Морска болест

Последна промяна на 25 август 2021 в 22:44 123 0

Характеризира се с безсилие, раздразнителност, гадене, замайване, безпокойство и с други неприятни усещания по време на пътуване с лодка или кораб. Обикновено първо се явява общо неразположение, съчетано с дискомфорт в горната част на стомаха. По-голям риск има при хората, страдащи от вестибуларни нарушения, мигрена, гадене, децата до 12 години, жените, бременните и възрастните над 60 години, особено ако са подложени на двигателни стимули с честота 1 цикъл на всеки 5 секунди.

Синдромът се нарича „кинетоза“ и може да се прояви при морски, въздушен или наземен транспорт. По време на пътуването хората с този проблем получават прилошаване, слюноотделяне, гадене, повръщане, пребледняване, изпотяване, световъртеж, главоболие, отпадналост и сънливост.

Важно е преди пътуване да сте се наспали добре, да сте хапнали умерено, без да се преяли и препили. При възможност се настанете в средната част на превозното средство, където клатенето е по-малко. Пийвайте си от време на време по глътка вода, за да не се обезводните. Ако усетите гадене, на памуче капнете две капки масло от мента и го доближете до носа си. Гледайте природата навън и не четете по време на пътуването.