Предупредителни сигнали за онкологично заболяване


Болест : онкологично заболяване

Последна промяна на 15 май 2021 в 08:54 285 0

Почти 30% от случаите на онкологични заболявания се диагностицират сравнително късно и това пречи да се постигнат по-добри резултати при лечението. Това е особено важно, тъй като при своевременно откриване и назначаване на правилно лечение много от онкологичните заболявания могат да бъдат ефективно лекувани. Това позволява значително да бъде удължен животът на пациентите, а също така се увеличава и вероятността за пълно излекуване. Затова е необходимо да се познават ранните предупредителните симптоми-сигнали, както и рисковите фактори при онкологичните заболявания. Ето какви могат да бъдат те:

Неясни бучки или възли. Важно е да се знае, че в ранните си стадии онкологичните заболявания не се съпровождат от болка или дискомфорт. На първо място трябва да се обърне внимание на такива части от тялото, като тестисите при мъжете, гърдите при жените, на подмишниците и врата.

Аномалии в работата на стомашно-чревния тракт. Трябва да се следи за отклонения в работата на червата (например запек или честа диария, особени със следи от кръв в изпражненията). Също така трябва да се обръща внимание на киселини от стомаха с хроничен характер, както и на такива симптоми като повръщане, гадене, подуване на корема и др.

Намален апетит. Ако за продължително време се забелязва значително намаление на апетита, както и ако количеството на приеманата храна и честотата на храненията са намалели без ясна причина, то това е много важен признак, дори при пълна липса на други симптоми-сигнали.

Продължителна кашлица, задух, затруднено преглъщане.

Постоянна (хронична) умора, която се изразява в намаляване на общия тонус, слабост. При онкологични заболявания този симптом задължително се проявява заедно с други предупредителни симптоми.

Внезапна загуба на тегло без ясна причина за това. Наблюдава се внезапно намаляване на теглото в продължение на кратък период от време - 1-2 месеца. Често този симптом се наблюдава не само при онкологичните заболявания, но също и при други тежки заболявания .

Новопоявили се петна по кожата, както и промени във формата, цвета и размера на вече съществуващи бенки, също и разраняване или втвърдяване на повърхността им.

Затруднено уриниране под формата на чести или болезнени позиви за уриниране, при които болката е с изразен характер.

Промени в гърдите при жените. В случай на установяване на бучки или възли в гърдите, промени във формата или размера им, поява на неприятни и дори болезнени усещания при докосване на кожата в областта на гърдите.

Внезапно кървене от влагалището, ректума, също при уриниране или кашлица.

Всяка болка с неясен произход с остър или хроничен характер, постоянна или появяваща се по-рядко.

Обилно изпотяване през нощта.

Рани или разранявания в устата, които не заздравяват.

Освен споменатите ранни симптоми, като сигнал при онкологичните заболявания трябва да се смята и наличието на връзка с определени рискови фактори:

1. Открито преди това онкологично заболяване сред членове на семейството (родители, брат, сестра) - рак на гърдата, на простатата, белите дробове или на червата;

2. По-висока възраст – след 40-49-годишна възраст честотата на случаите се удвоява във всеки следващ 10-годишен възрастов период;

3. Наличие на наднормено тегло, отчетено съобразно индекса на телесната маса;

4. Ниска физическа активност – спортни занимания или физически упражнения по-малко от 5 дни в седмицата и по-малко от 150 минути общо;

5. Пушене - особено на повече от 25 цигари/2 пури дневно;

6. Консумация на повече от 30 г твърд алкохол (0.5 л бира или 0.250 мл сухо вино) дневно;

7. Недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци - по-малко от 3 порции дневно;

8. Преобладаване в храната на пушени меса, колбаси и червено месо.

Контролът върху рисковите фактори представлява значителен ресурс за профилактика на онкологичните заболявания – установено е, че около 40 на сто от случаите са свързани с въздействието им върху организма. Установяването на един или особено на няколко рискови фактори едновременно показва принадлежност към рисковата за рак група. Това налага във всеки отделен случай да бъде разработена индивидуална профилактична програма за контрол и превенция на установения риск.