Потене


Болест : хиперхидроза

Последна промяна на 28 февруари 2021 в 23:57 319 0

Хиперхидрозата или прекаленото изпотяване е проблем не само медицински, но и социален. То пречи на хората в професионалния и личния им живот, а често води до развитие на неврози и дори на депресии.

По принцип потенето за човека е естествено и полезно. По такъв начин нашият организъм осъществява топлинното регулиране, защитавайки се от външната топлина или от вътрешната температура. Освен това заедно с потта се изхвърлят натрупалите се в организма токсини.
Обаче, както е известно, всичко е хубаво, когато е с мярка.

Ако отделянето на пот не е свързано с висока телесна температура, е прието да се говори за хиперхидроза. Тя бива обща и локална.
Общото изпотяване – особено ако студена пот избива по тялото през нощта, е явен повод за безпокойство. Защото е симптом на много заболявания – например на нервни разстройства, нарушения на вегетативната система, на някои инфекциозни или ендокринни патологии (захарен диабет, хиперфункция на щитовидната жлеза и т.н.).

Ако потта се лее често-често по вас с учестен пулс, внезапно зачервяване или пребледняване на лицето, то най-вероятно сте станали жертва на вегетосъдова дистония.

Когато освен влажните ръце и крака имате и болка в гърдите, си струва да се консултирате с кардиолог, тъй като нерядко се проявяват сърдечни заболявания.

Съпътстващите симптоми като болка в кръста и нарушено пикочопускане са повод за неотложна визита при нефролога за изследване на бъбреците.

Изпотяването, съпроводено с болки в ставите, често подсказва за ревматизъм, а ако заедно с повишената потливост човек се задушава от кашлица и болка в белия дроб, може да се предположи туберкулозно заболяване.

● Обаче ако мокри през целия ден стават само стъпалата, дланите и подмишниците (понякога лицето и окосмената част на главата), не си струва да ходите на лекар. В случая не ви е необходимо особено диагностициране, защото работата е ясна – това е локална хиперхидроза. От нея страдат около 3% от земните жители. Техните потни жлези работят не в обикновен, а в засилен режим, отделяйки пот не при повишаване на телесната температура, а когато им хрумне и по правило в минути на вълнение.

Често локалната хиперхидроза бива наследствена, но в половината случаи предците не са виновни. При някои хора този проблем е свързан с повишената възбудимост на централната нервна система. Забелязано е, че холериците по-често от флегматиците и меланхолиците страдат от прекалена потливост.

Прекалената влажност в определени места не е заболяване. И ако човек не изпитва от това състояние определен дискомфорт, може и да не се притеснява. Но ако локалното изпотяване ви пречи в живота и кариерата, по-добре да се освободите от нежелания подарък на природата.

Билки и дезодоранти
- Ваните с дъбова кора и други билки предназначени за изсушаване на кожата не са по-ефективни от самовнушението. Успокояващите препарати носят по-забележима полза, ако не се вземат под внимание такива странични ефекти като сънливост и намаляване на концентрацията и вниманието.

- А широко ползваните преди препарати на основата на формалдехида често водят до алергизиране на кожата и раздразнение. Затова не си заслужава да ги ползвате.

- Най-известното и сравнително евтино средство срещу потта са антиперспирантите. Но те са подходящи само за хората, които реално нямат хиперхидроза. Активното вещество на антиперспирантите са алуминиевите соли алумохлоридите, които блокират отворите на потните жлези. В обикновените дезодоранти тяхното съдържание не надвишава 2-3%. Но в специалните медицински антиперспиранти концентрацията на алумохлоридите достига 10-15%, което значително повишава ефективността им. След 3-5 години редовно ползване при някои хора се наблюдава атрофия на потните жлези в областта на подмишниците и тогава неприятният проблем изчезва сам по себе си. Но тук е важно да се спазват особени правила: тези средства трябва да се ползват само веднъж седмично и да се нанасят само върху суха кожа.

- Друга възможност е да се подсушат ръцете и подмишниците чрез йонофореза - метод, ползващ полезните свойства на слаб електрически заряд. Това са специални бани, в които трябва по половин час 1-2 пъти седмично да си държите ръцете. Техният плюс е в това, че са подходящи за ползване и в домашни условия. Ефективността на тази процедура при лека степен на хиперхидроза на дланите е 80%, за подмишниците тя е по-малко подходяща – положителният резултат в този случай е 30%. Предимство на йонофорезата е, че тя може да се прилага редовно, цял живот. Добре е да се знае, че този метод не е подходящ за хора, които имат кардиостимулатори и други метални протези в тялото, както не бива да се прилага и при бременни.

Операция
Проблемът с хиперхидрозата се разрешава и по хирургичен път. При потливост на подмишниците може да се приложи кюртаж – подкожно изстъргване на потните жлези. Операцията се прави под местна упойка, чрез разрез на кожата. Жлезите се отстраняват с помощта на специална лъжичка. Отличният ефект настъпва на практика моментално, но след 2-3 месеца нещата може да се влошат. Повторният кюртаж засилва ефекта от метода, но повече от два пъти не бива да се прибягва до този метод. Иначе може да започне образуването на белези и ръбчета по кожата. Друг вариант е пълното отрязване на хиперхидрозната зона в областта на подмишниците. Неговият минус е доста широк белег.

Радикалният метод
Симпатекномията гарантира пожизнена сухота. След разрез на гърдите или на гърба под обща упойка с помощта на инструментите се пресича или отстранява симпатичният ствол – нервът, отговарящ за отделянето на потта. Всичко би било чудесно, ако не бяха страничните ефекти: макар че дланите подмишниците и стъпалата след тази процедура да стават сухи, започва по-силно да се изпотява тялото. При някои пациенти може да се намали честотата на сърдечните свивания. Доста съществен страничен ефект от тази операция са и проблемите в интимната сфера. Макар че в последно време са разработени безопасни за мъжете варианти на операцията.

Отровата като спасение
През последните 10 години в лечението на локалната хиперхидроза се извърши революция. Тя е свързана с ползването на препаратите, съдържащи ботулотоксин – лекарство, с което козметолозите се борят с мимичните бръчки. Ефективността на тази процедура при хиперхидроза в областта на подмишниците достига 90%, на дланите 70%. Малко по-трудно се подсушават стъпалата.
Сеансът продължава 20 минути. Предварително областта на въздействие (обикновено това са подмишниците и дланите) се обработва с крем-антистатик. Въпреки обезболяването, все пак се появяват неприятни усещания – самото лекарство е достатъчно парещо (особено болезнени са инжекциите в дланите). Но трябва да изтърпите, ако искате да има резултат. Жените е по-добре да не се подлагат на тази процедура по време на менструация, когато болковият праг е понижен.
Във всяка подмишница се правят средно 15-20 микроинжекции. За дланите са необходими поне 50, но много пациенти вече са се досетили как да икономисват- те си инжектират ботокс само в дясната ръка. Но трябва да споменем, че подсушаването с ботулотоксин има един минус – тъй като лекарството отпуска мускулите, ефектът от подсушаването се проявява в рамките на 2-5 денонощия след инжекцията.