Невралгии, болки в ставите, плексити, дискови хернии и други болежки лекуват в Павел баня

Д-р Лилия ЛЕФТЕРОВА е специалист по физикална терапия и китайска медицина. Тя е един от лекарите, които посрещат гостите на Севтополис Медикал

Последна промяна на 27 януари 2021 в 23:08 425 0

- Д-р Лефтерова, за какви заболявания се препоръчва курортът Павел баня?

- Всички ортопедични, както и заболявания на периферната и част от централната нервна система: невралгии, рехабилитации след сериозни счупвания и ендопротезиране, болки в колене, лакти, рамена, плексити, дискови хернии и прочие болести на опорно-двигателния апарат. Процедурите с минералната вода на Павел баня се отразяват и при безсъние, което се превръща в своеобразна болест на напрегнатото ни всекидневие. Имаме постоянни гости, които идват да се погрижат за здравето си от години пролет и есен, когато тези болежки се повлияват най-добре.

- С какво водата в Павел баня е различна?

- Тя е с високо съдържание на радон. Радонът е радиоактивен елемент, който има противовъзпалително, регенериращо и дори обезболяващо действие. Благодарение на този елемент се случват чудесата в Павел баня. Още от стари времена тук са идвали на лечение хора, които просто са се топели в изворите. Но днес разполагаме с широка палитра от лечебни възможности – от най-древните до най-съвременните. В хотел „Севтополис“ съчетаваме доказали през вековете лечебната си сила японски и други практики от Изтока с най-модерната апаратура. Правилното комбиниране на различните видове процедури, съчетаването на няколко през деня е това, което усилва ефекта на лечението.

- В хотела вече има гости за новата ви постковидна терапия. На какво е базирана тя?

- Последствията от вируса са отслабване на защитните функции на тялото, често упорита кашлица. Дихателната система е важен елемент и трябва да е здрава, за да приема достатъчно енергия и да може тялото да работи правилно. Когато дишаме правилно сме по-жизнени, по-спокойни, дори по-щастливи. Затова в следковидната програма сме включили дихателни упражнения, които гостите ни получават на края на престоя си описани точно в папка, за да могат да ги правят и като се приберат у дома.
Храносмилателната ни система също трябва да е здрава, защото чрез нея приемаме другата енергия, и затова в хотела на тези гости се поднася специално приготвена храна. Менюто е разработено на база на база диета номер 11 за туберкулозно болни и възстановяващи се от тежки белодробни инфекции. За да подсили организма, диетата е висококалорийна (около 2900-3100 калории на ден), с преобладаващо съдържание на белтъчини, витамини и минерали.

- Имате ли доказано успешни случаи?

- Повечето хора, които идват за новата ни следковидна терапия, са изкарали тежко ковид, с болничен престой. Те са много отпаднали. Някои имат изразени депресивни симптоми. Благодарение на правилната комбинация от специално разработена дихателна гимнастика, висококалорийна диета, конкретни процедури с апаратурата ни и, разбира се, минералната вода, те си тръгват укрепнали, спират да кашлят.
Дългото залежаване покрай болестта при много от хората провокира и хронични оплаквания, върху които тук имаме пълния набор от възможности да повлияем, като предпишем допълнителни процедури съобразно състоянието на всеки. Един от посетителите ни дойде толкова отпаднал, че първия ден успя да постои едва 5 минути в минералния басейн. В деня на тръгването си изкара в басейна половин час.

- Каква апаратура би могла да повлияе на такива пациенти?

- Учените смятат, че всяка клетка в човешкото тяло има честота на трептене. Разполагаме с разработен с тази цел апарат, който чрез вибрационни процедури провокира точната честота, за да се отключат оздравителни процеси в тялото. В някакъв смисъл може да се каже, че действа подмладяващо.

- Регионът се слави с розата? Тя има ли и лечебно действие?

- В хотела предлагаме такива процедури с роза Дамасцена, която има доказан противобръчков и противовъзпалителен ефект. Съветвам родителите например винаги да имат под ръка бутилка с розова вода и ако детето има лек обрив, да го напръскат с нея.


Терапия след  ковид
В Севтополис Медикал & СПА Хотел в Павел баня техни лекари и рехабилитатори, съвместно с гостуващи лекари, са разработили специална програма за следковидна терапия. За да ликвидира тежките последствия от вируса тя е дългосрочна и е замислена на три етапа.

Първоначално е 7-дневна програма, след което следват 21 дни домашно лечение. След него се препоръчва още 7 дни процедури в хотела, за които гостът получава 5 процента отстъпка от цената на пакета, следват още 21 дни у дома. Ако финализира програмата с още 7 дни, гостът на хотела получава 10 процента отстъпка.

Програмата включва дихателна гимнастика, която се прави в малки групи. В края на 7-дневния престой гостът на хотела получава в една папка описани всички упражнения, продължителността и начина на изпълнението им, както и допълнителни препоръки относно домашното си лечение. Както знаем, ковидът често удря белите дробове, а мнозина дълго време след боледуването продължават да кашлят и да се чувстват отпаднали. И не само болни от ковид, дори здрави хора не дишат с пълния капацитет на дробовете си.

Важна е и храната. Гостите на хотела по следковидната програма получават 5-разово хранене - освен закуска и вечеря като другите гости, те получават и обяд, както грижата за здравето между закуската и обяда в стаята им да се носи детоксикиращо витаминозно смути, имуностимулиращ чай и т.нар канген вода (В японски болници са разработили апарат, какъвто вече имат и в Севтополис Медикал & СПА Хотел, който превръща водата в канген вода, утоляваща 6 пъти по-бързо жаждата, алкална, влияеща добре на метаболизма).

Всеки ден на възстановяващите се в хотела от ковид им се прилага половин часова матрично-ритъмна терапия. Немски апарат раздвижва лимфата, като се набляга на болното място. Той вибрира с честотата на вибрациите на здравата клетка.

На гостите на постковидната програма в пакета им се включва три пъти и въздушно-вихрова вана с магнезий, който се усвоява и през кожата, както и андулационна терапия - отново разработен в Германия апарат, който раздвижва лимфната система, действа детоксикиращо и подпомага самооздравителните процеси в организма.

Правилната комбинация от дихателна гимнастика, подбран хранителен режим, упражнения и подпомагането на тялото от супер модерната апаратура, както и целебната вода на Павел баня, водят до преодоляването на остатъчните симптоми от болестта като липсата на сила, кашлица, депресия.

Севтополис Медикал & СПА Хотел е на световно ниво. Той е не е просто спа, а е от ограничената група на медицински хотели с лекари, кинезитерапевти, добре обучени специалисти, където се лекуват заболявания. Преживяването в него може да бъде чудесен пълноценен подарък за юбилей, годишнина или просто грижа на децата за родителите им.