Макулна дегенерация

Зрението не намалява заради възрастта. Причината винаги е заболяване
Болест : Макулна дегенерация

Последна промяна на 11 юли 2019 в 23:08 1227 0


Д-р Даниела Митова д.м. е завършила Медицински Университет – гр. Варна. Специалист е по глаукома, лазер терапия при диабет, крослинкинг, рефрактивна хирургия, витреоретинална хирургия. Била е асистент към катедра очни болести и зрителни науки към МУ Варна, а понастоящем обучава специализанти към АМЦСМП “Света Петка“ Варна.


Влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД)
Възрастовата дегенерация на макулата е социално значимо заболяване, от което страдат около 200 милиона души в света, като се очаква до 2040 г. те да достигнат 300 милиона. Заболяването има суха и влажна форма. Сухата форма е предшественик на влажната. При нея се натрупват отпадни продукти от обмяната (друзи). При напредване на заболяването в тъканите се развива атрофия или прорастват кръвоносни съдове в дълбоките слоеве на ретината, които увреждат централното зрение.
Това е заболяване, което драматично повлиява качеството на живот на пациентите и техните близки - хората от семейството, полагащи грижи за болния. Влажната ВДМ се свързва с влошено качество на живот, социална изолация, клинична депресия, повишен риск от инциденти на падане и фрактури на бедрото и преждевременно постъпване в хоспис.
Днес вече има профилактично лечение за това заболяване. 2RT e иновативна технология, наночестотен лазер, който води до реювенация (подмладяване) на ретината. Тази лазерна стимулация се прилага при сухите форми и намалява четирикратно риска от развитие на влажна форма на заболяването. Само Очна клиника“Света Петка“ във Варна разполага с тази технология.


Симптоми
В ранните стадии ВМД може да не се прояви с изразени симптоми. С течение на времето можете да забележите замъгляване на зрението, затруднено виждане на ясни очертания както от близо, така и от далеч. Правите линии изглеждат накъдрени или разкъсани в някои части от зрителното поле. Може да се забележи изкривяване на контурите и формите на обичайни предмети, например рамката на вратата.
Ранното диагностициране е от основно значение за запазване на зрението във възможно най-голяма степен. Редовните офталмологични прегледи са особено важни, тъй като в ранните стадии на ВДМ симптомите могат да бъдат малко или едва забележими. Най-важната начална стъпка е консултация със специалист по заболявания на ретината за назначаване на изследване за ВДМ.
Ако влажната ВДМ не бъде лекувана, може да настъпи необратима загуба на зрение. Навременното поставяне на диагноза и ранното започване на лечение ще допринесат за най-добро запазване на зрението и предотвратяване на последващо влошаване.
Ето и някои други предупредителни признаци, които обаче, могат да се променят с всеки изминал ден.:
- В центъра на зрителното поле се появява замъглено или тъмно петно.
- Лицата стават замъглени.
- Различаването на цветовете започва да става трудно.
- Контрастната чувствителност намалява.
- Адаптирането на окото от ярка към приглушена светлина се превръща в проблем.
- Нарушава се дълбочината на зрителното възприятие.
- Засилва се чувствителността към ярка светлина.
- Зрението става по-добро вечер.
- Дейности, изискващи виждане отблизо, като вдяване на конец в иглата, стават невъзможни.


Профилактика и лечение
Най-честата и ефективна терапия срещу заболяването към момента е приложението на VEGF инхибитор "анти-VEGF". Съдовият ендотелен растежен фактор (VEGF) е естествен протеин в тялото и неговата роля е да съдейства за образуването на нови кръвоносни съдове, подпомагайки растежа на тъканите и органите. Въпреки това, при някои заболявания, като макулната дегенерация, повишеното ниво на съдовия ендотелен растежен фактор води до наднорменото разрастване на нови кръвоносни съдове в окото. Това води до бързо намаляване на зрителната острота. И точно тук, доказано ефективно, се прилага "анти-VEGF" лечението, което пречи на активирането на VEGF рецепторите.


