Катя Иванова, лечителката: за всяка болка има билка, но е необходим професионализъм

Последна промяна на 06 май 2020 в 13:10 129 0

Нейни книги в огромен тираж с безценни рецепти за всякакви болести от години предизвикват фурор в САЩ и Франция. Оказват се пиратски издания, за които Катя Иванова научава от приятели, завърнали се от тези страни. За нея преди години покойната ми съпруга Кристина Кирилова, с която бяха близки приятелки, написа: „Видят ли човек с широка душа, карат през нея, не спазвайки пътни знаци“.
За Катя, управител на дрогерия „Лековита билка“ в Горна Оряховица, най-важно е обстоятелството, че помага на хората и така е вече 52 години. Тя си е от тая категория неподкупно бедни, които, ненаучили се от живота да крадат, така ограбени ще си отидат. Създала е 140 оригинални рецепти, признати в десетки страни за изключителни по лекарствени показатели. Отдава го и на Бог, и на ген. Нейният дядо Начо Начев, живял в Търново и Джулюница, е бил народен лечител.

- Катя, билките ти могат ли да помагат в сегашното извънредно положение?

- Грижата за здравето е най-доброто лекарство, това е японска пословица. Сега на човек му е необходимо подсилване на имунитета, а билките са спасителен пояс в морето на живота.

* Котешкият нокът е най-силната противовирусна билка. Най-добре помага като чай.
* Златният корен също. Някога я е имало в България, после била изкоренена, но вече има нови насаждения. Тя адаптира организма, неутрализира странични вреди от синтетични лекарства, доставя природен витамин С.
* Помагат също така шипка и мащерка.
* Копър и живовляк помагат да не се задържа вода в белия дроб.

Човек е свързан с Природата. Но трябва професионален подход. Самолечение и просто вземане билки от дочуто или прочетено може да докара големи бели.

- Макар да имаш десет книги с рецепти, мисля си, че си по-популярна в средите на световните знаменитости в билколечението, отколкото у нас. Канили са те в няколко световни конгреси. Кой от тях ти е най на сърце?

- Шестият конгрес по психотроника в Загреб, Хърватия. Връчиха ми диплом за най-съществен принос. Не е връчван на друг от бранша в страната. Но не съм пренебрегвана и у нас. Носителка съм на почетния знак на Националното сдружение на фармацевтите "Кристалното хаванче".

- Включена си в две наши енциклопедични издания: "Български бележити жени", 2009, и "Бележити българки на съвременна България", 2013 г. Освен нашенци, как си с клиенти от чужбина? Покрай тебе и Горна Оряховица май се е прочула?

- Е, идват. От Ямайка дори, от Германия, Чехия, Русия особено, Холандия, Норвегия, Турция, САЩ, Канада... от къде ли не.

- А каква е възрастта? И за какви болежки?

- От търсене на помощ за бебета, до 90 и дори 100-годишни. Старая се да помогна на всеки. Най-вече се търси лек против кашлица, синузит, заболявания на стомаха, лош холестерол, бронхит, безплодие, проблеми с простата, бъбреци... Да не говорим за бича за човечеството - рака. Билките са глухарче, невен, равнец, черен оман и котешка стъпка. Чай от тях действа като имуностимулиращо средство - провокира организма сам да се пребори с болестта. Моите противотуморни рецепти са в книгата ми "Рак и билки". Единственото, което е недостатъчно, е, че моите рецепти действат бавно. Иска се постоянство. Имала съм случаи, когато не съм могла да помогна, защото не е имало време билките да победят. Но много повече са случаите, когато са забивали знамето на победата. И то не временно, а завинаги.
Аз съветвам клиентите си първо да отидат при лекар, има болести, които си искат антибиотици, операции... Билките са могъщо, но помощно средство. Колкото до интернет, там голяма част от информацията е непроверена.

- Тук билколечението, мисля, е на ниво. А как е по чужбина?

- Веднъж направих пет-шест вида зимни чайове - 45 опаковки. Дойде клиент, заминаващ в чужбина, където работеше, взе всичките...Там такова нещо нямало от къде да се купи.

- Ако е вярно, че всяка болка има билка, мъчи ли те нещо? Бай Радой казваше, че нямало за рак и мерак.

- Дори и за двете имам (смее се)... Само за злоба няма. Злоба, завист, лицемерие и глупост.

- Мисля, че читателите няма да имат пълна представа за теб, ако не добавя аз, защото ти няма да го признаеш: Бог те е изваял с все сърце - ти си и поетеса, свириш на цигулка, пиано и акордеон, занимаваш се с приложно изкуство, била си и спортистка, имаш три деца, три внучки, правнучка, работохолик си…

- Е, стига де... Един два пъти опитах да стана мързелохолик, не се получи. Така съм си устроена да се раздавам. Била съм и окръжен съветник, председател на общинската организация на Зелената партия, в националното ръководство на зелените, работя в града с деца, със сираци.

Виж още за: