиците.

Появява се пърхот
Обърнете внимание на стомашно-чревния тракт и изключете наличието на алергия. Ограничете консумацията на сол, захар, кафе, млечни продукти.
Сухият пърхот, който пада като сняг по раменете, се появява, когато върху окосмената част на главата се „заселва” микроскопична гъбичка.
Мазните люспици (себорея) свидетелстват за проблеми с дебелото черво и заболявания на жлъчните пътища, а в съчетание с мазни и безжизнени коси подсказват за нарушения в обмяната на веществата – преди всичко на въглехидратната, както и за обостряне на язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Сухи, мазни
Проверете черния си дроб, когато нещо с него не е наред, мастните жлези започват да работят извънредно силно и косите се омазняват. Прекалената сухота се среща при бъбречни заболявания.

Внезапно побеляване
Отидете на консултация при лекар за сърцето и задстомашната жлеза.
Прегледайте се и при ендокринолог, за да разберете дали е наред щитовидната жлеза и дали нямате хормонално нарушение. Изключете факторите, водещи до ранно побеляване: повишена консумация на сол, пристрастие към възкисела храна, стресови реакции, преумора.

Косите са изтънели, потъмнели и изсветлели

Те губят блясъка си и пигмента меланин, който ги оцветява в тъмен цвят, при желязодефицитна анемия, която в някаква форма се среща в 8 от всеки 10 жени. Причината: особено обилна менструация, недостиг на месо във всекидневния порцион, слабо подвижен начин на живот. В този случай целият организъм, включително и космените луковици, не получава достатъчно кислород. От това страдат стеблото на косъма и обвивката му.

Потъмнели кичури
Ако светли коси изведнъж започнат прекалено бързо да потъмняват, обърнете внимание на черния си дроб и жлъчния мехур. Когато последният е натъпкан с камъни и оттичането на жлъчта към червата е затруднено, съдържащите се в нея оцветяващи вещества (пигменти) постъпват в кръвта, разнасят се от нея до космените луковици и се натрупват в космите.