Остеопороза и вегетарианство


Болест : Остеопороза

Последна промяна на 13 март 2021 в 13:44 204 0

Особеностите на храненето, включително и отказът от храни с животински произход, могат да повлияят на потреблението на калций, витамин Д и белтъчини. Всичките три компонента са важни за костната тъкан.

Основните доставчици на калций са млечните продукти. Тук е важно да припомним, че процентът на масленост на продуктите, въпреки битуващото мнение, не влияе на усвоимостта на калция. Освен това с възрастта е по-добре да се избират нискомаслени киселомлечни продукти, за да не се повишава нивото на холестерола.

Калций се съдържа и в някои растителни продукти – сусам, цветно зеле, зеленината на магданоза и копъра, ядките, соята, както и в плодове, например в райската ябълка. Съществува мнение, че калцият, получаван от продукти с животински произход, се усвоява по-добре от организма.

Едновременно с това за профилактика на повишената чупливост на костите е необходим витамин Д, който подпомага по-доброто усвояване на калция от червата. В по-голямата част той се образува под въздействието върху кожата на слънчевата светлина, но се съдържа и в някои продукти, които помагат да се попълнят запасите му в организма. Това са тлъсти риби, масло и млечни продукти, варива. Много важно е да се знае, че с възрастта кожата почти двойно губи способността си активно да употребява витамин Д. Затова след 50 години не си заслужава да възлагате много надежди на слънчевите лъчи, трябва да осигурите достъп на този витамин в организма по друг начин.

И накрая, белтъкът колаген е съществен компонент на костната тъкан, който до голяма степен определя нейната здравина. Той се съдържа в растителната храна, особено в бобовите, т.е. в този случай растенията могат да „дадат едно рамо”.

Правилно меню

Както разбирате, ситуацията, не е еднозначна. Затова алгоритъмът на действие е следният: ако лекарят вече е диагностицирал проблема, важно е да се прецени доколко рационално е храненето ви. Не е ли по-добре да се върнете към традиционния комплекс от продукти, включващ също и животинска храна. Или като вариант – да минете на лактовегетарианско хранене, при което са разрешени млечните продукти и яйца. Важно е да помните, че съдържанието на калций в продуктите е различно. Например, ако за осигуряване на денонощната норма са достатъчни само 70 грама сирене „Пармезан”, мляко ще са ви необходими поне 3-4 литра. Проблемът може да се реши, като се ползват добавки с калций и витамин Д.

Разбира се, пълноценното хранително меню ще се превърне в допълнителна подкрепа на организма. Но то не може кардинално да промени ситуацията. Съвсем не винаги проблемите с костната тъкан и счупванията при минимална травма са обусловени от храненето. Много често болестта се развива с напредването на възрастта или вследствие на други заболявания. Затова ще ви е необходимо много подробно изследване и в случай на необходимост – лечение.