Младежите могат да вдигнат кръвното, докато играят на компютъра

Последна промяна на 24 август 2019 в 23:10 228 0

Статистиката показва, че всеки трети човек у нас е с високо кръвно налягане. За съжаление хипертонията вече се среща и в по-млада възраст. Сред младежите дори тя е 5-10%! Ако те са със затлъстяване стига до 25%. Причините за това са няколко: често заседяване пред компютъра и пред телевизора, занимаване с електронни игри, стресът има значение, както и наследственият фактор. Често, ако един от родителите има повишено кръвно налягане, то и юношата може да има. Това много зависи от начина на хранене и живот.

Мнозина пренебрегват болестта, защото нямат никакви други симптоми, освен главоболие. Хипертонията нарушава функционирането на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и мозъка. В бъдеще това може да доведе до абсолютна аритмия с предсърдно мъждене, инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност, затова терапията трябва да започне на време. Роля играе употребата на много солена храна, алкохол, тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот.
Нормалните стойности на кръвното налягане са от 120/80 до 140/90 за зрялата възраст. При възрастните може да стигне до 150/95. Ако стойностите на кръвното налягане са по-ниски от 90/60 говорим за хипотония (ниско кръвно налягане)

Ако лекувате високо кръвно налягане и го мерите нормално, лекарствата не трябва да се спират, а може да се намалят. Хипертонията трябва да се лекува постоянно.

Ако спазвате някои основни правила, може да я избегнете. Консумирайте храни с по-малко сол и мазнини, избягвате енергийните напитки, намалете алкохола и особено цигарите. Заложете повече на пресни плодове, зеленчуци, които са ябълките, бананите, кайсиите, киви, гроздето, портокалите и грейпфрутите. В менюто си да включим продукти, които съдържат калий, магнезий, и цинк, като сушени плодове, боб, леща, грах, картофи, целина, чесън, ядки, риба, морски дарове. Движението също е благоприятно за нормализиране на кръвното налягане.