Оториноларингологът д-р Иван Воев: Зaгубените мирис и вкус при ковид-19 се възстановяват бавно

Последна промяна на 14 август 2021 в 00:01 626 0

През 1983 г. д-р Иван Воев завършва медицина в Медицинска академия - София. През 1992 г. придобива специалност Оториноларингология (УНГ-болести).

- Д-р Воев, запознайте читателите на вестник "Трета възраст" с оториноларингологичните проблеми при ковид-19. Може би най-честият от тях е загубата на мирис и вкус?

- Да, д-р Какарашев, и за мен вестник "Трета възраст" е предпочитаният вестник, който чета редовно и с голям интерес. Защото в него се набляга на полезните неща за хората. Аз също като УНГ-специалист ще бъда полезен и ще дам ценни съвети на читателите. И така, нека обясня защо губим мирис и вкус при неприятната среща с коварния вирус. Ковид-19 засяга булбус олфакториус, както и три от нервите – глософарингеус, хипоглосус и фациалис. Вирусът уврежда също вкусовите папили за солено, сладко, кисело, горчиво и смесени вкусове, които са разположени в задните две-трети на езика. По-специфична при ковид-19 се явява загубата на мирис спрямо загубата на вкус. При загуба на обоняние болният не може да различава дори изключително силни миризми като миризмата на чесън, бензин, ацетон, амоняк и силни парфюми. Същото става и при загубата на вкуса – не може да различи вино от оцет.

- Как помагате на пациентите да си възвърнат усещането за мирис при ковид-19?

- За да постигнете възстановяването на усещането за мирис, трябва да си тренирате обонянието, като правите упражнения със силни и познати миризми като чесън, лук и терпентиново масло. Първо ги доближавате в непосредствена близост до носа си, после ги отдалечавате на 10 сантиметра, след това на 20 сантиметра и накрая се опитвате да ги подушите от 50 сантиметра разстояние. Това упражнение го правите всеки ден, при това поне по веднъж на всеки час. Обичайно 15 тренировки за денонощието са достатъчни, за да постигнете добър ефект. За възстановяване на обонянието са необходими от две седмици до 30 дни, а понякога и до два месеца. Ако вирусът порази герминативния епител на луковицата, увреди синапсите и нервите, тогава загубата на обонянието остава за цял живот.

- Възможно ли е ковид-19 да се предаде от мъж на жена по време на орална любов ?

- Да, има проучвания, според които ковид-19 засяга тестисите и вирусът се открива в спермата на мъжа след боледуване от инфекцията. Американското дружество по репродуктивно здраве препоръчва да се избягват сексуални контакти в течение на 14 дни след излекуване на коронавирусната инфекция, а в случаи на неотложен секс следва да се ползва предпазно средство – презерватив. Съветът ми е да внимавате с френската любов, тъй като при нея можете да се заразите не само с ковид-19, но така също със СПИН, сифилис и с други венерически болести. Знаете, че с тях шега не бива.
Нещо повече, ковид-19 е изолиран и в изпражненията, след боледуването. Китайските учени създадоха фекален тест SARS-CoV-PCR за диагностика на COVID, който използват по летищата с цел откриване на носителите на вируса. Тестът се позитивира дори в течение на една до две седмици след изчистването на вируса от носно-гърления секрет. Оказва се, че ковид-19 се предава по три начина : по въздушно-капков път, по полов път и по фекално-орален път. За да се предпазите от заразяване с коронавирус е изключително важно да спазвате добра хигиена.

- Каква симптоматика дава ковид-19 при попадането му в носоглътката?

- Попадайки в човешкия организъм през носа и устата, вирусът на ковид-19 се фиксира в носоглътката, където става репликацията му. В носоглътката е топло и влажно, така че условията за размножаване на вируса са повече от прекрасни. Държи се подобно на вируса на СПИН, като се има предвид способността му лесно да заразява човешкия организъм и да води до пълен срив на имунната система. Някои пациенти съобщават за дразнение в гърлото, може да имат лека хрема, малко да кихат и кашлят, понякога могат да повишават температура. Това е добрият сценарии на протичане на ковид-19. Обаче има и лош сценарий…

- Кажете ни, кой е лошият сценарий, по който протича ковид-19?

- Нещата при ковид-19 тръгват на зле, когато вирусът попадне в задния ринофаринкс. Тогава настъпва бурна реакция. Явяват се болки в гърлото, болки в очите, мускулни болки и главоболие. Ковид-19 предизвиква спазъм на мозъчните съдове и стават мозъчни инсулти, от които пациентът може да загине.

- Как да се борим с коронавируса?

Трудно е да се борим с нещо, което не познаваме добре и за което нямаме лекарство. За сега в борбата основна работа върши спазването на дистанция, намаляването на социалните контакти и изолирането на болните хора в домовете им и в болничните заведения. Успех ще постигнем като имаме масов стаден имунитет. Препоръчително е да се ваксинирате след консултация с лекар. Хубаво е да приемате пробиотици, които нормализират чревния микробиом и помагат на имунокомпетентните клетки в червата по естествен механизъм да се борят с всяка една инфекция. Хапвайте всеки ден по една кофичка натурално кисело мляко. Не сядайте на трапезата без парче бяло саламурено сирене. За мезе на ракийката сложете царска туршийка или кисело зеле. Приемайте цинк, селен и магнезий за нормализиране на киселинно-алкалното равновесие. Яжте целина, моркови и домати. Пийте достатъчно вода, поне по два литра дневно. Консумирайте пчелните продукти - пчелно млечице, клеева тинктура и пчелен прашец. Подслаждате си живота с позитивни емоции и с лъжица натурален пчелен мед.