Ползата и вредата от слънцето

Последна промяна на 02 юли 2019 в 18:24 1261 0

Голямото енергийно тяло – Слънцето, подлага нашия организъм на изпитание. Всеки по различен начин посреща летните температури. Това зависи от възрастта, здравословното състояние и цвета на кожата. Ултравиолетовите лъчи стимулират имунната система и увеличават съпротивителните сили на организма. Те помагат за образуването на витамин Д в кожата и за по-доброто усвояване на калция. Слънцето оказва благотворно влияние на депресирани хора и на тези, които са подложени на продължителен стрес.
Наред с полезните ефекти се отчита обаче и неблагоприятното въздействие на слънцето. Кожата изсъхва, преждевременно застарява и изгаря. Особено бързо реагират русите хора и всички с чувствителна бяла кожа.
Слънчевото изгаряне, или слънчевият дерматит е често срещано явление и подлежи на лечение с подходящи лосиони и кремове. Друго последствие е увеличаването на луничките и бенките по кожата. Бенките са безопасни, но могат да претърпят ракова дегенерация и затова трябва да се наблюдават. Промяната в големината или на цвета, появата на сърбеж и кървене налагат спешната намеса на дерматолог.
Слънцето оказва благотворно влияние на хората с начален стадий на хипертония. Важно обаче е да се знае, че то действа двупосочно по отношение на артериалното налягане. Поради прекомерното изпотяване хората губят вода и соли, обезводняват се и при някои настъпва рязко понижаване на кръвното налягане. При други хипертоници от втори и трети стадий може да се стигне до хипертонични кризи.
При прекомерно излагане на слънце настъпват увреждания на централната нервна система.