Пандемията COVID-19 форсира прекомерната употреба на антибиотици

Последна промяна на 18 ноември 2020 в 21:37 222 0

Стартира Световната седмица за осведомеността за антимикробната резистентност (18 – 24 ноември)

700 000 души умират всяка година в света заради антимикробна резистентност (АМР) обяви представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила на старта на Световната седмица, посветена на осведоменосстта за антимикробната резистентност и COVID-19 (18 – 24 ноември).

На пресконференция в БТА днес д-р Сила обърна внимание, че в условията на пандемия от COVID-19 проблемът антимикробна резистентност се задълбочава. „За съжаление по време на пандемията получаваме информация за неправомерно и прекомерно използване на антибиотици. Според ново социологическо проучване в няколко европейски страни от 6% до 46% от анкетираните са се самолекували с антибиотици. При това от 79% до 86% от тях не са били заразени и са ползвали антибиотиците „профилактично“, тоест без никаква полза. Едва в 8% – 10% приемащите антибиотик са имали тежко протичаща инфекция с COVID-19“, съобщи д-р Скендер Сила.

Представителят на СЗО призова всеки да поеме своята отговорност за разумната употреба на антибиотици. За децата това е да се научат да си мият ръцете, за фермерите – да не използват антибиотици при отглеждането на животните, освен при болест, за ветеринарните специалисти и за хуманните лекари – да не лекуват излишно с антибиотици, да не се презастраховат, а за политиците – да вземат нужните политически решения. В тази връзка д-р Сила призова българското правителство да приеме Национален план за действие за преодоляване на АМР.

Държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че такъв Национален план вече е създаден, но от участващите в него 20 ведомства само пет са предвидили необходимия ресурс от хора и финансови средства. „Надявам се до края на 2020 г. този план да се приеме и от 2021 г да влезе в действие“, каза доц. Кунчев. Според него за АМР в България голяма вина имат болниците, в които се лекува с най-евтините антибиотици.

Магистър-фармацевт Велина Григорова – председател на Професионалната организация н болничните фармацевти – добави, че лоша практика в болниците също е използването на стратегическите антибиотици не само за най-тежките случаи.

„Антибиотиците са основно оръжие в болниците. Няма хирургична интервенция, която да не е съпроводена с прием на антибиотици. Те се дават често и на онкологични пациенти, и на хора на хемодиализа. Това създава условия за АМР“, обясни магистър-фармацевт Григорова.

Върху свръхупотребата на антибиотици в последния месец акцентира проф. Асена Сербезова – председател на Българския фармацевтичен съюз: „Фармацевти съобщават за рецепти с три антибиотика едновременно. Това е недопустимо. Затова призовавам хората да приемат само предписани от техния лекар антибиотици. При това да изкарват пълния курс на лечение, а не да прекъснат терапията, когато се почувстват по-добре. Част от лекарствата се конкурират за едни и същи рецептори в организма, затова питайте вашия фармацевт с кои медикаменти от вашата терапия за хронични заболявания да не приемате антибиотици. Още повече това е важно по време на пандемията от COVID-19, тъй като някои симптоми на COVID-19 имитират бактериална инфекция. Само 8% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 обаче имат бактериална или гъбична инфекция, но 72% от тези пациенти получават антибиотично лечение. Тази практика не само ще доведе до повишена неподходяща употреба на антибиотици в световен мащаб, но и ще доведе до по-нататъшно развитие на АМР.“

Информационни видеа антимикробна резистентност и COVID-19:

1. За обща публика >>>
https://www.youtube.com/watch?v=44M7XCAhi9o&feature=youtu.be

2. За медицински специалисти >>>
https://www.youtube.com/watch?v=JD-QY3sOcp0&feature=youtu.be