Нов хирургичен метод при Базедова болест


Болест : Базедова болест

Последна промяна на 17 март 2020 в 16:49 474 0

Мария преди операцията

Иновативен метод за облекчаване на симптомите на Базедова болест прилагат успешно от края на миналата година в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Вече са били оперирани към 20 души, като досега не са регистрирани усложнения. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот.

Базедова болест
Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, която възниква вследствие на ненормално усилената ѝ дейност. В някои случаи, когато са много завишени тиреоидните хормони, се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите (те могат да увеличат многократно обема си) и да предизвикат напрежение, болка и дори намаляване на зрението и/или двойно виждане. Особено неприятна е невъзможността да се затворят клепачите по време на сън. Това се дължи на увеличения обем на очния булб и промяната в налягането на очницата (кухина в лицевия череп, където се намират очната ябълка, очедвигателните мускули и зрителният нерв). Освен козметичен (възприятията за тези хора са, че са „с очи изхвръкнали от орбитите“ и „поглед на „безумец“), проблемът е и медицински, тъй като е свързан със силно напрежение в очите, проблеми със съня, умора, невъзможност да се затворят клепачите.

От Базедова болест страдат предимно жените. Обикновено болестта се проявява в активна възраст (30-50 г.), но се среща и над 50 г. Съществува фамилно предразположение – наличие на член на семейството със същото или друго автоимунно заболяване увеличава риска от отключване на болестта. Другият основен фактор за появата й е силният стрес.

Сред световните звезди, които са засегнати от Базедовата болест, са Опра Уинфри, Рот Стюарт. У нас сред знаменитостите, които открито говорят за проблема си, е актрисата Ернестина Шинова.

Интервенцията, която се прилага, е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски - минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина. Операцията трае около 45-50 минути, само няколко часа след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан.

„Извършването на операцията през носната кухина е много по-елегантно и нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по „рамката на очилата“, но това си е една козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите“, обяснява д-р Асен Хаджиянев дм., Началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия. Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов дм., те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод, който не е нов за света, но досега беше неприложим у нас. Той стана възможен след реализирането на проект с ръководител проф. Марин Маринов дмн, за изграждането на ендоскопска зала през 2015г. „Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта“, уточнява д-р Хаджиянев.

Сред пациентите, които са се подложили на хирургична интервенция, е и Мария - жена на 31 г. от София, диагностицирана с Базедова болест от няколко години. Ето я преди операцията

Младата жена е лекувана от ендокринолози, като е постигнато т.н. еутиреоидно състояние (нормализиране на хормоните). Но за съжаление последиците от тиреоид асоциираната офталмопатия се превръщат освен в медицински и в социален проблем за нея. Промяната във външния вид е на лице. Младата жена има изпъкване и уголемяване на двете очи, като в един момент те дори са с различни размери. Разликата е осезаема както за близките й, така и за хората, с които се среща всекидневно. Амбицията да се лекува и промени ситуацията, в която е попаднала в следствие на неприятното заболяване, я свързва с лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ с ръководител доц. В. Каракостов дм.

Мария  след операцията

Преди операцията, освен промените, изписани на лицето й, Мария е страдала от болка, хронично безсъние и дискомфорт, вследствие на повишеното налягане, което всъщност е възпрепятствало затварянето на клепачите. Днес вече няма и помен от неприятните симптоми, чувства се уверена в контактите с хората.