На море през зимата

Последна промяна на 24 януари 2018 в 21:42 781 0

Биометеорологичните условия през зимата позволяват да се използва в най-пълен обем топлинният и химичният фактор на естествената въздушна среда. Интензитетът на слънчевата радиация се доближава до тази през летните месеци, въздухът е по-чист, с повишена влажност и което е най-важното – наситен със соли на йода, брома и други.

За аеротерапията е чудесно, ако си намерите веранда, която да пропуска слънчевите лъчи и да предлага широка панорама към морето. Важно е да не се допуска нито простудяване, нито прегряване на пациентите. За целта могат да се използват спални чували, вълнени одеяла, топли дрехи.
На морския бряг може да се провежда лечебна физкултура, ходене край морето, лечебен масаж. При хора със заболявания на сърдечносъдовата система и ставите активното пребиваване на открит въздух трябва да започне с дозирано ходене в бавен темп (60 крачки за минута на разстояние 50 до 100 метра).
Още от стари времена са познати лечебните възможности на „анхиалските нимфи“. По-точно на лиманната кал и морската луга на разположеното край Поморие свещено за траките Анхиалско езеро. Още през 1914 г. академик методи Попов доказва благоприятното въздействие на съдържащия се в калта магнезиев хлорид върху заздравяването на рани. А впоследствие и на останалите микроелементи: мед, кобалт, манган, йод, флуор, цинк и други. Ето защо калолечението се препоръчва широко за лечение на ставни заболявания, то подобрява кръвообращението на жлезите с вътрешна секреция, като подобрява и обмяната на веществата. Широко лечебно приложение намира и матерната луга от Поморийското езеро. Тя представлява гъста, маслоподобна маса, богата с лечебни соло. На базата на Поморийската луга бяха създадени препаратите „Полиминерол“, „Вулнузан“ и зъбната паста „Поморин“. Освен в Поморие източници на лиманна кал са Атанасовското езеро край Бургас, Тузлата, Шабла и т. н.
Специалистите са установили, че лечението през хладните месеци на годината край Черно море е подходящо за болни с високо кръвно налягане и атеросклероза, особено ако са в началните стадии (т. нар. прехипертония), както и за не специфични хронични белодробни заболявания като бронхиална астма, астматичен бронхит. Показани за зимно морелечение са и някои обменноендокринни страдания: затлъстяване и някои форми на базедова болест. Неврози също се лекуват успешно на море през зимните месеци. Добри резултати са получени и при болни с вторични хипохромни анемии, невродермити.
Неподходящи за зимно морелечение са болни от гръдна жаба, незатихнал ревматизъм, неврити, ангини, синузити. Продължителността на морското лечение през зимата е 20 до 30 дни. Нуждата от него се преценява от лекар-специалист.