- Какви са симптомите, които са сигнал да отидем на специалист?
- Ранни симптоми липсват. При напредналите сухи и влажни форми пациентите могат да забележат постепенно или рязко намаление на зрението. В някои случаи може да има деформация на образите-разкривяване на правите линии (метаморфопсии).
Препоръчваме профилактични прегледи след 50-годишна възраст. Днес профилактиката е най-доброто лечение. Ранното лечение осигурява запазване на качествено зрение.
- Какви са административните стъпки – диспансеризират ли се пациентите с макулна дегенерация?
- За да се лекува пациентът по здравна каса трябва да се изготви протокол, който включва редица изследвания - Флуоресцеинова ангиография, ОСТ, офталмологичен статус. Обособени са центрове по места, които подготвят тези протоколи. Очна клиника „Света Петка“ Варна е център за подготовка на протоколи. Протоколът трябва да се подаде в регионалната здравна каса. От там той се изпраща в София за одобрение и се връща в регионалната каса. С вече одобрения протокол личният лекар предписва медикамента, който пациентът закупува от аптека.
- Лечението и лекарствата заплащат ли се от НЗОК. А изследванията? И ако някои не се заплащат, но е препоръчително да се правят – кои са и ориентировъчни цени, в кои болници ги има – само в големите градове ли?
- Единственият медикамент за лечение на влажна форма на макулена дегенерация, одобрен за очна употреба, е Eylea. Oт една година здравната каса поема 75% от цената на медикамента. Изследванията, необходими за изготвяне на протокола, не се поемат от касата. Цената на протокола в Очна клиника „Света Петка“ Варна е 150 лева. Пациентът доплаща за поставяне на медикамента, проследяването е безплатно.
- На какви нива е лечението на макулната дегенерация в България? Как е разпределено в страната. Всички ли очни лекари са запознати с терапията?
- Лечението на влажната форма на макулена дегенерация е доживотно, като налага постоянно контролиране на състоянието и продължително лечение. Често пациентите по финансови съображения го прекъсват за дълги периоди, което води до загуба на зрение.
Лечението започва с т.н. индукционна (натоварваща) фаза, през която се поставят три последователни през месец интравитреални инжекции. След това подходът е индивидуализиран. При нужда апликациите продължават през месец до стабилизация на състоянието. Разреждане на апликациите през два или три месеца е възможно след стабилизация. Правим опит да комбинираме стандартното лечението с антиVEGF (Eyelea) с други медикаменти (дългодействащ кортизон) или 2RT с цел разреждане на интравитреалните апликации.
- Много възрастни смятат, че е в реда на нещата да не довиждат, заради ЕГН-то. Нормално ли е?
- Намалението на зрението винаги е симптом на заболяване. Това може да бъде катаракта, възрастова дегенерация или съдов инцидент на ретината или зрителния нерв, глаукома и редица други заболявания. Зрението не намалява заради възрастта.
- Ако имате вече някакъв проблем с очите – късогледство, далекогледство, екзофталм, глаукома например, нараства ли шансът да се развие макулна дегенерация или няма зависимост?
- Няма връзка между други очни състояния и възрастовата дегенерация на макулата. Често обаче при пациентите с дегенерация има и глаукома. Вероятно съществуват общи механизми на дегенерация като оксидативния стрес. Пациентите с високостепенно късогледство също имат повишен риск от развитие на макулена дегенерация.
- Колко често трябва човек да проверява очите си?
- Веднъж годишно при липса на други показания.
- Има ли генетична обусловеност в очните заболявания? Ако имаме проблеми с очите значи ли, че трябва да водим и караме и наследниците си да ходят на очен лекар?
- Възрастовата дегенерация е генетично заболяване. Счита се, че при наличие на родственици рискът е повишен. Голяма част от очната патология е наследствено обусловена.
- Има ли „храна” за очите? Казват, че морковите и боровинките са полезни? Какво трябва да съдържа менюто ни?
- Антиоксидантите в храната или хранителните добавки като цяло се считат за добра профилактика на дегенеративните заболявания. По-нови проучвания, анализиращи различни генотипове при макулената дегенерация и техния отговор към антиоксидантите показва доста противоречиви резултати - при някои генотипове антиоксидантите намаляват риска от прогресия, при други - го увеличават.
- Има ли природни методи с билки за лечение или съпътстваща терапия на очни заболявания?
- Не.
- В йога има упражнения за очите. Те вършат ли работа наистина като профилактични грижи?
- Те са подходящи при очна умора с цел отпускане на акомодацията (фокусиращия механизъм). Нямат място при глаукома, макулена дегенерация и катаракта.
- Могат ли да шофират хората с макулна дегенерация. Какво дейности трябва да избягват?
- За любители е необходимо двуочната зрителна острота да бъде повече от 80% (0,8) и запазено периферно зрение. Пациентите с възрастова дегенерация имат добро периферно зрение. Нарушенията в централното зрение зависят от стадия на заболяването. При наличие на добро зрение те могат да шофират безопасно.