Очен хирург от Пловдив вдъхнови за изложба 93-годишен художник

Последна промяна на 20 декември 2018 в 08:47 2057 0

За своите пациенти д-р Бойко Ангелов е „лекарят, който обяснява“

Офталмохирургът от Пловдив д-р Бойко Ангелов вдъхнови за нова изложба 93-годишния художник Иван Митовски. Полуслепият от пердета мъж бил доведен при лекаря от свои близки. След кратка хирургична процедура художникът не само прогледнал отново, а открил изложба. С което доказал, че не е късно се радваш на живота – дори на 93.
„Зрението му беше дотолкова влошено, че се налагаше да бъде придружаван“, спомня си офталмологът, който през цялата си практика се пита – защо е необходимо да чакаш до последно, когато пердето няма да се махне само? Оказва се, че притеснението и страхът от хирургичната процедура са водещото, което кара възрастните хора да отлагат операцията. А я отлагат, защото повечето лекари не им обясняват, че тази процедура е дотолкова усъвършенствана, че няма нито болка, нито шевове, нито пълна упойка. Пациентът се възстановява още същия ден и дори не остава в болницата. „Имах пациент, когото оперирах преди 10 години. Сега е на 90 г. и вижда отлично. Работи с интернет, с различни умни устройства. Постоянно ми праща писма, снимки. Напълно активен и работоспособен е“, разказва докторът.
За своите пациенти д-р Бойко Ангелов е „лекарят, който обяснява“. Затова пред кабинета му във Военна болница чакат хора не само от Пловдив, а от цяла Югоизточна България. На всеки отделя достатъчно време, за да разясни какво е състоянието му и какво може да се направи. Д-р Ангелов участва и в кампанията „Право на зрение“ с посещение в пенсионерски клубове в Първомай, Карлово и Брезово. Той прегледа безплатно близо 200 души. И навсякъде срещна едни и същи проблеми. „Единици бяха хората без проблеми със зрението. Направи ми впечатление, че се изписват много и различни видове капки, включително и антибиотични. От които те нямат никаква нужда и само си дават парите. Имаше и хора, диагностицирани с глаукома, а съм убеден, че те нямат глаукома. Глаукомата задължително се проследява с изследване – периметър поне веднъж годишно. А на тях изобщо не им е правен такъв“, разказа д-р Ангелов.
При голяма част от прегледаните бе открита катаракта – т.нар. старческо перде. То се премахва единствено хирургично – естествената леща се отстранява от окото и на нейно място се поставя изкуствена. Макар хората да знаят, че това е единственият начин, никой не говори с тях какво могат да очакват от процедурата. Цената й се поема от Здравната каса, но касата не заплаща изкуствените лещи. Те се заплащат от пациента и е много важно той да бъде информиран какво зрение иска и на какво може да се надява след операцията. „Много хора споделят, че на различни места само им казват цените. Но какво означава тази цена и ще бъде ли доволен пациентът след операцията, това ли е, което той иска и желае – такава информация няма“, казва д-р Ангелов. А операцията на перде е само веднъж в живота и човек трябва да остане доволен от резултата, категоричен е той. А това се постига само с дълъг предварителен разговор. Съвременната очна хирургия дава много възможности – и премахване на астигматизма, и пълно премахване на очилата, така че възрастният човек да гледа като 20-годишен. „Дългите обяснения преди операцията спестяват говоренето след нея. А говорене след операция има, само ако пациентът не е доволен“, казва д-р Ангелов. Пациентите му обаче смятат друго – те идват в клиниката да си поговорят с доктора и след операцията. Благодарни, че им е върнал зрението и радостта от живота.