Павлина Павлова : Как да преборим ковид стреса

Съветите на психолога

Последна промяна на 04 October 2021 в 09:27 580 0

Самотата пази възрастните от зараза, но страхът, че няма кой да им помогне, отключва ковид стрес

По данни на световни изследвания най-застрашени от ковид са хората над 70 години. Смъртността при тази група е два пъти по-голяма, отколкото при лица от 65 до 70 години. От друга страна, мъжете над 70 г. са два пъти по-склонни към заразяване с ковид от жените в същата възрастова група, като смъртността също е по-голяма. Това се обяснява с генетични особености на имунната система при жените, склонността им към по-здравословен живот на младини, както и на хормоналните особености – естрогенът има и определени имунологични свойства.

Любопитно е защо ковид засяга самотните възрастни
Социалната изолация има двойствена роля – физически опазва хората от болести, но липсата на духовна подкрепа и страхът, че може да се случи неизбежното, а да няма кой да им помогне, е главен фактор за т. нар. ковид стрес при възрастните.

При по-младите ковид стресът е свързан със страха да не се разболееш, да не заразиш близките си, да не загубиш работата си, да не се разделиш със стандарта си на живот. При възрастните пък страховете са не толкова от загубата на здравето и живота, а от тяхната загуба в самота. И когато този страх не е разнопосочен, а е концентриран в един проблем, психиката реагира по-бързо и по-категорично на стресовия фактор. Самотата поражда страх, страхът засилва чувството на самота. Страхът неизбежно поражда стрес. Стресът е причина за допълнително изостряне на хронични заболявания и 80% от депресивните разстройства.
Ковид разболява телата, но разболява и душата.
Много важно от психологична гледна точка е в критичен момент, какъвто е разболяването от ковид, да се запази самообладание. Не забравяйте: ще се справите с болестта с помощта на съвременната медицина и на собствените си сили.

Моите съвети за превенция на ковид стреса са следните:
● Спазвайте правилата за хигиена, свързани с ковид.
● Приемайте редовно лекарствата за хроничните си заболявания.
● Търсете лекар при симптоми на грип, защото е възможно това да са симптоми на ковид.
● Ваксинирайте се.
● Правете редовно леки упражнения, за да поддържате двигателна активност - тя ще помогне не само на тялото ви, но ще ви зареди с енергия.
● Четете книги и гледайте филми с позитивно съдържание.
● Не гледайте и не слушайте новини, свързани с пандемията, повече от веднъж на ден и не повече от 5 минути. Информирайте се само за мерките, предприето от правителството.
● Излизайте сред природата винаги, когато имате възможност, за кратка разходка.
● Занимавайте се с любимо хоби - ако нямате, време е да си намерите. Доказано е, че хората с хоби живеят по-дълго.
● Полагайте лек, ненатоварващ физически труд. Той е съзидател и мотиватор във всяка възраст.
● Разглеждайте албумите със снимки, на които сте млади, здрави и щастливи. Тези времена не са загубени, те са се превърнали в прекрасни спомени, потопете се в тях!
● Контактувайте по-често по телефон със свои близки, съседи, приятели, но най-вече с децата си. Не се притеснявайте, че ще им досадите, поне това могат да направят за вас, но се съобразете с работния им график.
● Пийте 1-1,5 литра вода на ден, хранете се балансирано според възможностите си.
● Направете си план, ако се разболеете: на кого ще се обадите, къде ще отидете. Планирането на ситуациите има успокояващ съзнанието ефект.
● Личният ви лекар е най-добрият ви приятел и доверен човек в този момент. Съветвайте се с него, поддържайте връзка, уважавайте мнението му, ценете отделеното за вас време.
● Стресът се преодолява с положителни емоции, осъзната ненатоварваща двигателна активност и приятно натоварваща ментална активност. Човешкият мозък е устроен така, че на всяка възраст може да учи и да е активен. От своя страна, мозъкът командва всички органи в тялото, може да ги разболее, но може и да ги оздрави. Заповядайте на своя мозък да бъде активен и да не се страхува!
● Измислете си свое оптимистично изречение, с което да започвате и завършвате деня си. Нека в него да има благодарност и обич към живота и към вас самите.