Минералната вода

Последна промяна на 24 октомври 2020 в 18:57 400 0

Трябва да се държи точна сметка за съдържанието на минерали в нея

Водата е незаменимо важна за човешкия организъм и съставлява 65% от теглото на тялото. Спомага за трансформирането на приетите с храната вещества и за усвояването им. Тя е най-важният инструмент на терморегулация.
Ако водата не ни е достатъчна, напада ни главоболие, умора. В тежките случаи ни грози смърт.
Занимаващите се с натурален културизъм споменават, че специалният хранителен режим, без вземане на стероиди, изисква поглъщане на огромни количества вода. Но ние, обикновените хора, не бива да прекаляваме с нея. Добро е онова, което е с мярка.

Mинералната вода не е като чешмяната
Според минералните вещества, които съдържат, и концентрацията им в единица обем, минералните води биват лечебни и трапезни.
В трапезните количеството на съдържащите се минерали не може да повлияе нежелателно върху организма.
При лечебните нещата са други. Там концентрацията на минералите е голяма и при поглъщане на големи количества или при пиенето на един и същ вид вода продължително време в организма може да се натрупат излишъци, опасни за здравето.

Внимателно с магнезия
Магнезият е полезен за организма елемент. Той активизира над 300 ензима, забавя физиологичното стареене на клетките, действа антистресово, а заедно с калция подсилва зъбния емайл. За правилното усвояване много е важно съотношението му с калция да бъде 1:2. Ако това не се спазва, усвояването на магнезия е неправилно и създава рискове.
Колкото и да е дружелюбен към тялото ни, магнезият не бива да се предозира, защото тогава си показва зъбите. Най-напред може да си докарате камъни в жлъчката. Обратно, ако количеството му в организма е недостатъчно, появява се мускулна слабост, мускулни гърчове, повръщане, отпадналост, пулсът се ускорява. Може да си причините сами магнезиева недостатъчност, ако се подлагате на непрестанни стресове, ако злоупотребявате с алкохола или се хвърлите да правите драстични диети.

Овкусените води
Констатирано е, че от естествените извори избликва вода с повишено съдържание на въглероден двуокис. Той придава на течността кисел вкус. В средните векове тези води спадали към предпочитаните от заможните хора.
Пикът в популярността им дошъл през XVIII век. Търсенето било огромно. Съдове с такава вода тръгнали да пътуват на дълги разстояния. Като казваме съдове, имаме предвид свински мехури.
Днес фирмите, бутилиращи минерална вода, добавят от двуокиса не толкова заради вкуса, а защото той възпира размножаването на бактериите. Количеството му обаче трябва да е минимално. Иначе възникват проблеми с обмяната на веществата.

Газираните води
Водите с повечко въглероден двуокис имат специфично въздействие. От една страна, те освежават, а от друга, активизират кръвоснабдяването на стомашната лигавица и предизвикват чувството на ситост. Но въглеродният двуокис дразни стомаха, помпа го с газове и така повишава кръвното налягане и пулса.
Гъделичкащите мехурчета трябва да бъдат старателно заобикаляни от хората със сърдечни проблеми, диабетиците, язваджиите и всички, които се оплакват от стомашно-чревни болежки. На всички тях газираната вода може да причини сериозно влошаване на състоянието, включително да предизвика криза.
На газираната вода се мръщят и кърмачетата. Не ги насилвайте да я пият. При тях тя може да предизвика повръщане.
За най-малките е подходяща или най-обикновена чешмяна вода, или определен тип изворна вода, на чийто етикет пише, че се препоръчва за деца.

Подсладените напитки
Много често на етикета им може да видите, че са приготвени с минерална вода. Това да не ви подлъгва. Тези напитки не се препоръчват. Освен че разрушават зъбите заради високото съдържание на захар, те помпат телесното тегло и влияят зле на костната плътност. Приготвят се от захарен сироп или синтетични подсладители, оцветители и овкусители, така че носят само вреди. На всичкото отгоре пречат за усвояването на някои естествени естествени вещества.

Глезете тялото си
Метаболизмът на всеки човек е различен. Един има нужда от повече калций и витамини, друг не може да усвоява пълноценно магнезия. Наивно е да се мисли, че като се наливаме с минерална вода, оправяме минералния си баланс. Често пъти е точно обратното. Така че не издевателствайте над тялото си. Предпочитайте трапезните минерални води, ако държите непременно да пиете минерална вода.