Лабораторните тестове на Colgate показват, че пастата за зъби и водата за уста деактивират 99,9% от вируса, който причинява COVID-19


Болест : ковид-19

Последна промяна на 08 December 2020 в 19:25 641 0

В ход е програма за клинични изследвания за доказване на потенциала на продуктите за орално здраве да забавят разпространението на вируса

Лабораторни проучвания показват, че пастите за зъби, съдържащи цинк и вода за уста с цетилпиридиниев хлорид (CPC), неутрализират вируса, причиняващ COVID-19 с 99,9%. Тези проучвания са част от програма на Colgate за научни изследвания, която включва клинични проучвания сред хора, заразени с вируса. Тя има за цел да оцени ефикасността на продуктите за грижа на устната кухина за намаляване на количеството на вируса в нея, като по този начин потенциално да се забави предаването на вируса COVID-19.

В лабораторните изследвания - първите по рода си, включващи паста за зъби - пастите за зъби Colgate Total и Meridol неутрализират 99,9% от вируса след две минути контакт. Водите за уста Colgate Plax, Colgate Total и Colgate Zero са също толкова ефективни след 30 секунди. Изследванията, завършени през октомври, бяха проведени в партньорство с Изследователския институт за обществено здраве на университета Rutgers и Регионалните лаборатории по биобезопасност.
Резултатите предполагат, че някои пасти за зъби и води за уста могат да помогнат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, чрез временно намаляване на количеството на вируса в устната кухина. Вирусът се разпространява чрез дихателни капчици или малки частици, произведени когато заразен човек кашля, киха, пее, говори или диша, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.
„Въпреки че миенето на зъбите и изплакването с вода за уста не са лечение или начин за пълна защита на индивида от инфекция, те могат да помогнат за намаляване на предаването и забавяне на разпространението на вируса, допълвайки ползата, която получаваме от носенето на маски, социалното дистанциране и честото миене на ръцете”, каза д-р Мария Раян, главен клиничен директор на Colgate, и допълва, че все още са в ранните етапи на клинични изследвания, но предварителните лабораторни и клинични резултати са много обещаващи.

Д-р Дейвид Аланд, завеждащ лекар по инфекциозни болести и директор на Центъра за реакция на COVID-19 и готовност за пандемия, който ръководи проучването на Rutgers, заедно с колегите си д-р. Прадееп Кумар и Рикардо Русо, допълват: „Въпреки че все още не знаем до каква степен вирусът SARS CoV2, отделен от устната кухина, допринася за цялостното предаване на заразата, можем със сигурност да кажем, че слюнката съдържа количества от него сравними с тези в носа и гърлото. Това ни води до заключението, че намаляването на количеството вирулентни клетки в устата може да помогне да се предотврати предаването им за времето, в което се прилагат продуктите за грижа за устната кухина.“

Едновременно с лабораторното проучване в института Алберт Айнщайн в Сао Пауло, Бразилия, беше проведено клинично проучване, спонсорирано от Colgate, включващо около 50 хоспитализирани пациенти с COVID-19. Това проучване демонстрира способността на някои води за уста Colgate да намалят временно количеството на вируса в устата. Изследователите планират да споделят своите открития в началото на декември. Допълнителни клинични изследвания за пасти за зъби и води за уста са в начален стадий в Rutgers, Института на Айнщайн и в Стоматологичното училище на Университета в Северна Каролина Адамс, като в тези проучвания участват около 260 души с COVID-19.

„Colgate си сътрудничи с изследователи по цял свят, за да проведе клинични изследвания за проучване потенциала на продуктите за грижа за устната кухина да намаляват натрупванията на вируса в нея като стратегия за намаляване на риска. Смятаме, че грижите за устната кухина трябва да играят роля в борбата с глобалната пандемия, заедно с други превантивни мерки.“, каза д-р Раян.
Като световен експерт по дентална медицина, Colgate се ангажира да предлага продукти, отговарящи на здравните предизвикателства и нуждите на потребителите. За повече информация относно ефектите на хигиената на устната кухина върху цялостното здраве и други теми, посетете www.colgate.com.

За Colgate-Palmolive:
Colgate-Palmolive е компания за иновативен растеж, с особен фокус върху грижата, която се стреми към изграждането на по-здравословно бъдеще за всички хора, техните домашни любимци и планетата ни. Фокусирани върху грижите за устната кухина, личните грижи, грижите за дома и храненето на домашни любимци и достигайки до над 200 държави и територии, екипите на Colgate разработват и продават здравни и хигиенни продукти и предложения за хранене на домашни любимци от съществено значение, за марки като Colgate, Palmolive, elmex, meridol , Tom's of Maine, Hello, Sorriso, Speed Stick, Softsoap, Irish Spring, Protex, Sanex, Filorga, eltaMD, PCA Skin, Ajax, Axion, Fabuloso, Soupline и Suavitel, както и Hill's Science Diet и Hill's Diet Diet Diet. Colgate се стреми да осигури устойчив и печеливш растеж, изключителна възвръщаемост за акционерите си, както и да осигури на служителите си иновативна и приобщаваща работна среда. Colgate прави това, като разработва и продава продукти в световен мащаб, които правят живота на хората по-здравословен и по-приятен и като възприема стратегии за устойчивост, разнообразие, справедливост и приобщаване и социална отговорност в цялата организация. За повече информация относно глобалния бизнес на Colgate, усилията му за подобряване на здравето на устната кухина на децата чрез програмата Bright Smiles, Bright Futures и как компанията изгражда бъдеще, на което да се усмихваме, посетете www.colgatepalmolive.com. CL-C