Проблеми в устната кухина след ковид

Последна промяна на 08 май 2022 в 12:25 325 0


Доц. д-р Георги Томов, д.м.

Доц. д-р Георги Томов, д.м., завършва „Стоматология“ в МУ-Пловдив. Университетски преподавател е във Факултет по дентална медицина на Медицински университет – Пловдив

- Каква е връзката между добрата орална хигиена и вирусите?

- След преболедуване е задължителна подмяната на четката за зъби с нова, като това правило важи за всички инфекциозни заболявания. Запомнете, че като превантивна мярка срещу заразяване и разпространяване на вируси се явяват най-вече водите за уста, съдържащи антисептици, които намаляват микроорганизмите в устната кухина. Това далеч не означава, че антисептиците са в състояние да елиминират напълно COVID-19, но има данни, че цeтилпиридиновият хлорид например е ефективен срещу вируса, ако се ползва минимум 30 секунди под формата на вода за уста с концентрация на активната съставка поне 0,07%. Такива продукти има в аптеките.

- Ако по време на почивка получим възпаление на венците, какви подръчни средства можем да ползваме?

- Възпалението на венците се проявява със зачервяване, дискомфорт до силна болезненост, кървене при хранене и лош дъх от устата. За първа помощ при него добър ефект имат подобряването на оралната хигиена и ползването на вода за уста с антисептични съставки. Жабуренето с нея се прави три пъти дневно. Антисептичните разтвори за орална хигиена съдържат обикновено хлорхексидин, комбинирани понякога с лавандулово масло, розово масло, ментол, евкалиптол и други етерични масла, които имат ефект върху патогенната флора в устната кухина. По изключение, при силен зъбобол, можете да изпиете таблетка, съдържаща като активна съставка метамизол натрий, стига да не сте алергични към тази група обезболяващи медикаменти. В никой случай обаче не ви препоръчвам да пиете безразборно нестероидни противовъзпалителни и антибиотични средства без лекарско предписание, тъй като те не само могат да не са ефективни в конкретния случай, но също така могат да дадат поражения върху стомаха, бъбреците и черния ви дроб. Вместо да правите разни неуспешни опити за самолечение е желателно навреме да потърсите квалифицирана помощ в зъболекарски кабинет.

- Има ли остатъчни явления в устната кухина след боледуване от COVID-19?

- Да, има такива, като най-често това са странични ефекти на приложената терапия. Остатъчните явления в устната кухина след преживян ковид-19 са опортюнистични гъбични инфекции, по-чести рецидиви на орален херпес, променен вкус, сухота в устата, гингивит и повърхностни разязвявания по лигавицата. Освен тях наблюдаваме и нещо притеснително сред някои от нашите пациенти. Става дума за един непознат до този момент феномен – ръст на психосоматичните реакции, свързани с пандемията. По принцип е обичайно в такива условия хората да се чувстват стресирани и притеснени, но мащабите на бедствието доведоха до нерационални реакции на страх от разболяване и смърт, избягване на здравни заведения, включително посещение при зъболекар, поради страх от зараза. Високите нива на стрес доведоха до повишаване на случаите с автоимунни заболявания с изява в устната кухина, като орален лихен планус, а при такива с вече съществуващо заболяване наблюдавахме обостряния. Това не е свързано директно с COVID-19 или с ваксинацията, а е по-скоро индиректна психосоматична реакция при някои пациенти с по-чувствителна психика.

- Каква е честотата на тези усложнения?

- Сред пациентите, преболедували COVID-19, които са се лекували в болнично заведение по утвърдените терапевтични схеми (различни комбинации от антивирусни лекарства, антибиотици, антипиретици, аналгетици и кортикостероиди) се установява сравнително висока честотата на орална кандидоза, която бавно се повлиява от стандартната противогъбична терапия. В такива случаи се препоръчва употребата на пробиотици за относително дълъг период от време, докато се нормализира оралната и чревна микрофлора. В помощ на тези пациенти и в колаборация с голяма българска фармацевтична компания, изследователски екип на катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ към Факултета по дентална медицина в Пловдив разработи серия от хигиенни продукти за уста, един от които съдържа пребиотик, който има синергичен ефект с оралните пробиотици. Тези продукти вече минаха клинично проучване и са достъпни на българския пазар.

- Какви препоръки за добро дентално здраве ще ни дадете?

- Занемарената орална хигиена, респективно образуването на зъбна плака, е основният етиологичен фактор за развитие на зъбния кариес и пародонталните заболявания. Нелекуваната пародонтална инфекция представлява хроничен възпалителен процес, който има негативен ефект и върху системното здраве, като повишава риска от по-тежко протичане на диабета, някои сърдечносъдови заболявания, вирусни инфекции и други. Ето защо най-важното правило, към което трябва да се придържат всички пациентите, е редовното осъществяване на добра персонална орална хигиена. Почиствайте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Продължителността трябва да е около три минути, с подходяща четка и паста за зъби. Почиствайте междузъбните пространства всяка вечер след измиване на зъбите с конец за зъби или подходящи интердентални четки за зъби. В никакъв случай не ползвайте метални премети, като например игли за шиене при отстраняване на хранителни остатъци в междузъбните пространства, тъй като те могат да увредят както венеца, така и зъбния емайл. Използвайте вода за уста без алкохол след измиване на зъбите и увеличете дневния прием на вода. Намалете консумацията на храни, богати на въглехидрати, тъй като те са идеалната хранителна среда за развитие на микроорганизми в устната кухина. Избягвайте газираните и подсладените безалкохолни напитки. Не консумирайте прекалено студени и прекалено горещи храни и течности. Ограничете до минимум употребата на алкохол и избягвайте тютюнопушенето. Посещавайте личния си зъболекар поне два пъти годишно.