Най-честите летни проблеми възникват от хранителни отравяния

Последна промяна на 28 September 2018 в 08:59 928 0

Навън е топло, слънчево, хубаво. Лятото е в разгара си. Но горещото време крие и опасности. Често лекарска помощ търсят хора, отровени от развалени храни. Известно е, че при подходящи условия в хранителните продукти се развиват болестотворни микроорганизми. Те причиняват няколко вида заболявания, които приемаме като относително летни и които протичат с разстройства във функциите на храносмилателната система. Това са дизентерия, салмонелоза, стафилококови отравяния, коремен тиф, паратифове А, В, С и други.
Не бива да забравяме, че коремният тиф и паратифовете са „заболявания на нечистите ръце“, на не добре измитите зеленчуци и замърсените питейни води. Значителна роля играят и мухите. Източник на заразата е заболелият човек. От коремен тиф боледуват всички възрастни хора, но най-често болестта се среща между 10 и 30-годишна възраст.
Типични за летния сезон са и хранителните отравяния, които се появяват при употребата на продукти, замърсени от микроба салмонела или от микроба стафилококи. Не забравяйте, че замърсяването на хранителните продукти става лесно. То може да се случи, още докато животното е живо (ако става въпрос за месни продукти), при клане или ако месото се съхранява на замърсено място или при висока температура.
Особено опасни са яйцата, главно патешките.
Млякото е също добра среда за развитието на салмонели, но и на туберкулозни бактерии.
Най-често продуктите се замърсяват от хората, които го обработват или продават. Ако те са боледували от ангина, разстройство или имат гнойни заболявания на кожата и, разбира се, не спазват санитарните правила, стафилококите или салмонелите не закъсняват да се проявят.
Опасност през дизентерия през лятото съществува винаги, когато не се спазват хигиенните норми и главно при много хора на едно място. Особено опасно е пиенето на вода от замърсени кладенци, извори и други неконтролирани водоизточници, даже и от водопроводите, когато те са повредени и достъпни за зараза.
Предотвратяването на хранителните токсикоинфекции е отговорна и нелесна работа. Възбудителите им се натрупват в голямо количество и за кратко време, ако храната се държи на топло. Ето защо съхраняването на всякакви хранителни продукти трябва да става в хладилници и като освен това се подлагат на щателна топлинна обработка: 80-100 градуса Целзий. Трябва обаче да се има пред вид, че готвената храна е безопасно да се пази на хладно до 4 часа, като преди употребата й трябва отново да се подложи на термична обработка.
Съществуват елементарни лични хигиенни правила, които трябва задължително да се спазват:
- От изключително значение е редовното измиване на ръцете преди хранене и след тоалет.
- Старателно следва да се мият и всички плодове и зеленчуци, особено наземните.
- Зеленчуковите градини не бива да се поливат с канални води, както е опасно те да бъдат натопявани с оборски тор.
- Месото и местните продукти е задължително да се съхраняват в хладилни помещения, без достъп на насекоми. Особено внимателни трябва да бъдат домакините и кухненските работници.
- Месото, рибата и бързо развалящите се продукти се препоръчва бързо да преминават през кулинарни процедури.
- Обработката на суровото или сварено месо и на рибата да се извършва поотделно, като се използват различни прибори.
- След приготвяне на каймата машинката за мелене на месо да се измива с вряла вода.
- С вряла вода трябва да се почистват и всички маси, плотове, а и приборите, с които се извършва обработката на храната.
- Не ви препоръчваме в условията на летния туризъм да използвате консервирани храни и особено колбаси. Те винаги крият потенциална опасност.

Дезинфекция

Важен фактор в борбата с хранителните токсикоинфекции е дезинфекцията. Въпреки че вече разполагаме с цяла гама от съвременни препарати за тази цел по финансови съображения ще ви препоръчаме пак старите класически средства: хлорна вар – 5-15%, хлорамин – 0,5-3%, а също така и лизол - 3% или карбол – 3-5%. Съдовете и храната на болните да се изваряват не по-малко от 30 минути, като бельото преди това се накисва в хлорамин.