Какво е Омега- 3

Последна промяна на 21 септември 2020 в 20:56 81 0

И днес много от по-възрастните са запазили един не особено приятен спомен от детството, свързан с неизменната всеки ден лъжица от рибено масло. По-късно разбрахме, че трябва да благодарим на майките си за тяхната настойчивост да приемаме по една супена лъжица рибено масло дневно, защото по този начин те са се грижели за здравето ни.
Защо това прословуто рибено масло е толкова полезно и необходимо за организма? Всичко е заради полиненаситените мастни киселини Омега-3, които се съдържат в рибеното масло, както и в маслата от някои растения. За съжаление Омега-3 мастната киселина не се произвежда в организма, но е жизненоважна за здравето и правилния метаболизъм.

Ето какви са по-важните полезни ефекти от Омега-3 мастната киселина:
● противовъзпалителен ефект, повишаване на имунитета;
● потискане на алергичните реакции;
● забавяне на образуването на атеросклеротични плаки в съдовете;
● намаляване на вискозитета (сгъстяването) на кръвта;
● подобряване на състоянието на лигавиците;
● намаляване на риска от инфаркт, инсулт и депресивни състояния.

Дефицитът на Омега –3 в организма води до редица неблагоприятни последици: намаляване на имунитета; повишен риск от възпалителни процеси; нарушение на метаболитните процеси в организма; повишаване на риска от инфаркт и инсулт; наддаване на тегло (особено в областта на талията); постепенна загуба на мускулна маса.
Основен източник на Омега-3 мастната киселина е рибата, съответно и маслото, извличано от нея, като по-високо е съдържанието ѝ в по-тлъстите риби. Рибата, отглеждана в изкуствени резервоари, се храни по различен начин и затова количеството на омега-3 в нея е доста малко. Дори по-голямата част от внесената сьомга се отглежда изкуствено и качеството на полиненаситените киселини в нея изобщо не е същото като в рибата, отглеждана в природата. Рибите, които не са живели в студена, дълбока вода, рядко съдържат значителни количества омега-3. В речната риба съдържанието на Омега-3 е значително по-малко.

Освен в рибеното масло Омега-3 се намира и в маслата от някои растения, но степента на ефективност на растителната Омега-3 е много по-ниска. Най-много от нея има в маслото от семена на чиа и киви – 60-65%, ленено масло – 55%, конопено -20%, орехово и рапично масло – 10%. За разлика от Омега-3 мастните киселини от животински произход, растителните Омега-3 се усвояват от организма само на 5-10%.

Един от начините да попълним нуждите на организма от Омега-3 е приемането на рибено масло, което се предлага в капсулна форма. За да се избере правилното рибено масло трябва да се проучи каква е препоръчителната дозировка и съдържанието в него на активни вещества. Необходимо е да се знае, че дневният прием на Омега-3 следва да бъде 1 грам под формата на ейкозапантаенова (ЕРА) и докозахексаенова (DHA) мастни киселини.

Важно: Трябва да се има предвид, че надвишаването на дневната норма от рибено масло в капсули не само няма да даде предимства, но може да бъде и вредно за организма.
Като обобщение трябва да се отбележи, че за да се запълнят нуждите на организма от Омега-3 е достатъчно 2-3 пъти седмично да се консумира по 100-150 грама филе от морска риба и да се пие по една супена лъжица ленено масло дневно или да се приема висококачествено рибено масло в капсули, но само в препоръчителна за това дозировка.