Проф. Лъчезар Гроздински пред Bulgaria ON AIR: Подценяваме другите заболявания покрай коронавируса

Последна промяна на 29 април 2020 в 19:14 523 0

Заради кризата с разпространението на COVID-19 хората подценяват останалите заболявания. „Самите здравни власти, които въведоха карантината, не обясниха достатъчно ясно, че пациентите трябва да продължават да търсят специалисти, когато имат сериозни проблеми“, заяви завеждащият Клиниката по ангиология в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ“ проф. Лъчезар Гроздински в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Гроздински припомни, че сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртност в света и посъветва хората, които страдат от атеросклероза и получават сериозни симптоми, да потърсят лекарска помощ, тъй като има риск да получат инфаркт или инсулт.

„Не очаква бум на инфаркти и инсулти в близките дни, но допускам, че ще има такъв в бъдеще след тежката епидемия и стреса“, заяви в сутрешния блок „България сутрин“ проф. Гроздински.

Медикът е категоричен, че тежкият стрес, който преживяваме в момента, ще стимулира прогресирането на атеросклерозата с всички нейни усложнения. А всички пациенти с доказана атеросклероза, които са на медикаментозно лечение, имат поставени стентове или са били оперирани, трябва да си правят контролни прегледи.

„Ако това спре да се прави, пациентите могат да получат усложнения. Новопоявилата се атеросклероза може да получи тежко усложнение, ако не се лекува", поясни проф. Гроздински.

Той разясни, че коронавирусът нанася основен удар върху микроциркулацията - малките съдчета се възпаляват от вируса и се запушват. Развива се свръхсъсирваемост, след това се получава дефицит от тромбоцити.