Манипулации и измислици за ваксините срещу коронавируса

Последна промяна на 09 September 2021 в 09:40 369 0

На манипулациите и измислиците, свързани с ваксинацията срещу ковид -19, все още се хващат много хора, които отказват да се ваксинират. Друг е въпросът дали това се прави от невежество и глупост или някой съзнателно стимулира този процес. Затова ще се обърнем към категоричния език на фактите, изнесени в научни и други издания с водещо значение и с обективна оценка на събитията.

Манипулациите в тази насока започнаха през пролетта на т.г., когато някои страни временно прекратиха използването на векторната ваксина от АстраЗенека, тъй като при сравнително малък брой по-често млади хора се установи страничен ефект от ваксината – образуване на кръвни съсиреци заедно с появата на тромбоцитопения (патологично намаляване броя на тромбоцитите в кръвта). Тогава още се чуха гласове, че образуването на кръвни съсиреци след ваксинацията не означава, че тя именно е причината, а това може да е просто съвпадение. Това става на фона на имунизирани 23 милиона души във Великобритания през същия този период, т.е. общият риск за получаването на такова усложнение след ваксинацията е 0.001%. Това не отчита също и факта, че някои случаи може да не са били свързани с ваксината. Освен това рискът от смърт вследствие на усложнението е бил още по-нисък. В резултат на това ваксината беше върната в употреба, тъй като стана абсолютно ясно, че ползите от употребата и са много по-високи от риска за образуване на кръвни съсиреци.

Така че теоретично ваксината вероятно може да причини тромбоза – S-протеинът на коронавируса, който се произвежда от организма след ваксинацията, е възможно да влияе върху активността на тромбоцитите и факторите, отговорни за съсирването на кръвта. Но на практика това е много малко вероятно – един случай не десетки или дори стотици хиляди ваксинации.
Въпросът за тромбозата като страничен ефект от ваксинацията, макар и с пренебрежимо малко значение, се оказа обект на много манипулации. Но докато за това имаше все пак някакъв повод, то последва преднамерено разпространение на преднамерени измислици с цел провокация на обществото и подтикването на много хора да се откажат от ваксинацията. Както се каза по-горе, вероятно това се прави не от невежество и глупост, а представлява съзнателна провокация от определени среди.

От такъв характер е измислицата, разпространявана в интернет, че ваксинацията срещу коронавируса води до безплодие. Водещи медицински центрове за контрол и превенция на болестите по категоричен начин опровергаха тази измислица и с научни факти доказаха, че ваксината не представлява никаква опасност за репродуктивната функция при мъжете или жените. Опасност в тази посока не е ваксинацията, а самото заболяване, при което се засяга се качеството на спермата и това създава риск за увреждане на репродуктивната функция, т.е. ваксинацията на практика помага за предотвратяване на този риск, а не го създава.

Друга манипулация е свързана с препоръка към ваксинираните хора е да не използват маски след ваксинацията. Това произволно твърдение е в пълно противоречие със сегашната епидемична обстановка, при която Делта-вариантът доминира, измествайки първоначалния вариант. Той започна да се разпространява особено активно и у нас. Наблюдения върху сегашната епидемична ситуация установяват, че ефективността на ваксините на Пфайзер и Модерна спрямо Делта-варианта е значително по-ниска отколкото към първоначалния вариант на коронавируса.

Друго усилено разпространявана измислица е, че ваксините срещу коронавируса променят ДНК на хората и създават по-висок риск от рак. За да е възможно това, ваксината трябва по някакъв начин да повлиява генетичния материал на човека или нейната генетична информация да може да бъде директно включена в нашата ДНК. Безспорен факт е ,че генетичната информация на ваксините, свързана с коронавируса, по никакъв начин не може директно да бъде включена в нашата ДНК. Това важи както за векторните, така и за РНК-ваксините. На практика ваксината съдържа само инструкции за производство на S-протеина на коронавируса и няма причина да се смята, че ваксинацията увеличава риска от рак.

Още по-нелепа е измислицата, че ваксинираните хора разпространяват коронавируса. Категорично това е изключено. Тази заблуда произлиза от факта, че при някои ваксинирани хора е възможно заразяване с коронавируса. Да, това е възможно, но то по грешен начин се свързва с ваксинацията. Известно е, че има различни причини, които могат да довеждат до пробив във ваксинацията (преодоляване на имунната защита, изградена след ваксинацията) и възможно заразяване с вируса. В такива случаи инфекцията протича леко или даже безсимптомно. Именно настъпването на пробив във ваксинацията е причината ваксинирани лица да разпространяват вируса, а това по никакъв начин не е последствие от самата ваксинация.

Въпросът за това, кога е възможен пробив във ваксинацията, заслужава да бъде разгледан отделно.

Виж още за: